Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Παλαιστίνη: Ο δύσκολος δρόμος ‒ Σύντομη αναδρομή στη σύγχρονη ιστορία του παλαιστινιακού ζητήματος (1917-2001)

Mohammed Hamza

Παλαιστίνη, ο δύσκολος δρόμος
Από ειδική συντακτική επιτροπή
[22.06.2007]
Σύγχρονη Ιστορία

Οι Οθωμανοί - Τετρακόσια χρόνια κυριαρχίας
 
* Το 1917, Άραβες της Παλαιστίνης καθώς και άλλοι Άραβες εξεγείρονται κατά των Οθωμανών και ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Αντάντ (Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία) κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Αντάντ είχε υποσχεθεί πλήρη ανεξαρτησία για όλους τους Άραβες με τη λήξη του πολέμου.

* Η υπόσχεση αυτή αθετήθηκε, οι Βρετανοί και οι Γάλλοι, μέσω των αντιπροσώπων τους, Σπάικς και Πικό (1916), έκαναν μυστικές συνομιλίες προκειμένου να μοιραστούν μεταξύ τους τα αραβικά εδάφη που αναμενόταν να ελευθερωθούν από τους Οθωμανούς.


Η Διακήρυξη Μπάλφουρ - Η απαρχή της τραγωδίας


* Στις 2 Νοεμβρίου 1917, ο Μπάλφουρ, υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, γνωστοποιεί την λεγόμενη Διακήρυξη Μπάλφουρ, η οποία δίνει στην Παλαιστίνη μια εθνική εστία στους Εβραίους.

Η ίδρυση μιας εβραϊκής εθνικής εστίας αποτελούσε το στόχο του Σιωνισμού από την Πρώτη Σιωνιστική Συνδιάσκεψη που συνήλθε στη Βασιλεία της Ελβετίας το 1897 υπό την προεδρία του Θέοντορ Χέρτζελ.

Η Παλαιστίνη περιέρχεται υπό καθεστώς Βρετανικής Εντολής (Mandate) με απόφαση της Κοινωνίας των Εθνών (προκάτοχος του ΟΗΕ). 

Η Βρετανική Εντολή - Ο εβραϊκός εποικισμός
* Ο εβραϊκός εποικισμός στην Παλαιστίνη συνεχίστηκε μετά τη Διακήρυξη Μπάλφουρ και αυξήθηκε δραματικά κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
* Το Ολοκαύτωμα χρησιμοποιήθηκε για να πειστούν οι Εβραίοι να μεταναστεύσουν στην Παλαιστίνη 

Παλαιστίνη - Μια ατέλειωτη επανάσταση

* Ο αραβικός λαός της Παλαιστίνης πήρε τα όπλα κατά της σιωνιστικής αποικιοκρατίας. Πραγματοποίησε σειρά εξεγέρσεων μέχρι να τερματιστεί η Βρετανική Εντολή το 1948

* Οι εξεγέρσεις αυτές κατεστάλησαν αλύπητα και καταπνίχθηκαν από τους Βρετανούς, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνονταν οι σιωνιστικές οργανώσεις με την παροχή όπλων και στρατιωτικής εκπαίδευσης. 

Πολύτεκνη χήρα απειλείται με κατάσχεση για χαράτσια


«Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».
Απειλούν με κατάσχεση χήρα με ετήσιο εισόδημα 4.900 ευρώ για τα χαράτσια, καταγγέλλει το εργατοϋπαλληλικό κέντρο νομού Λάρισας.
Mε έκδηλη την οργή στην ανακοίνωσή του το εργατικό κέντρο αναφέρει: "Οργάνωση και αγώνας για να μην πληρώσει κανένας που δεν έχει τα χαράτσια για τα σπίτια. Να σταματήσει τώρα κάθε διαδικασία κατάσχεσης από εφορίες και τράπεζες.
Τα πανηγύρια για το ματωμένο πλεόνασμα, την έξοδο στις αγορές και την υποτιθέμενη καπιταλιστική ανάπτυξη, δεν μπορούν να κρύψουν, ότι στηρίζονται στις ρημαγμένες ζωές χιλιάδων και χιλιάδων εργατικών-λαικών οικογενειών, που αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα εντελώς απαραίτητα για την επιβίωσή τους, γιατί κυβέρνηση, Ε.Ε και μεγάλο κεφάλαιο, μας καταδίκασαν στην ανεργία και στην φτώχεια.
Και όμως η κυβέρνηση του κεφαλαίου, συνεχίζει την ίδια βάρβαρη πολιτική, σπρώχνοντας ακόμα περισσότερο στην εξαθλίωση τα εργατικά-λαικά νοικοκυριά, για χάρη των κερδών της πλουτοκρατίας.
Την ώρα που χαρίζουν με διάφορους τρόπους δισεκατομμύρια σε τραπεζίτες, βιομήχανους, εφοπλιστές και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες, η κυβέρνηση δίνει εντολή να κατάσχονται ότι έχεις σε τραπεζικό λογαριασμό, άλλα και σπίτια, όσων εξαθλιωμένων αδυνατούν να πληρώσουν τα χαράτσια για τα σπίτια, που ήταν μέσω της ΔΕΗ και τώρα πέρασαν στην Εφορία".
Όπως αναφέρει η συνδικαλιστική οργάνωση: "Σε χήρα πολύτεκνη, με ετήσιο εισόδημα 4.900 ευρώ το 2013, αλλά και τα 2-3 τελευταία χρόνια, η οποία έχει να πληρώνει και δόση στεγαστικού δανείου, με εντολή της εφορίας, η Εθνική Τράπεζα της έστειλε έγγραφο με το οποίο την ενημερώνει ότι θα ξεκινήσει την διαδικασία κατάσχεσης ότι χρημάτων υπάρξουν σε λογαριασμό της, γιατί δεν μπόρεσε να πληρώσει κανένα χαράτσι από το 2011. Αυτή η γυναίκα όχι μόνο το χαράτσι αδυνατεί να πληρώσει, αλλά ακόμα και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και της ΔΕΥΑΛ, που έχουν μαζευτεί μεγάλα ποσά.
Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, απαιτεί για την συγκεκριμένη περίπτωση και για χιλιάδες άλλων ανέργων, εργαζομένων, απόρων, συνταξιούχων, που αδυνατούν να πληρώσουν τα χαράτσια:
Να διαγραφούν όλες οι οφειλές που έχουν από χαράτσια και να καταργηθούν όλα τα χαράτσια.
Να σταματήσει κάθε διαδικασία κατάσχεσης και πλειστηριασμού, τραπεζικών λογαριασμών, σπιτιών, αυτοκινήτων, χωραφιών, μικρομάγαζων, από χρέη στην εφορία ή σε τράπεζες, για όσους δεν έχουν να πληρώσουν.
Να μην κοπεί το ρεύμα και το νερό σε κανέναν που δεν έχει να πληρώσει.
Να μειωθούν άμεσα και δραστικά τα τιμολόγια της ΔΕΗ και των ΔΕΥΑ κατά 50% σε ανέργους και φτωχά λαικά στρώματα".
Tέλος, το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, "καλεί όλους τους άνεργους, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, στις Λαικές Επιτροπές, και να διεκδικήσουν μαχητικά αυτά τα αιτήματα με κάθε μορφή αγώνα. Κανένας μόνος του απέναντι στην εφορία, στις τράπεζες και σε κάθε έναν που του κλέβει τη ζωή". 
πηγή: enet.gr