Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Εφορία: Τι; Δεν έχετε e-mail; Αν δεν αποκτήσετε μέσα σε δύο μήνες, κινδυνεύετε με πρόστιμο 100 ευρώ και άνω

Αντιμέτωποι με νέο πονοκέφαλο οι φορολογούμενοι. Πρέπει υποχρεωτικά να αποκτήσουν όλοι e-mail. Πρόβλημα για ηλικιωμένους και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών. Πρόστιμα και κατασχέσεις    
 
    
Με πρόστιμο από την εφορία κινδυνεύουν όσοι δεν έχουν e-mail.
Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, το αργότερο μέχρι τον επόμενο Μάιο το υπουργείο Οικονομικών θέλει να έχει θέσει σε πλήρη λειτουργία το σύστημα που εφαρμόζουν από το 2000 ήδη η Ισπανία, η Πορτογαλία και άλλες χώρες, με το οποίο η επίδοση όλων των πράξεων της διοίκησης στους πολίτες γίνεται ηλεκτρονικά μέσω e-mail.
Έτσι, μέσα σε δυο μήνες, κάθε φορολογούμενος υποχρεούται από την Εφορία να έχει αποκτήσει διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ώστε να μπορεί το Υπουργείο Οικονομικών να προχωρά στην ηλεκτρονική κοινοποίηση επιβολής προστίμων, πρόσθετων φόρων, και εισφορών, όπως επίσης και ατομικών ειδοποιήσεων για οφειλές που αν δεν εξοφληθούν εντός 40 ημερών η Εφορία θα μπορεί να προχωρά σε λήψεις μέτρων και κατασχέσεις.
Η υποχρέωση δήλωσης e-mail θα είναι υποχρεωτική ακόμη και αν δεν έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο ή δικό τους e-mail. Όσοι δεν σπεύσουν μέσα σε 60 ημέρες να μπουν με τους κωδικούς τους στο Taxisnet και να δηλώσουν μία διεύθυνση e-mail, θα αντιμετωπίσουν τα νέα πρόστιμα που ισχύουν από το 2014 και ξεκινούν από 100 ευρώ  κατ'ελάχιστον.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν διαθέτουν ακόμα θυρίδα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ή είχαν δηλώσει κάποια στο Taxisnet και άλλαξαν, έστω και αν είναι υπέργηροι σε απομακρυσμένα χωριά ή ηλεκτρονικά αναλφάβητοι, θα πρέπει να αποκτήσουν και να δηλώσουν e-mail και μάλιστα άμεσα, μέσα σε 60 μέρες το αργότερο από την ημερομηνία της δημοσίευσης της απόφασης που βρίσκεται στα σκαριά.
Ο νόμος πάντως δεν καθορίζει ότι πρέπει ο λογαριασμός αυτός να είναι προσωπικά του υπόχρεου και άρα θα μπορούσε θεωρητικά να δηλώσει κάποιος το ίδιο e-mail με άλλον που γνωρίζει τη χρήση του διαδικτύου για να μπορεί να ελέγχει την ηλεκτρονική αλληλογραφία του με την εφορία.
Το εν λόγω μέτρο αποσκοπεί κυρίως στο να μην μπορεί ο φορολογούμενος να επικαλεστεί στα δικαστήρια ότι δεν ειδοποιήθηκε από την εφορία, και, άρα, δεν πρέπει να προχωρήσουν τα εις βάρος του μέτρα είσπραξης, επειδή πχ η επιστολή χάθηκε στο ταχυδρομείο.
Η διαδικασία
Όλοι οι φορολογούμενοι που έχουν κωδικούς εισόδου στο Taxisnet, θα πρέπει να μπουν στο λογαριασμό τους και να δηλώσουν τα στοιχεία ηλεκτρονικής επικοινωνίας.
Το επίμαχο e-mail θα γράφει ότι ο φορολογούμενος πρέπει να μπει με τους κωδικούς του στο Taxisnet για να βρει και να διαβάσει την ειδοποίηση που τον αφορά. Εκτός από τα πλήρη στοιχεία του θα αναγράφεται και η ημερομηνία έκδοσης της ατομικής ειδοποίησης που έχει αναρτηθεί στο λογαριασμό στο Taxisnet, καθώς και ο όρος ότι εφόσον ο φορολογούμενος δεν προβεί σε εξόφληση εντός 30 ημερών από την επίδοση της ατομικής ειδοποίησης η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να προβεί σε διαδικασία  αναγκαστικής είσπραξης των ποσών που αναφέρονται σε αυτή.
Κατασχέσεις εξπρές μέσα σε δέκα μέρες
Με τη εφαρμογή του μέτρου δεν καταργούνται οι άλλες μορφές ειδοποίησης από την εφορία αλλά πλέον τα μέτρα είσπραξης θα μπορούν να εκτελεστούν εντός δεκαημέρου μετά την αποστολή του  e-mail, ώστε να μπορούν να κατάσχονται από την εφορία. Η αποστολή των e-mail θα γίνεται αυτομάτως την ίδια στιγμή που η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα "ανεβάζει" στον λογαριασμό του φορολογουμένου στο Taxisnet την ατομική ειδοποίησης. Η πράξη θα θεωρείται νομίμως κοινοποιηθείσα μετά την παρέλευση 10 ημερών από την ανάρτησή της στο Taxisnet και το e-mail 10 ημέρες μετά την αποστολή του.
Τι θα μπορεί να κατάσχει η εφορία:
-Το 25% των μισθών ή συντάξεων που εισπράττει κάθε μήνα ο οφειλέτης.
-Το 50% των εφάπαξ που τυχόν δικαιούται ο οφειλέτης από το ασφαλιστικό του ταμείο.
-Άλλα εισοδήματα, όπως ενοίκια, αποζημιώσεις και επιδοτήσεις.
-Χρηματικά υπόλοιπα σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
πηγή: news247.gr

Ανακοίνωση της CATAPA

απο
Αλφαβητάρι σχετικά με τον Έλληνα εθελοντή που δουλεύει με την CATAPA σε πρόγραμμα του EVS
Προς απάντηση στα διάφορα άρθρα που εμφανίστηκαν στον ελληνικό Τύπο σχετικά με την πρόσληψη ενός έμμισθου ακτιβιστή για τις διαμαρτυρίες στη Χαλκιδική, η CATAPA επιθυμεί να διευκρινίσει κάποιες ψευδείς ανακοινώσεις. Το κάνουμε αυτό εξηγώντας ορισμένα ονόματα και λέξεις που εμφανίστηκαν σε αυτά τα άρθρα.
CATAPA
Στην επίσημη ιστοσελίδα μας www.catapa.be μπορεί κανείς να διαβάσει σχετικά με το ποιοι είμαστε, τι κάνουμε, πώς δουλεύουμε, οποίοι είναι οι επίσημοι εταίροι μας, πώς μπορείτε να μας υποστηρίξετε … Η CATAPA αυτή τη στιγμή ενεργεί ως Οργάνωση Υποδοχής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα της EVS (European Voluntary Service – Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία).
EUROPEAN VILLAGE
Ενεργεί ως Οργάνωσης Αποστολής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα της EVS. Ο κύριος ρόλος και τα καθήκοντα της οργάνωσης αποστολής είναι να βοηθήσει στη διαδικασία επιλογής εθελοντή, ή να βοηθήσει τον εθελοντή στην εύρεση ενός καλού προγράμματος και οργάνωσης υποδοχής. Οι οργανώσεις αποστολής καθώς οι οργανώσεις υποδοχής, μπορούν να δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως: καταπολέμηση των διακρίσεων, περιβάλλον, υγεία, μειονότητες. Δείτε την πλήρη λίστα των διαπιστευμένων οργανώσεων στο http://europa.eu/youth/evs_database_en
EVS
EVS, European Voluntary Service – Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία, είναι μία από τις λεγόμενες «δράσεις» του ευρωπαϊκού προγράμματος Youth in Action (Νέα Γενιά σε Δράση). Αυτό το πρόγραμμα παρέχει χρηματοδοτήσεις για τη συνεργασία και τις ανταλλαγές στον τομέα της νεολαίας και της άτυπης εκπαίδευσης και κατάρτισης. Όλες οι πληροφορίες σχετικά με το πώς λειτουργεί η EVS, ποιοί είναι οι στόχοι, ποιοί έχουν χρηματοδοτηθεί και με τί ποσό, μπορούν να βρεθούν στην ενότητα «Youth» στην ηλεκτρονική διεύθυνση ec.europa.eu. Η χρηματοδότηση είναι οριακά επαρκής για να καλύψει τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής του εθελοντή. Δεν είναι μια μορφή εισοδήματος.
EVS – πρόγραμμα
Κάποιος που γνωρίζει τη βασική δραστηριότητα της CATAPA, θα καταλάβει ότι το χρυσωρυχείο των Σκουριών και το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί, παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με ορισμένες περιπτώσεις στις χώρες εταίρους της CATAPA (Περού και Βολιβία). Ως εκ τούτου, φαίνεται πολύ ενδιαφέρον για την CATAPA να εμπλακεί με κάποιο τρόπο στην περίπτωση αυτή. Αυτό δε σημαίνει “διοργανώνοντας διαμαρτυρίες στην Ελλάδα”, αλλά σημαίνει να κάνει ό,τι συνήθως κάνει η CATAPA: έρευνα, ανταλλαγή γνώσεων και δεδομένων σχετικά με θέματα εξόρυξης με άλλους οργανισμούς, στην ιστοσελίδα μας και μέσω άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οργάνωση δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης, οργάνωση διαλέξεων για τις εξορύξεις χρυσού, και τα λοιπά. Όλα αυτά τα κάνουμε με την απαραίτητη αίσθηση αντικειμενικότητας και της ανεξαρτησίας
EVS – εθελοντής
Λαμβάνοντας υπόψη το είδος της συμμετοχής της CATAPA στην περίπτωση των Σκουριών, φαινόταν ως καλή ευκαιρία για την CATAPA να καλέσει έναν Έλληνα εθελοντή για να βοηθήσει στην καθημερινή λειτουργία της CATAPA. Η διεξαγωγή έρευνας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, η συγγραφή εκπαιδευτικού υλικού σχετικά με εξορυκτικά θέματα, η παρακολούθηση της ειδησεογραφίας γενικά σε σχέση με τις εξορυκτικές δραστηριότητες και ειδικά στο θέμα των Σκουριών, η βοήθεια στην οργάνωση της περιοδείας τεσσάρων Βολιβιανών ομιλητών στη Flanders, είναι παραδείγματα των καθηκόντων της εθελόντριας. Η εθελόντρια δε θα παράγει υλικό για τα ελληνικά σχολεία, ούτε θα προετοιμάσει και οργανώσει δράσεις ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στην Ελλάδα.
Η εθελόντρια δεν λαμβάνει οποιοδήποτε εισόδημα ή οτιδήποτε σχετικό, παρά μόνο κάλυψη των απαραίτητων καθημερινών εξόδων.

Ψέματα και αλήθειες



Ψέματα και αλήθειες, νομιμότητα και παρανομίες για την εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική… Ποιες οι συνέπειες για τη Θεσσαλονίκη;

Βίντεο και εικόνες από την εκδήλωση – συζήτηση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Χρ. Τσακίρης» της Σταυρούπολης της Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.



Υπερασπιζόμαστε το νερό, τα δέντρα, τη γη, το μέλλον.

Αγωνιζόμαστε για το αυτονόητο, τη ζωή, είμαστε αντίθετοι στον παραλογισμό που κάποιοι τον αποκαλούν ανάπτυξη.