Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Κι αν δεν είχαμε ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ;


Από εδώ και πέρα, δικαιούμαστε κι εμείς να γυρίσουμε μπούμερανγκ όσα ακούγαμε τόσα χρόνια και σε καθετί που προκύπτει, σε κάθε διακοπή, να λέμε: άντε επιτέλους να την κοινωνικοποιήσουμε να ησυχάσουμε…


Και ξαφνικά το μισό τουίτερ και το άλλο μισό Facebook βρέθηκαν κλεισμένα στο ασανσέρ που συναντιόμαστε, να περιγράφουν την εμπειρία τους από τη διακοπή ρεύματος. Κι αν λένε όλοι αλήθεια, πρέπει να ξεπερνάν αυτούς που λένε πως βρέθηκαν κάποτε στο Πολυτεχνείο.

Και οι άλλοι; Οι άλλοι μισοί (στην Κίνα βρίσκονται) έβγαλαν από μέσα τους τον οργισμένο φιλελέ, είπαν πως μετά από τα μνημόνια ο Τσίπρας μας έβγαλε κι από την πρίζα -που όλοι σχεδόν τη λέγαμε μπρίζα μικροί- και άρχισαν το τροπάριο: Κούβα θα μας κάνουν, Βενεζουέλα γίναμε… Κι άλλα τέτοια φαιδρά για να γεμίζουν τους τοίχους μας, που είναι τζάμπα και δεν υπάρχει κίνδυνος να τελειώσουν ποτέ, σαν το χαρτί υγείας.

22/08/1882 Γεννιέται στη Σμύρνη ο κομμουνιστής δάσκαλος Δημήτρης Γληνός,

 
 
 
22/08/1882
 
Γεννιέται στη Σμύρνη ο κομμουνιστής δάσκαλος Δημήτρης Γληνός, ο οποίος άφησε τη σφραγίδα του στο προοδευτικό και κομμουνιστικό κίνημα της χώρας μας. Η πορεία του Δημήτρη Γληνού είναι μια συνεχής πορεία «όλο προς τα αριστερά», όπως έλεγε ο ίδιος, ενώ αυτοβιογραφούμενος τόνιζε ότι η ιδεολογική του διαδρομή ήταν «από τον Μιστριώτη στον Λένιν».

Η μεγάλη φτώχεια χαρακτηρίζει τα παιδικά του χρόνια. Το 1899 έρχεται στην Αθήνα και γράφεται στη Φιλοσοφική Σχολή. Είναι υπέρμαχος της καθαρεύουσας και οπαδός της «Μεγάλης Ιδέας». Οι οικονομικές δυσκολίες τον αναγκάζουν να διακόψει δυο φορές τις σπουδές του, για να εργαστεί ως δάσκαλος. Οι σκληρές εμπειρίες ενισχύουν τις πολιτικές του ανησυχίες και τον φέρνουν στο στρατόπεδο των δημοτικιστών. Το 1905 παίρνει με άριστα παμψηφεί το δίπλωμά του από το Πανεπιστήμιο. Συνεχίζει τις παιδαγωγικές του σπουδές στη Γερμανία, όπου μεταξύ των άλλων γνωρίζει τον Γιώργο Σκληρό και τον Φώτο Πολίτη και έρχεται σε επαφή με τη σοσιαλιστική ιδεολογία.

Οι λωτοφάγοι και τα γουρούνια της Κίρκης






Από herko στο Αυγ 22, 2018 Απόψεις

Γράφει ο Στέλιος Κανάκης //

Πείνα, ανεργία, αναξιοπρέπεια, κοροϊδία, ξεπεσμός, εξευτελισμός. Τα γουρούνια που κουβάλησε, το αποδέλοιπο της αστικής τάξης, να τον υποδεχτούν κι η λωτοφάγα μάζα.

Και τα κοινωνικά σκουπίδια, οι άθλιοι αλητογενίτσαροι, οι πρώην, που το ’91 βάφτιζαν την ανυπαρξία τους τέλος των ιδεολογιών. Τα έρποντα εκφασισμένα ράκη της αήθειας, της ανυποληψίας, της υποθήκευσης και των παιδιών τους ακόμη, που πέρασαν και δεν ακούμπησαν στο μεγαλείο της ταξικής συνειδητοποίησης, των αξιών, των ιδεών, των ιδανικών. Θλιβερά υπερήλικα σκουπίδια σήμερα, που το οσονούπω βιολογικό τους τέλος, θα ξεβρομίσει κατά τι τον περίγυρο.

Το χοιροστάσιο του καπιταλιστικού ξεπεσμού, το σφαγείο των άβουλων, αδύναμων κι εκμαυλισμένων. Των πεινασμένων, αμόρφωτων, ξεδοντιασμένων, υποταγμένων φουκαράδων, γονυπετών και ερπόντων. Που τους αυτοκτονούν, τους δολοφονούν στα παρατημένα νοσοκομεία, τους πνίγουν, τους καίνε. Αυτή είναι η τρομακτική Γκόθαμ των θυτών, η «Πόλις» των ξεπουλημένων και των υποταγμένων. Το σφαγείο του καπιταλισμού που εκόντες άκοντες πνιγόμαστε στα βρομόνερά του και στο δικό μας αίμα.

Κι «…έτσι που τη ζωή σου ρήμαξες εδώ
στην κώχη τούτη την μικρή, σ’ όλην την γη την χάλασες»*.

* Η Πόλις, Κ. Π. Καβάφης

Λωτοφάγοι


Δεν θα ξεχαστεί, λέει η κυβέρνηση, το ποιος έφερε στη χώρα την κρίση και τα μνημόνια. Τι εννοούν αλήθεια; Γιατί πράγματι ο λαός δεν πρέπει να ξεχάσει ότι την κρίση την έφερε η καπιταλιστική ανάπτυξη, αυτή που έχει ως κίνητρο το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων. Την έφεραν ο σκληρός ανταγωνισμός, το κυνήγι του μέγιστου κέρδους. Την έφερε η ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Την έφεραν οι πολιτικές στήριξης του κεφαλαίου, η επιλογή συμμετοχής της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Τα μνημόνια τα έφερε η επιλογή να πληρώσει την κρίση ο λαός. Οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, για να σωθεί το κεφάλαιο, για να ανακάμψουν τα καπιταλιστικά κέρδη. Δεν πρέπει να ξεχάσει ότι ο πυρήνας των μνημονίων βρίσκεται στην πολιτική της ΕΕ, στην πολυδιαφημιζόμενη «ευρωπαϊκή κανονικότητα». Δεν πρέπει να ξεχάσει ο λαός ότι την πολιτική αυτή επιλογή την υπηρέτησαν από κοινού και ΠΑΣΟΚ - ΝΔ παλιότερα, και οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σήμερα. Βεβαίως η κυβέρνηση απευθύνεται στο λαό νομίζοντας ότι απευθύνεται σε λωτοφάγους και πουλάει για άλλη μια φορά το χιλιοπαιγμένο παραμύθι της «λάθος διαχείρισης», με στόχο να εγκλωβιστεί ο λαός σε νέες παγίδες που του ξαναστήνουν...

“Τσίπρα μοι έννεπε, Μούσα, πολύτροπον, ός μάλα πολλά πλάγχθη…”


Ανάθεμα την ώρα και τη στιγμή που έγραφα σχετικά πρόσφατα στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ότι στην Ελλάδα προτιμήσαμε τον Αχιλλέα και την Ιλιάδα, ενώ οι δυτικοί δανειστές  λαιστρυγόνες και κύκλωπες κατά Τσίπρα  πολύ ηγάπησαν την Οδύσσεια και τον Οδυσσέα.
Το διάγγελμα του πρωθυπουργού με καμένο τον πάπυρο στο Μάτι, για να μην τον πιάνει το μάτι, σε ιθακίσιο τοπίο να φέρνει σε Πρέσπες, αποφάσισε ότι πρέπει, ως παιδί που είναι, να θυμίζει μεταφραστική φυλλάδα γυμνασιόπαιδου της εποχής του “δε δικαιούσθε δια να ομιλείτε”. Λίγο να τον προσέξει κανείς, μάς είπε ότι εμείς φταίμε, που φάγαμε τα βόδια του Ήλιου, οπότε αυτός ως Οδυσσέας θυμήθηκε όσα συμφέρουν από την Οδύσσεια.

Τα μνημόνια πέθαναν, ζήτω τα μνημόνια!


Eurokinissi
Να κηρύξει το «τέλος των μνημονίων» και την έναρξη ενός νέου γύρου εξαπάτησης του λαού έσπευσε με διάγγελμά του από την Ιθάκη ο πρωθυπουργός, προσπερνώντας ότι για το λαό σε ισχύ μπαίνει από σήμερα το «μεταμνημονιακό» μνημόνιο το οποίο συγκροτούν οι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι που παραμένουν σε ισχύ και επεκτείνονται, η μόνιμη εποπτεία της ΕΕ, οι δεσμεύσεις για θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα και οι στόχοι για την ανάκαμψη του κεφαλαίου που υπηρετεί η κυβέρνηση, ξεκόβοντας κάθε σκέψη για ανάκτηση απωλειών, καθώς όπως είπε και ο Αλ. Τσίπρας χρειάζεται «σύνεση και ευθύνη» για «να μην ξαναγυρίσουμε πίσω στην Ελλάδα των ελλειμμάτων και της χρεοκοπίας», ενοχοποιώντας για την καπιταλιστική κρίση το λαό και τα δικαιώματά του.
 «Σήμερα στην πατρίδα μας ξημερώνει μια καινούργια μέρα. Μια μέρα ιστορική. Τα μνημόνια της λιτότητας, της ύφεσης και της κοινωνικής ερήμωσης, επιτέλους, τελείωσαν. Η χώρα μας ανακτά το δικαίωμά της να ορίζει αυτή τις τύχες και το μέλλον της. Σαν μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Χωρίς εξωτερικούς καταναγκασμούς. Χωρίς άλλους εκβιασμούς. Χωρίς άλλες θυσίες του λαού μας», ισχυρίστηκε ξεδιάντροπα ο Αλ. Τσίπρας, την ώρα που τα νέα μέτρα βρίσκονται στον προθάλαμο αναμένοντας να τεθούν σε ισχύ, μαζί με έναν νέο γύρο εκβιασμών στο λαό, αυτή τη φορά στο όνομα της διατήρησης των «κεκτημένων» του κεφαλαίου.