Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Τι πιστεύει όποιος πιστεύει στην θεωρία των δύο άκρων;


Τι άλλο πιστεύουν όσοι πιστεύουν στη θεωρία των δύο άκρων; Πιστεύουν ότι το Μνημόνιο είναι ευλογία. Κάποιοι ότι η γη είναι επίπεδη και ο άνθρωπος δημιουργήθηκε από χώμα και νερό. Ότι η κρίση ήρθε επειδή δεν ζητούσαμε απόδειξη στην τυρόπιτα. Ότι δεν υπάρχει ταξική πάλη. Οι πλούσιοι είναι απλά ικανοί και οι φτωχοί τεμπέληδες.



 
 
Πολλά γράφτηκαν τις τελευταίες εβδομάδες για τη σχέση «των δύο άκρων» με αφορμή τον αντικομμουνισμό που ξεράστηκε αυτή τη φορά στην Εσθονία και τα ξερατά του έφτασαν μέχρι εδώ.

Την φράση ότι τα δύο άκρα μοιάζουν σίγουρα την έχουμε όλοι ακούσει before it was cool. Μάλιστα, οι πιο «διαβασμένοι» απολιτίκ σου έλεγαν ότι η πολιτική είναι σαν κύκλος, οπότε εκεί που τελειώνει η άκρα αριστερά αρχίζει η άκρα δεξιά ή κάτι τέτοιο. Στην πραγματικότητα αυτή η μπαρούφα ακούγεται είτε από όσους δεν έχουν ιδέα από πολιτική είτε από εκείνους που νομίζουν ότι έχουν ιδέα από πολιτική επειδή διάβασαν κάποτε λίγο lifo ή protagon ή, τέλος, από αυτούς που η μόνη ιδέα από πολιτική προκύπτει από την (συνειδητή ή όχι) στράτευσή τους στον αστικό τρόπο σκέψης από όπου κι αν προέρχεται.

Στο βωμό της λευτεριάς


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2005    

 
 

«Ετσι ως αντικρίζω τα χώματα / ματωμένα, αναρριγώ, / κορίτσια της Καισαριανής / ραντίστε με τριανταφυλλόνερο / τα ηρωικά κορμιά μας». (Πάνος Ν. Παναγιωτούνης)

Στις 5 του Σεπτέμβρη του 1944, η ΕΠΟΝίτισσα Ηρώ Κωνσταντοπούλου, εκτελείται από τους χιτλεροφασίστες κατακτητές. Θυσιάζεται στο βωμό της λευτεριάς, μαζί με άλλους 49 αγωνιστές αντιφασίστες. Εγινε θρύλος, ακολουθώντας τον ηρωικό δρόμο των παιδιών της ΕΠΟΝ, που έπεφταν στο «σπίτι - κάστρο» της οδού Μπιζανίου, στην Καλλιθέα: «Πούθε έβγαινε; Απ' τα Νιάτα απ' τη θυσία, / τάχεν η ΕΠΟΝ γεννήσει η ηρωική /, να ξαναγράψουν μία παλιά Ιστορία / σε νέα σελίδα ακόμη πιο λαμπρή» (Σοφία Μαυροειδή - Παπαδάκη). Τα βλαστάρια που τραγουδούσαν πάντα τον Εθνικό Υμνο: «Χαίρε, ω Χαίρε, λευτεριά...». Ενιωσαν το χρέος τους στη ζωή - και επλήρωσαν τις ιδέες τους, με συνέπεια.
 

Ο καβγάς...



Ο καβγάς στη σοσιαλδημοκρατία, ανάμεσα στην «παλιά» και τη «νέα», καλά κρατεί.

Η αντιπαράθεση οξύνθηκε τις προηγούμενες μέρες, με αφορμή το άρθρο του πρωθυπουργού για τον Ανδρέα Παπανδρέου και την επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ. 
Από αυτό φάνηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ο νέος φορέας της σοσιαλδημοκρατίας, δεν παζαρεύει την ηγεμονία που έχει κατακτήσει στο χώρο. Η αλήθεια είναι ότι το κυβερνών κόμμα έχει δυνατά χαρτιά για να εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί στο σοσιαλδημοκρατικό στρατόπεδο. Ένα από αυτά είναι η αναγνώριση που απολαμβάνει από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, που τον έχει καταστήσει επίσημο συνομιλητή της για την Ελλάδα, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα ή αντικαθιστώντας ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ.

ΚΑΛΕΣΜΑ-ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ




ΑΓΡΟΤΟ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Αγρότες - κτηνοτρόφοι,

Με τους μαζικούς και σκληρούς αγώνες μας, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, στόχο έχουμε να βάλουμε κάποιο φρένο στην ΚΑΠ της ΕΕ και στη γενικότερη πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων που μας οδηγεί στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Η προοπτική των αγώνων μας βρίσκεται σ' ένα άλλο, εντελώς διαφορετικό από τον σημερινό τρόπο ανάπτυξης στη χώρα μας, που θα εγγυάται σταθερή δουλειά και καλό εισόδημα για τους αγροτοκτηνοτρόφους, παραγωγή επαρκών, φτηνών και ποιοτικών προϊόντων για τη διατροφή και την ένδυση του ελληνικού λαού, καθώς και πρώτων υλών για την ανάπτυξη της βιομηχανίας.

Σε αυτόν τον αγωνιστικό δρόμο και με αυτήν την προοπτική θα συνεχίσει να βαδίζει το οργανωμένο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας σε αυτό το πλαίσιο καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε σύσκεψη την Πέμπτη 7/9 στις 8 μμ., με θέμα την προετοιμασία για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ στο δημαρχείο Λαγκαδά.


   Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά

Τροπολογίες για την προστασία και ανακούφιση εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ


Κατατέθηκαν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που συζητείται στην Επιτροπή της Βουλής και αύριο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια

 

Η αναγνώριση του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου ασφάλισης χωρίς καμιά επιβάρυνση των ανέργων αποτελεί το περιεχόμενο της μίας από τις τέσσερις τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ
Η αναγνώριση του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου ασφάλισης χωρίς καμιά επιβάρυνση των ανέργων αποτελεί το περιεχόμενο της μίας από τις τέσσερις τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ
Τέσσερις τροπολογίες για την προστασία και την ανακούφιση εργαζομένων, ανέργων, αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων αγροτών, με μέτρα που έρχονται σε αντίθεση με το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει η σημερινή κυβέρνηση και οι προκάτοχοί της, κατέθεσε χτες στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
 Οι τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ προβλέπουν:

-- Να προηγούνται τα δικαιώματα των εργαζομένων και στη συνέχεια οι απαιτήσεις αγροτών ή αγροτικών συλλόγων έναντι όλων των άλλων πιστωτών σε περιπτώσεις πτώχευσης και αναγκαστικών πλειστηριασμών.

-- Την αυστηροποίηση υπέρ των εργαζομένων του πλαισίου που αφορά την απλήρωτη εργασία.

-- Την αναγνώριση του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου ασφάλισης, χωρίς καμία επιβάρυνση των ανέργων.

-- Την απαλλαγή Σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων από την επιβολή ΕΝΦΙΑ στα κτίρια που ιδιοχρησιμοποιούν.