Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Συμβαίνουν στο Παπαγεωργίου: Μήπως ο ιός είναι ο καπιταλισμός;




Η πανδημία έδειξε ολοκάθαρα τα όρια του συστήματος υγείας της χώρας μας, με εξετάσεις, επεμβάσεις και θεραπείες να ακυρώνονται κατά τη διάρκεια του lock-down. “Πρότυπα” συστήματα υγείας προηγμένων καπιταλιστικών χωρών όπως της Μ. Βρετανίας, των ΗΠΑ, Ιταλίας κλπ. κατέρρευσαν. Το δε πλήρες εμπορευματοποιημένο σύστημα υγείας των ΗΠΑ, της Μέκκας του καπιταλισμού, μετράει ήδη πάνω από 130.000 νεκρούς.
 
Ένα τέτοιο σύστημα υγείας, που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με αυτοχρηματοδοτούμενα νοσοκομεία και ΣΔΙΤ(Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), είναι στην προμετωπίδα της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων -νυν και πρώην- παρά τις διαφορές στη φρασεολογία τους. Το πρόγραμμα της Ε.Ε. “Υγεία 2014-2020” εφαρμόστηκε με θρησκευτική ευλάβεια τόσο από “αριστερές-προοδευτικές”(βλ. ΣΥΡΙΖΑ), όσο και από “δεξιές και νεοφιλελεύθερες”(βλ. ΝΔ) κυβερνήσεις.
 
Με αφορμή την πανδημία η κυβέρνηση της ΝΔ -αφού σ’ αυτήν έλαχε ο κλήρος- έρχεται να επιταχύνει τη διαδικασία της παραπέρα εμπορευματοποίησης του συστήματος υγείας. Οι “μεταρρυθμίσεις” είναι πιο εμφανείς και άμεσες στη “ναυαρχίδα του ΕΣΥ”, το νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα για το “τι μέλλει γενέσθαι” και τις συνέπειες σε εργαζόμενους και ασθενείς:

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΜΕΞΙΚΟΥ Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Ελλάδας (ΦΩΤΟ)



Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Μεξικό πραγματοποίησε χθες Πέμπτη το Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού καταδικάζοντας το νομοθετικό τερατούργημα της κυβέρνησης της ΝΔ που επιδιώκει να απαγορεύσει τις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες.

Τα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεξικού παρέδωσαν στην ελληνική πρεσβεία διάβημα του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΜ προς τον Έλληνα πρέσβη Αναστάσιο Πέτροβα και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα της Ελλάδας, στο ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ.

Στο διάβημα του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΜ αναφέρεται:

«Προς κ. Αναστάσιο Πέτροβα

Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Μεξικό

Λ. Στολτίδης: Να ακυρωθεί η καύση απορριμμάτων από την «ΤΙΤΑΝ» στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)





Υπέρ της καύσης απορριμμάτων από την «ΤΙΤΑΝ» στην Ευκαρπία τάσσεται η κυβέρνηση, ικανοποιώντας τον επιχειρηματικό όμιλο και αρνούμενη να δεχθεί το αίτημα δεκάδων φορέων και σωματείων της περιοχής που έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του Κόμματος Λεωνίδα Στολτίδη.

Να ακυρώσει την εκδοθείσα περιβαλλοντική αδειοδότηση ως προς την καύση του SRF/RDF και να απαγορεύσει την καύση διαχωρισμένων ανακυκλώσιμων υλικών, ζήτησε ευθέως ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης. «Δεν τίθεται τέτοιο θέμα», απάντησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στην υγεία, στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων σε μια περιοχή που θεωρείται η πιο μολυσμένη της Ευρώπης, ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι είναι υπερβολικά και ατεκμηρίωτα.

902gr

Σωτήρες


Είναι τέτοιος ο καταιγισμός ανακοινώσεων, δηλώσεων και κόντρα δηλώσεων του υπουργείου Εργασίας για τα λίγα ψίχουλα που επιστρέφει στις άγρια πετσοκομμένες συντάξεις (και αυτά σε λίγους), που θα νομίσει κάποιος ότι οι συνταξιούχοι έγιναν ξαφνικά οι πιο ευνοημένοι από την κυβερνητική πολιτική! Ετσι, προχτές για πολλοστή φορά ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης βγήκε και μίλησε με ταρατατζούμ για τα αναδρομικά των επικουρικών, για αυξήσεις στις κύριες τον Οκτώβρη, για νέα αναδρομικά το Νοέμβρη. Κάτω απ' αυτόν τον κουρνιαχτό προσπαθούν να κρύψουν την πραγματικότητα που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι. Τα πρόσφατα «μπαλώματα» της κυβέρνησης, τα οποία μάλιστα υπαγορεύτηκαν από την απόφαση του ΣτΕ, ύστερα από μαζικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των συνταξιούχων, δεν μπορούν να κρύψουν ότι σε ισχύ παραμένουν δεκάδες περικοπές και μειώσεις συντάξεων από το 2010 ακόμα. Οτι ο νόμος Κατρούγκαλου, που δίκαια οι συνταξιούχοι τον βάφτισαν νόμο Κατρούγκαλου - Βρούτση μετά τη συμπλήρωσή του από τη σημερινή κυβέρνηση, ρίχνει παλιούς και νέους συνταξιούχους στα Τάρταρα της ανέχειας, μειώνοντας τις συντάξεις σε βάθος 50ετίας. Καθρέπτης αυτής της σκληρής πραγματικότητας είναι και τα πρόσφατα στοιχεία για το ύψος των συντάξεων, που δείχνουν ότι η μέση κύρια σύνταξη γήρατος διαμορφώνεται στα 692,5 ευρώ προ φόρων, η μέση κύρια σύνταξη θανάτου στα 434,91 ευρώ και η μέση κύρια αναπηρική σύνταξη στα 487,75 ευρώ. Αυτά είναι άλλωστε και τα κριτήρια που χρησιμοποιούν Βρούτσης και Κατρούγκαλος στην αντιπαράθεσή τους για το ποιος ...«έσωσε» περισσότερο το Ασφαλιστικό.

Μια αποκαλυπτική επιστολή - μαρτυρία



Αναδημοσιεύουμε από το portal του «902.gr» την παρακάτω επιστολή Ελληνα μεταπτυχιακού φοιτητή στην Αγγλία, ο οποίος επαναπατρίστηκε πρόσφατα και αναδεικνύει ιδιαίτερα περιγραφικά και ζωντανά, όχι μόνο την ταλαιπωρία των φοιτητών και εργαζομένων σε άλλες χώρες που επιθυμούν να επαναπατριστούν, αλλά κυρίως τα κενά που υπάρχουν στη διαδικασία εισόδου τουριστών κ.ά. στη χώρα, σχετικά με τα μέτρα προστασίας της υγείας ταξιδιωτών και εργαζομένων από τη διάδοση του κορονοϊού.

* * *
 
Αγαπητό 902.gr,

Είμαι μεταπτυχιακός φοιτητής σε πανεπιστήμιο της Β. Αγγλίας και επέστρεψα στην Ελλάδα την Κυριακή 5 Ιούλη 2020 με ενδιάμεση πτήση από το Αμστερνταμ.
Η συγκεκριμένη επιστολή συντάσσεται για να αναδειχθεί η ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλονται οι Ελληνες φοιτητές και εργαζόμενοι από διάφορες χώρες για τον επαναπατρισμό τους. Σαν φοιτητής προτίμησα να παραμείνω στην Αγγλία με το ξέσπασμα της πανδημίας για οικονομικούς λόγους και για την προστασία τη δική μου και της οικογένειάς μου από μια απρόσκοπτη μετακίνηση. Με το πέρας της ακαδημαϊκής χρονιάς και ενώ τα σύνορα της Ελλάδας άνοιγαν για τους τουρίστες, αποφάσισα να επιστρέψω στον μόνιμο τόπο κατοικίας μου. Επειτα από συνεχόμενες ακυρώσεις πτήσεων, οι οποίες δεν προέβλεπαν την επιστροφή των χρημάτων παρά μόνο την εξαργύρωση voucher, κατάφερα να επιστρέψω στην Ελλάδα με ενδιάμεση πτήση.

«Αυτός ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί κανείς συμβιβασμός με την καταστολή» (ΦΩΤΟ)



«Αυτός ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί κανείς συμβιβασμός με την καταστολή». Αυτό το μήνυμα - απόφαση σάλπισε μαζικά και μαχητικά το απόγευμα ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, μέσα από την μεγάλη διαδήλωση των εργατικών συνδικάτων και των άλλων μαζικών φορέων.

Στο Άγαλμα Βενιζέλου αντάμωσαν οι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με τους απόμαχους της δουλειάς, αλλά και οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι, οι γυναίκες, οι νέοι φοιτητές και μαθητές. Ο ένας πλάι στον άλλο εργάτες και εργάτριες από το Εμπόριο, το Μέταλλο, τους ΟΤΑ, τον Τουρισμό, τους κλάδους αιχμής Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, βιομηχανικού Επισιτισμού, των εμφιαλωμένων ποτών, επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, έμποροι και βιοτέχνες, φοιτητές και μαθητές, συνταξιούχοι όλων των ταμείων. Με μια φωνή διαμήνυσαν πως «όσοι νόμοι και να ψηφιστούν οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν».