Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Το 8,3% του παγκόσμιου πληθυσμού, ελέγχει το 83,3% του παγκόσμιου πλούτου!


capitalism1 Προκλητικός πλούτος για τους πολύ λίγους και ανείπωτη εξαθλίωση για τους πάρα πολλούς.  Αυτή είναι η εικόνα που αναδύεται από τη μελέτη της Βoston Consulting Group σχετικά με τις εισοδηματικές ανισότητες σ”  όλο τον κόσμο.
Σύφωνα με τα στοιχεία της μελέτης:
  • Οι «σουπερ πλούσιοι», που αποτελούν μόλις το 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού, ελέγχουν πλέον το 41%  του παγκόσμιου πλούτου.
  • Οι «σούπερ» και οι «απλώς» πλούσιοι, που αποτελούν το 8,3% του παγκόσμιου πληθυσμού, ελέγχουν το 83,3% του παγκόσμιου πλούτου.
  • Απ”  την άλλη, οι «απλώς» φτωχοί, που αποτελούν το 68,7% του παγκόσμιου πληθυσμού, ελέγχουν μόλις το 3% του παγκόσμιου πλούτου.
  • Οι πλούσιοι («σούπερ» και «απλοί») έχουν κατατεθειμένα σε «φορολογικούς παραδείσους» κεφάλαια αξίας 8,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που αντιστοιχεί στο μισό ΑΕΠ των ΗΠΑ και στο 14% της παγκόσμιας οικονομίας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της ίδιας έκθεσης σχετικά με τις επιπτώσεις της πρόσφατης οικονομικής κρίσης στα εισοδήματα των πλουσίων και των φτωχών. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, από την κρίση και τη μεγάλη ύφεση του 2008, οι οικονομικές ολιγαρχίες  κατάφεραν να υπερδιπλασιάσουν την περιουσία τους, ενώ και στην Ελλάδα της εξαετούς ύφεσης περίπου 16.000 οικογένειες φέρεται να διαθέτουν πάνω από ένα εκατ. ευρώ η κάθε μια. Επίσης, υπάρχουν 559 Έλληνες που έχουν πάνω από 30 εκατ. δολάρια ο καθένας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Boston Consulting Group ειναι μια εταιρεία συμβούλων για επιχειρήσεις και επιχειρηματίες  με σκοπό να κάνει τους πελάτες της πλουσιότερους. Ετσι κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει ως εχθρό του καπιταλισμού. Ωστόσο η έκθεση της για τον παγκόσμιο πλούτο είναι ένα ντοκουμέντο που αποδεικνύει ότι ο καπιταλισμός όσο σαπίζει, τόσο πιο άγριος και επικίνδυνος γίνεται.
Εξάλλου, ποιός μπορεί, διαβάζοντας τα παραπάνω στοιχεία, να ισχυριστεί ότι αυτή η εικόνα είναι εικόνα «ανάπτυξης» και «προόδου»;
Από τα στοιχεία της έκθεσης (όχι μόνο αυτά που δημοσιεύουμε αλλά και πολλά άλλα που περιλαμβάνει) αναδύεται η οσμή της προϊούσας σήψης ενός συστήματος που φθάνει στα όρια της «ανθρωποφαγίας» για να διατηρήσει την ισχύ και την αναπαραγωγή του. Τι άλλο μπορεί να σημαίνει ότι το 8,3% του παγκόσμιου πληθυσμού  συγκεντρώνει στα χέρια του πλούτο 236 φορές (!) μεγαλύτερο απ΄ τον πλούτο του 68,7%…
Ως προς τη μεθοδολογία της έρευνας, καθόλου αθώος δεν είναι ο διαχωρισμός  σε δύο κατηγορίες, τους πλούσιους και τους φτωχούς. Ενας τέτοιος διαχωρισμός υπαινίσσεται ότι  η φτώχεια είναι κάτι σαν φυσικό φαινόμενο,  όπως ο σεισμός, η πλημμύρα, η φωτιά. Επομένως, όπως και  τα φαινόμενα της φύσης, έτσι και τη φτώχεια δεν μπορείς να την αποτρέψεις. Το πολύ πολύ να πάρεις κάποια μέτρα για τον περιορισμό της.
Επι της ουσίας  επιχειρείται συστηματικά η αποενοχοποίηση του καπιταλισμού ως γεννεσιουργού αιτίας αυτής της κατάστασης. Ας το πούμε διαφορετικά, είναι ο εύσχημος τρόπος για να καλλιεργείται στη συνείδηση των «από κάτω» ότι ο καπιταλισμός δεν ανατρέπεται, μόνο επιδιορθώνεται.
Το γεγονός, επίσης, του υπερδιπλασιασμού της περιουσίας των πλουσίων σε συνδυασμό με την καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου δισεκατομμυρίων εργαζομένων, στην περίοδο της κρίσης, αποδεικνύει ότι οι δυνάμεις του κεφαλαίου «αξιοποίησαν» την κρίση όχι μόνο για να ενισχύσουν τις θέσεις τους  αλλά και για να ρίξουν όλες τις συνέπειες της κρίσης στην εργατική τάξη κυρίως και στα μεσαία στρώματα.
*Για το κείμενο αυτό αντλήσαμε στοιχεία από το «Βήμα» της Κυριακής, που παρουσιάζει  την έκθεση της  Boston Consulting Group.

Σαββατιάτικα (18 Cogito ergo sum )

Σαββατιάτικα (18)

*** Επέστρεψε ο Καρατζαφύρερ στην ΝουΔου; *** Τί έγινε, ρε παιδιά; *** Βαρέθηκε να κάνει πεζοδρόμιο κι είπε να γυρίσει στο μπουρδέλο; *** Πάλι όλοι αντάμα, λοιπόν. *** Να μη μένει ο ψωριάρης χώρια. *** Τρέμε Τσίπρα! *** Μία γάβρος, μία πατάτες, μία μπύρα και τρία πιτόγυρα 22 ευρώ; *** Προφανώς, το φάτσα θάλασσα χρεώνεται ένα τάλληρο μίνιμουμ. *** Ανάπτυξη -0,2% το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς. *** Χαράς ευαγγέλια. *** Από πέρυσι τό 'λεγε ο Αντώνης ότι η οικονομία μας θα απογειωθεί.
Εκκλησία (1)
*** Τώρα, βέβαια, υπάρχουν και κάποιοι εμπαθείς που δεν τους αρέσει το "ανάπτυξη -0,2%" κι επιμένουν να μιλάνε για "ύφεση 0,2%" αλλά ποιός τους λογαριάζει; *** Αναρωτιέμαι, τόσοι ένοπλοι και ροπαλοφόροι αστυνομικοί που μας βαράνε, από ποιόν μας προστατεύουν; *** Το "Χαμόγελο του Παιδιού" πληρώνει ΕΝΦΙΑ, οι εκκλησίες και το Μέγαρο Μουσικής όχι. *** Ας είναι καλά η κουφάλα που φτιάχνει τους νόμους και οι κρετίνοι που τους ψηφίζουν αδιάβαστους. *** Γιώργος Ντόλιος, βουλευτής ΠαΣοΚ: "Ο ΕΝΦΙΑ είναι προσωρινός". *** Ως γνωστόν, αντικατέστησε προσωρινά το προσωρινό ΕΕΤΗΔΕ, γνωστότερο ως "χαράτσι". *** Μη ξεχνάμε ότι ουδέν μονιμώτερον του προσωρινού εν Ελλάδι. *** ΗΠΑ: Η χώρα όπου τα τανκς βγαίνουν στους δρόμους για να υπερασπιστούν έναν δολοφόνο αστυνομικό αλλά ο Μαδούρο αποκαλείται δικτάτορας. *** Στο Μισσούρι η αστυνομία συνέλαβε διαδηλώτρια 90 ετών. *** Αίσχος! *** Στην Ελλάδα δεν συλλαμβάνονται υπερογδοηκοντούτεις. *** Το πολύ-πολύ να εξουδετερωθούν με χημικά. *** Αχ, βρε δόλια γιαγιά... γλίτωσες από τους φούρνους των ναζί για να μπεις φυλακή στην χώρα που κάνει εξαγωγή δημοκρατίας. *** Ναι, αλλά στο Μισσούρι έχουν κωλόχαρτο. *** Έτσι δεν είναι, Άδωνι; *** 250.000 δολλάρια σε πέντε μέρες μαζεύτηκαν από δικτυακό έρανο υπέρ του μπάτσου που δολοφόνησε τον πιτσιρικά στο Φέργκιουσον. *** Σε λάθος χώρα γεννήθηκες, άτυχε Κορκονέα. ***
Εκκλησία (2)
Δεν κατάλαβα, τί παναπεί "ελεύθερο κάμπινγκ"; *** Ρε φραγκοφονιά, αγόρασε πρώτα την παραλία κι ύστερα κάνε όσο κάμπινγκ θέλεις. *** Η ελευθερία τού τουρίστα σταματά εκεί όπου αρχίζει η ελευθερία τού ξενοδόχου. *** Μη τα ισοπεδώνουμε όλα. *** Τί θα το κάνουμε, σάλα-τραπεζαρία ένα; *** Πολύ σωστή η ιδέα Βρούτση να κλείσει ο ΟΑΕΔ και να διαχειριστούν ιδιώτες τα κονδύλια για την ανεργία. *** Τόσους ανέργους έχουμε, να μη βγάλουμε και κανένα φράγκο; *** Έτσι δεν είναι, Άδωνι; *** Να χέσω το κωλόχαρτό σου, μασκαρά... *** Δουλειά δεν είχε ο διάολος, σβήνει το λογότυπο της ΕΡΤ από τα φιλμ αρχείου. *** Κατά τα άλλα, μας φταίνε οι σοβιετικοί που σβήνανε τον Τρότσκι από τις φωτογραφίες. *** Aqua Spirit, European Express, Μυτιλήνη, Θεόφιλος... *** Όχι, δεν δυναμιτίζουν τον τουρισμό μας κάτι τέτοια καράβια. *** Οι εργαζόμενοι σ' αυτά και οι απεργίες τους το κάνουν. *** Κλινήρης στο υπερπολυτελές Costa Navarino ο Αντώνης. *** Εμ βέβαια, με τέτοιους υπουργούς υγείας που βάζει, πού να βρει νοσοκομείο; *** Σκάι: "Δένδιας-Σόιμπλε συζήτησαν τη μείωση των φόρων." *** Τέτοια εθνική ανεξαρτησία λέμε. *** Ανδρέας Ψυχάρης, βουλευτής ΝΔ: "Έτσι όπως παρουσιάστηκε ο ΕΝΦΙΑ ήταν απολύτως άδικος." *** Δηλαδή, ρε συ Ανδρέα, αν παρουσιαζόταν σε τηλεοπτικό γκαλά από Καπουτζίδη-Μακρυπούλια θα ήταν δικαιότερος; *** Μας πρήξατε με τον 18χρονο που του έσπασε το χέρι μπάτσος με γκλομπιά. *** Κανένας δεν ρωτάει για την κατάσταση του μπάτσου, που να χέσω τις ευασιθησίες σας, κωλόπαιδα. *** Έφτασαν ως το Μέτσοβο πεινασμένες αρκούδες; *** Για δες προσωπικά το θέμα, Αντώνη. *** Προφανώς, η ανάπτυξη κάπου σκάλωσε και δεν έχει φτάσει ακόμη στην Ήπειρο, να φάνε κι οι αρκούδες με χρυσά κουτάλια. *** Θλίψη για τα δυο παλληκάρια που δολοφονήθηκαν στην Μάνη. ***
Εκκλησία (3)
Άνθρωποι ήσαν κι αυτοί (και δεν θέλω φάσκελα!) *** Τόσα μούσκουλα και τόσοι αγκυλωτοί σταυροί ταττού πάνε χαμένα... *** Αλλά κι εσείς πια, μη δείτε άνθρωπο με σβάστικα ταττού, αμέσως να τον πείτε ναζί και φασίστα. *** Αυτά τα στερεότυπα δεν μας αφήνουν να προκόψουμε ως κοινωνία. *** Πάντως, αυτό το "Ελλάς ή τέφρα" που είχε ταττού στο μπράτσο ο ένας, το βρίσκω ατυχές. *** Ως γνωστόν, η Ελλάς αναγεννάται εκ της τέφρας της. *** Διάολε, κάτι μάθαμε από το πουλί τής εθνοσωτηρίου! *** Δυο στο χώμα, δυο στην μπουζού... Ουρανία, χάνουμε ψήφους! *** Πολύ την βρήκα με την λεπτομέρεια ότι ο φονιάς χρησιμοποίησε την καραμπίνα τής μάνας του. *** Αθάνατες μανιάτισσες! *** Καραμπίνα για προίκα, όχι διπλόφαρδα σεντόνια. *** Απορία: πώς γίνεται να αβγαταίνουν οι τουρίστες και να μειώνεται ο τζίρος των μαγαζιών; *** Τί λέει ο Φρήντμαν επ' αυτού, ρε συ Γκίκα; *** ΙΝΕ ΓΣΕΕ: "Στα επίπεδα του 1980 οι μισθοί." *** Άσχετη παρατήρηση: οι μισθωτοί τού 1980 έβγαλαν ΠαΣοΚ το 1981. *** Μήπως κάνατε κανέναν άσχετο συνειρμό; *** Ρε συ Μπάμπη, τί γίνεται με την πτώχευση της Αργεντινής; *** Μας άφησες ανενημέρωτους, γαμώ τις διακοπές μου μέσα. *** Την βρίσκεις με μπύρα χωρίς αλκοόλ, ηλεκτρονικό τσιγάρο και cyber sex αλλά σε χαλάνε τα 400 ευρώ μισθός; ***
Εκκλησία (4)
Με την δήθεν ζωή που κάνεις, και ο δήθεν μισθός σού πέφτει πολύς, ρε γίδι. *** Αν αληθεύει η είδηση ότι ο Πούτιν έκλεισε τα ΜακΝτόναλντ'ς στην Ρωσσία, βλέπω το εμπάργκο να καταρρέει. *** Σοβαρά τώρα, ετοιμάζει νέο κόμμα ο Γιωργάκης; *** Δηλαδή, κάτι σαν "Νέο ΠαΣοΚ", όπως λέμε "Νέος Πανιώνιος" ή "Νέα Καβάλα"; *** Και το παλιό τί θα το κάνει ο Βαγγέλας; *** Θα το υπάξει στο άρθρο 99; *** Αυτό που σε όλο τον κόσμο γίνεται της πουτάνας κι εμείς κοιτάμε αν κουνιώνται τα καντήλια, είναι ακατανόητο. *** Παιδιά, μη μπερδευόμαστε: άλλα πράγματα κουνιώνται, τα καντήλια απλώς κατεβάζονται. *** Ο Εμπορικός Σύλλογος Ανδραβίδας "κρίνει και εκτιμά ότι (...) τα καταστήματα της πόλης μας να μην εξυπηρετούν ρομά (αθίγγανους)". *** Κι ακόμη δεν έχει επέμβει εισαγγελέας; *** Μανωλάδα, Μάνη, Ανδραβίδα... *** Ο Μωρηάς δείχνει τον δρόμο: πρόσω ολοταχώς με φασιστική όπισθεν προς τον Μεσαίωνα. *** Να χέσω την "Νέα Ελλάδα" σου, Αντώνη. *** Αλέξανδρος δεν είναι... Ρωξάννη δεν είναι... *** Αν δεν είναι ούτε Κάσσανδρος, να δω τι σκατά θα πει στην ομιλία του στην ΔΕΘ ο γκαβός, που βιάστηκε να το παίξει αρχαιολόγος. *** Άλλο ένα σαξές στόρυ. *** Στο τέλος θα μας πάρουν στο ψιλό ως κι οι σκοπιανοί. *** Τέλος πάντων, δεν ξέρω τι κάνουν οι αρχαιολόγοι αλλά εγώ έχω ανακαλύψει ένα μαγαζάκι που φτιάχνει κάτι ουζομεζέδες θανατηφόρους και τώρα λέω να σας αφήσω και να πάω να συνεχίσω την εξερεύνησή του. *** Ευτυχείτε! ***