Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Τι ψήφο θα παραδώσεις, μωρή;

 

181 καταχραστές των Τεχνών και των Γραμμάτων συνιστούν Κουρέλη και Καστανίδη. Για μια σοσιαλιστικοδημοκρατική ευρώπη πέρα από τα μνημόνια και αντιμνημόνια. Οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών το έχουν λύσει το πρόβλημά τους με το τι σημαίνει να καταστρέφεσαι εσύ και η χώρα σου από μνημόνια και τραβάνε για άλλες καταστάσεις. Κουλτουροσωτήρες όλων των τάξεων. Από ηθοποιούς και ποιητές, μέχρι καθηγητές πανεπιστημίων και φιλοσόφους. Μετά από τις λίστες των ανθρώπων του πολιτισμού της Ελιάς έχουμε και του Προοδευτικού Πόλου. Το ερώτημα είναι πώς άνθρωποι που έχουν πατημένα τα 70 τους και μία πορεία πίσω τους που μαρτυρούσε ότι δεν καταπίνουν εύκολα τις καραμέλες, φθάνουν με το ένα πόδι στο λάκκο να στηρίζουν όχι απλά ένα κόμμα αλλά ένα κόμμα που συγκυβέρνησε υπογράφοντας την καταδίκη της χώρας. 181 Προοδευτικοί Πολίστες έτοιμοι να σκοράρουν υπέρ οιασδήποτε συγκυβέρνησης για την βόλεψή τους.

Αλλά δεν σκιαζόμαστε γιατί ξεκίνησε ο Θεοδωράκης ως νέος Ελευθέριος Βενιζέλος από την Κρήτη για να σώσει την Ελλάδα από χρέη και κατάντια. “Δεν έχουμε Ελευθέριο Βενιζέλο αλλά πολλούς Λευτέρηδες που είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν με ρεαλισμό και επαναστατικότητα”. Μέσα στην αλαζονεία της δημοσιότητας, της απολιτικίκ λάιφ στάιλ καλοζωίας ο Σταύρος τα έκανε μαντάρα και έταξε στον καθένα μας το φίλο μας το Λευτεράκη. Ο φίλος μας ο Λευτεράκης θα σηκώσει όλο το βάρος της επαναστατικής αλλαγής στην κοινωνία, κι αν δεν πάει κάτι καλά τα φορτώνουμε σε αυτόν, δηλαδή στον Κόκορα.
Η σχέση που έχει ο Θεοδωράκης με την Κρήτη είναι μόνο μία: Το εστιατόριό του. Μπέρδεψε την κρητική κουζίνα με την πολιτική μιλώντας στους Κρητικούς για ρεαλισμό. Ως δημοσιογράφος δεν ξέρει ότι η Κρήτη τον ρεαλισμό της σημερινής κατάστασης τον ζει με τους περισσότερους αυτόχειρες στην Ελλάδα; Εκεί να δεις, Σταύρο μου, ρεαλισμό. Και σαν να μην έφτανε κι αυτό, πήγε στην Κρήτη να μιλήσει για επαναστατικότητα! Τράβα τα μαλλιά σου Κρητικέ που ήρθε ο Σταύρος ο μαγειροδημοσιογράφος να σού πει πώς να αντιμετωπίσεις τον εισβολέα! Η Μάχη της Κρήτης δεν είναι πιάτο με κουτόχορτο να το σερβίρεις με μπόλικο σέλερι και βινεγκρέτ με άρωμα παπάγιας. Είναι μια πραγματικότητα που τεχνηέντως οι νηστικοί της πραγματικής ζωής αποφεύγουν να αναφέρουν. Σού πέταξε τον Ελευθέριο Βενιζέλο και έκανε τουμπεκί ψιλοκομμένη για την αντίσταση των Κρητικών. Τι Λευτεράκης, τι Θεοδωράκης. Και οι δύο στην σφαίρα του φανταστικού κινούνται, αρκεί να υπάρχουν πολλές ψηφισμένες ομάδες στην επόμενη βουλή για την συγκυβέρνηση που ετοιμάζουν. Προοδευτικό Πόλο θα παίζουν στο Ποτάμι τους.
Στην πρώτη γραμμή όλα τα όπλα της δημοκρατίας. Αφού σε κατέστησε σκουπιδοφάγο ο τηλεβουλευτοβιβλιοπωλητής, ο ίδιος έγινε ο απόλυτος κομουνιστοφάγος καταπίνοντας εστίες κομουνισμού που δεν βρίσκονται στην Κούβα αλλά στην έδρα της Αγγλικής Αυτοκρατορίας. Βρήκε κομουνιστές στο Imperial College του Λονδίνου! Μιλάμε για τον απόλυτο πράκτορα. Δεν είναι ο 007 αλλά ο 000 ή WC ή απόπατος. Βέβαια, πέρα από την πλάκα ο κομουνιστοφάγος έχει αρχίσει εδώ και λίγες ημέρες την καμπάνια του ενάντια στο ΚΚΕ. Σε όποιον αντιδρά σε ό,τι λέει πετάει ένα “Δεν φοβόμαστε τους κομουνιστές”. Τα έχει οριοθετημένα στον βόθρο του μυαλού του. Όποιος δεν είναι μαζί μας είναι κομουνιστής. Προοδευτικό Πόλο θα παίζουν στο αντικομουνιστικό Ποτάμι τους.
Κι αν δεν σου φτάνουν οι Λευτεράκηδες, οι Πολίστες και οι κομουνιστοφάγοι, έχουμε και τα Μανάρια. Τα μανάρια του Αλέξη που είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα πάντα για την δική σου σωτηρία. Δεν μιλάμε για τα αθώα προβατάκια (μανάρια) αλλά για το μανάρι Δούρου όπως την αποκαλεί γλυκά ο αρχηγός της. Έτσι όπως μαναρίζει τους συνεργάτες του ο πρόεδρος πώς είναι δυνατόν να μην σκίζουν το καλτσόν τους για την πάρτη του. Αν αυτό θα συνέβαινε σε άλλο χώρο σύσσωμος ο Σύριζα θα κατήγγειλε την έκφραση για σεξισμό και φαλλοκρατισμό. Άλλο να σε λέει μανάρι ο Τζιαμτζής κι άλλο ο Αλέξης. Δεν είναι διαφορά ιδεολογικής οπτικής γωνίας αλλά κοιλιακών! Προοδευτικό Πόλο θα παίζουν στο αντικομουνιστικό Ποτάμι τα ριζοσπαστικά αριστερά Μανάρια.
Τούτοι όλοι οι Πολίστες που πραγματικά παίζουν και θα παίζουν με μπάλα το δικό σου κεφάλι σε καλούν να τους δώσεις την ψήφο σου. Μόνο που το δικό σου ποτάμι της καθημερινότητας είναι γεμάτο πραγματικό αίμα, αγωνία, κατάθλιψη και ημέρα χωρίς αύριο. Αυτά είναι πολύ μεγάλα για να χωρέσουν σε μία κάλπη και πολύ ασήμαντα για διακήρυξη υπογεγραμμένη από τους δοξασμένους βολεμένους της ζωής.-

Λεφτά υπάρχουν! Όχι όμως για τους ανασφάλιστους πολίτες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«7,9 δισ. ευρώ δίδονται ως εγγυήσεις σε δύο τράπεζες αλλά 700 εκ. ευρώ δεν μπορούν να βρεθούν για τους 3 εκατ. ανασφάλιστους πολίτες»
Είναι ειλικρινά πάρα πολύ δύσκολο να κρύψει κανείς την αγανάκτησή του όταν μαθαίνει ότι για άλλη μια φορά βρέθηκαν τα χρήματα για τη στήριξη των τραπεζών αλλά για τις ζωές των πολιτών η εξεύρεση πόρων εξακολουθεί να είναι αδύνατη.

Συγκεκριμένα, στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου – και σύμφωνα με τα ΦΕΚ 3319 (27/12/2013) και 3379 (31/12/2013) – η κυβέρνηση παρείχε για την κάλυψη ομολογιακού δανείου εγγυήσεις ύψους 3,609,600,000 ευρώ για την Alpha Bank και 4,280,000,000 για τη Eurobank Ergasias. Ήτοι, το κράτος εγγυήθηκε συνολικά δάνεια ύψους 7,9 δισ. ευρώ τα οποία προστέθηκαν στο δημόσιο χρέος της χώρας μας.

Την ίδια ώρα, το αρμόδιο υπουργείο μειώνει δραματικά τον προϋπολογισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Το αποτέλεσμα από τις δραματικές αυτές περικοπές; Η έκθεση της Lancet (http://download.thelancet.com/pdfs/journals/lancet/PIIS0140673613622916.pdf), από την οποία παρατίθενται ορισμένα συμπεράσματα, είναι σαφής:

- Κατά την περίοδο 2009-2010 καταργήθηκε το 1/3 των προγραμμάτων εργασίας στον δρόμο για την πρόληψη και θεραπεία πολιτών οι οποίοι κάνουν χρήση παράνομων ουσιών.
- Την ίδια στιγμή, οι σύριγγες και τα προφυλακτικά που διανέμονταν σε χρήστες ναρκωτικών μειώθηκαν αντίστοιχα κατά 10% και 24% με το αναμενόμενο αποτέλεσμα στην υγεία του εν λόγω ευάλωτου πληθυσμού: ο αριθμός των νέων μολύνσεων από τον ιό HIV στους χρήστες αυξήθηκε, από 15 το 2009 σε 484 το 2012, ενώ τα προκαταρκτικά στοιχεία για το 2013 υποδηλώνουν ότι η εμφάνιση της φυματίωσης έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2012.
- Οι δραστικές μειώσεις στους προϋπολογισμούς των δήμων, έχουν οδηγήσει στη μείωση διάφορων δραστηριοτήτων, όπως λ.χ. τα προγράμματα ψεκασμών για τα κουνούπια, το οποίο σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, επέτρεψε την επανεμφάνιση της ελονοσίας σε τοπικό επίπεδο για πρώτη φορά σε 40 χρόνια.
- Μέσα από μια σειρά μέτρων λιτότητας, ο κρατικός προϋπολογισμός για τα νοσοκομεία μειώθηκε κατά 26% μεταξύ του 2009 και του 2011.
- Ένα βασικό κόστος που αποτελεί στόχο για την τρόικα, είναι οι δημόσιες φαρμακευτικές δαπάνες. Ο στόχος ήταν να μειωθούν από 4,37 δισ. ευρώ το 2010 σε 2,88 δισ. το 2012 (ο στόχος εκπληρώθηκε) και σε 2 δισ. μέχρι το 2014. Ωστόσο, έχουν υπάρξει πολλά ανεπιθύμητα αποτελέσματα: Μερικά φάρμακα είναι αδύνατο να αποκτηθούν λόγω των καθυστερήσεων στις αποζημιώσεις των φαρμακείων που δημιουργούν δυσβάστακτα χρέη. Επιπλέον, οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν μειώσει τις προμήθειες λόγω των απλήρωτων λογαριασμών και του χαμηλού περιθωρίου κερδών.
- Το 2011, το κόστος επίσκεψης στα εξωτερικά ιατρεία αυξήθηκε από τρία σε πέντε ευρώ και η συμμετοχή για ορισμένα φάρμακα αντίστοιχα αυξήθηκε κατά 10% ή και περισσότερο, ανάλογα με την ασθένεια. Επίσης, από το 2014 τέθηκαν σε ισχύ νέα τέλη για τις συνταγές φαρμάκων (ένα ευρώ ανά συνταγή).
- Οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας έχουν επηρεαστεί σοβαρά, αφού η σχετική κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 20% μεταξύ του 2010 και του 2011, και κατά επιπλέον 55% μεταξύ του 2011 και του 2012. Στο μεταξύ, οι μελέτες δείχνουν  αύξηση της μείζονος κατάθλιψης από 3,3% το 2008 σε 8,2% το 2011, με σημαντική συχνά αιτία την οικονομική δυσπραγία. Επιπλέον, ερευνητές ανέφεραν αύξηση 36% μεταξύ  2009 -2011 στον αριθμό των ανθρώπων που έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας, ενώ οι θάνατοι από αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 45% μεταξύ του 2007 και του 2011.
- Το ποσοστό των παιδιών που κινδυνεύουν λόγω φτώχειας αυξήθηκε, από 28,2% το 2007 σε 30,4% το 2011, ενώ όλο και περισσότερα παιδιά υποσιτίζονται. Το 2012 σχετική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε ότι «το δικαίωμα στην υγεία και στην πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας δεν είναι σεβαστό για όλα τα παιδιά στην Ελλάδα».
- Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν μια αύξηση 19% στον αριθμό των βρεφών με χαμηλό βάρος, μεταξύ 2008-2010. Ερευνητές από την Ελληνική Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας ανέφεραν αύξηση κατά 21% σε θνησιγένειες μεταξύ του 2008 και του 2011, γεγονός που αποδίδεται στη μειωμένη πρόσβαση σε προγεννητικές υπηρεσίες υγείας για τις εγκύους. Η θνησιμότητα νεογνών σημείωσε αύξηση κατά 43% μεταξύ του 2008 και του 2010, με τις αυξήσεις των θανάτων στα νεογνά να υποδεικνύουν εμπόδια στην πρόσβαση σε έγκαιρη και αποτελεσματική φροντίδα κατά την εγκυμοσύνη αλλά και μετά τον τοκετό.

Η μελέτη της Lancet καταλήγει:
«Η κλίμακα και η ταχύτητα των αλλαγών που επιβλήθηκαν, περιόρισαν την ικανότητα του δημόσιου συστήματος Υγείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες του πληθυσμού, σε μια εποχή αυξημένης ζήτησης. Τα θεμέλια για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, χρειάζονται δομές για την πλήρη λογοδοσία, τον αποτελεσματικό συντονισμό και τη διαχείριση της απόδοσης, καθώς και τη χρήση των δεξιοτήτων των επαγγελματιών του τομέα της Υγείας και των πανεπιστημιακών -και όχι άρνηση της κατάστασης. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα αξίζουν κάτι καλύτερο

Εμείς λοιπόν καλούμε τους πολίτες να αναλογιστούν πώς είναι δυνατόν ένα  κράτος να χρηματοδοτεί αλόγιστα τις τράπεζες με δισεκατομμύρια ευρώ ενώ την ίδια ώρα κάνει δραματικές περικοπές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στην παιδεία, στις συντάξεις και στους μισθούς των πολιτών.  O ίδιος ο Υπουργός Υγείας παραδέχτηκε δημόσια στη Βουλή (Παρασκευή 7 Μαρτίου) ότι το συνολικό ετήσιο κόστος για να έχουν πρόσβαση οι 3 εκατ. ανασφάλιστοι συμπολίτες μας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι μόλις 700 εκ. ευρώΓιατί λοιπόν η κυβέρνηση εγγυάται 7,9 δισ. ευρώ για δύο τράπεζες και δεν δίνει μόλις 700 εκ. ευρώ για να σωθούν ανθρώπινες ζωές;

Ας αναλογιστούμε τι είδους «άνθρωποι» επιβάλουν συνθήκες μαζικής γενοκτονίας σε έναν λαό μόνο και μόνο για να αποπληρωθούν οι δανειστές του ενώ επιλέγουν να χρηματοδοτούν το τραπεζικό σύστημα της χώρας το οποίο πριν από την κρίση είχε ετησίως κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σημείωση: Όλη η μετάφραση άρθρου της Independent αλλά και τα κύρια μέρη της μελέτης της Lancet μπορείτε να διαβάσετε εδώ: www.mkiellinikou.org/2014/02/24/1032/ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00-20:00) και (ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-14:00) ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 9631950 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης (δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού) Ιστοσελίδα http://www.mkiellinikou.org Email mkiellinikou@gmail.com
 
μέσω pergadi.blogspot