Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Ποιός φταίει;



Η «πρώτη φορά αριστέρα» κυβέρνηση ανακαλύπτει τις ευεργετικές συνέπειες του «κοινωνικού αυτοματισμού» 

 



ΘΑΝΑΣΗΣ ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΤΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΤΗΣ • 12 Δεκεμβριου 2016 
 
Φταίει το ζαβό το ριζικό μας!
― Φταίει ο Θεός που μας μισεί!
― Φταίει το κεφάλι το κακό μας!
― Φταίει πρώτ’ απ’ όλα το κρασί!
Ποιος φταίει; ποιος φταίει; Kανένα στόμα
δεν το βρε και δεν το πε ακόμα.


Λοιπόν, αγαπημένε μου ποιητή, μεγάλε Κώστα Βάρναλη, λάθεψες! Στη σημερινή Ελλάδα των μνημονίων και της μεταμοντέρνας αποικιοκρατίας των αγορών, βρήκαμε ‘’τις πταίει’’.


Για τα χάλια τα δικά μας φταίνε οι άλλοι, για τη δική μου ανέχεια φταίει ο διπλανός μου, για την αναδουλειά των εμπόρων φταίνε οι καταναλωτές, για την αφραγκία των καταναλωτών φταίει η ακρίβεια. Και για την ξαγρύπνια μας στα χωρίς θέρμανση σπίτια μας φταίει ο κόκορας του γείτονα, που βάλθηκε να λαλεί αξημέρωτα. Και το πρόβλημα της ξαγρύπνιας μας μπορούμε να το λύσουμε (ή έτσι νομίζουμε) ψήνοντας τον κόκορα με χυλοπίτες. Για τα υπόλοιπα;

Εδώ σε θέλω ποιητή! Και για τα υπόλοιπα υπάρχει λύση! Κοινωνικός αυτοματισμός και… τα σκυλιά δεμένα. Ή μάλλον, ‘’κάθε κατεργάρης στον πάγκο του’’. Κατεργάρης, για όσους δεν ξέρουν, ήταν ο κωπηλάτης στο κάτεργο, δηλαδή στη γαλέρα, συνήθως σκλάβος και αλυσοδεμένος…

Προσυγκεντρώσεις Των Σωματείων Των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων Στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο





ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ   ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ   ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
ΙΚΑ – ΕΛΤΑ – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΟΣΕ – OAEE – ΝΑΤ – ΟΤΑ – ΤΑΕΟΑΕΕ
Σωκράτους 23 - ΤΗΛ.52 29 442 - ΦΑΞ.52 29 907
Αθήνα 12/12/2016
Προσυγκεντρώσεις Των Σωματείων
Των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων
Στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο
Των Συνταξιούχων 15 Δεκέμβρη 2016 Στα Προπύλαια Στις 5μ.μ.
ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (Κοτζιά) 4:00μ.μ.
Σωματείο Συντ/χων ΙΚΑ Αιγάλεω – Σωματείο Συντ/χων ΙΚΑ Α. Λιόσια – Σωματείο Συντ/χων ΙΚΑ Ίλιον– Σωματείο Συντ/χων ΙΚΑ Σαλαμίνα – Σωματείο Συντ/χων ΙΚΑ Μαρούσι – Σωματεία Συντ/χων ΙΚΑ Μενίδι – Σωματείο Συντ/χων ΙΚΑ Ν. Ιωνία – Σωματείο Συντ/χων ΙΚΑ Περιστέρι – Σωματείο Συντ/χων ΙΚΑ Ν. Φιλαδέλφεια– Σωματείο Συντ/χων ΙΚΑ Πειραιά  – Σωματείο Συντ/χων ΙΚΑ Νίκαια – Σωματείο Συντ/χων ΙΚΑ Ελευσίνα – Σωματείο Συντ/χων ΙΚΑ Ασπροπύργου – Σωματείο Συντ/χων ΙΚΑ Μέγαρα – Πανελλήνια Ένωση Συντ/χων ΠΕΣ-ΝΑΤ – Πανελλήνιος Σύλλογος Συντ/χων ΟΣΕ – Σωματείο Συντ/χων ΟΑΕΕ Αθήνας.

Η θρησκεία του κεφαλαίου


po 
Η ΚΑΤΗΧΗΣΗ ΤΟΝ ΕΡΓΑΤΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς ονομάζεσαι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μισθωτός.

Ε: Ποιοι είναι οι γονείς σου;

Α: Ο πατέρας μου ήταν μισθωτός, καθώς και ο παππούς μου και ο προπάππος μου. Αλλά οι πρόγονοί μου ήταν δουλοπάροικοι και σκλάβοι. Η μάνα μου ονομάζεται Φτώχεια.

Ε: Από πού έρχεσαι και πού πηγαίνεις;

Α: Έρχομαι από τη Φτώχεια και πηγαίνω στην Εξαθλίωση, περνώντας από το νοσοκομείο όπου το κορμί μου θα χρησιμεύσει για τα πειράματα στα καινούργια σας φάρμακα και για τις έρευνες των γιατρών που περιθάλπουν τους προνομιούχους του Κεφαλαίου.

Ε: Πού γεννήθηκες;

Α: Σε μια σοφίτα, κάτω από την στέγη του σπιτιού που έχτισε ο πατέρας μου και οι συναδελφοί του.

Ε: Ποια είναι η θρησκεία σου;

Α: Η θρησκεία του Κεφαλαίου.

Μπήκαν στη ζωή


Κλείνοντας την ομιλία του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Οκτώβρη, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι για να κερδίσει η κυβέρνηση τον «πόλεμο» χρειάζεται «κόμμα ισχυρό, μαζικό, οργανικά δεμένο με την κοινωνία». Αλλά και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, είχε πει σε συνέντευξή του πριν από το συνέδριο ότι «γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια (...) να υπάρξει συλλογικός τρόπος λειτουργίας, συνδιαμόρφωσης και παρέμβασης» κόμματος και κυβέρνησης. Ο προβληματισμός τους ήταν, δηλαδή, πώς ο κομματικός μηχανισμός θα παίξει αποτελεσματικότερα το ρόλο του σε συντονισμό με την κυβέρνηση για τη χειραγώγηση του λαού. Τα θυμηθήκαμε όλα αυτά διαβάζοντας την ανακοίνωση των Νομαρχιακών Επιτροπών Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ , Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου σχετικά με την απεργία των ναυτεργατών, όπου, ανάμεσα σε άλλα, γράφεται: «Το δικαίωμα της απεργίας είναι ιερό (...) Η τωρινή απεργία της ΠΝΟ (...) εξελίσσεται σε μια απεργία - τιμωρία για τους αγρότες της Κρήτης (που) μετατρέπονται σε ομήρους (...) Πρέπει να διευκολυνθεί άμεσα η μεταφορά των ευπαθών αγροτικών προϊόντων της Κρήτης, για να αποτραπεί η οικονομική και κοινωνική καταστροφή τους». Από τη μια, η κυβέρνηση απειλεί και συκοφαντεί τους ναυτεργάτες, υποκινώντας τον «κοινωνικό αυτοματισμό» και, από την άλλη, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ συνδράμει την κυβερνητική προσπάθεια, με τα ίδια αισχρά επιχειρήματα που δοκιμάστηκαν στο παρελθόν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ... Οι συνεδριακές αποφάσεις μπήκαν για τα καλά στη ζωή.