Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Δ. Κουμπούρης: «Αναδιοργάνωση» για την κυβέρνηση σημαίνει εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων (VIDEO)

 

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΦΚΑ



Από το 1990 μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις ψήφισαν αντισυνταξιουχικούς νόμους, τόνισε ο Δήμος Κουμπρούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά την ακρόαση φορέων σχετικά με το νομοσχέδιο για την «αναδιοργάνωση» του ΕΦΚΑ.

Όπως σημείωσε, οι συνταξιούχοι έχουν εμπειρία και δεν θα επιλέξουν «δήμιο», σχετικά με την προσπάθεια κατάργησης του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

Κλαούρα... και δηλητήριο

 

Στο γνωστό μοτίβο των απεργοκτόνων ανακοινώσεων, η «Διεθνής Ναυτική Ενωση εν Ελλάδι» εκφράζει την ...αγωνία της επειδή - όπως γράφει - από τον Νοέμβρη του 2021 έως και σήμερα, 85 εμπορικά πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχουν παρακάμψει το λιμάνι του Πειραιά εξαιτίας απεργιακών κινητοποιήσεων. Κάνοντας «σινιάλο» για μεγαλύτερη καταστολή, η Ενωση των εφοπλιστών αναφέρει επίσης ότι οι διαφορές με την εργοδοσία «δεν θα πρέπει να επιλύονται μέσω μονομερών ενεργειών, που θέτουν εν κινδύνω την εθνική οικονομία» και ότι «μία εφαρμογή των νόμων "αλά καρτ" εγκυμονεί πλήθος κινδύνων, πέραν των προφανών». Η ...κλαούρα τους για το πόσα πλοία χάθηκαν από το πελατολόγιο της COSCO τις μέρες των κινητοποιήσεων στο λιμάνι, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι χωρίς τους εργαζόμενους, οι προβλήτες και οι γερανοί τους είναι άχρηστα κουφάρια. Ας αφήσουν λοιπόν κυβέρνηση και εργοδοσία το παραμύθι ότι οι επενδύσεις τους είναι αυτές που «κινούν την οικονομία». Χωρίς τους εργάτες «γρανάζι δεν γυρνά» και προφανώς κοντέινερ δεν ξεφορτώνεται. Αλλωστε, αυτό το νόημα έχει και η απεργία: Να ασκήσει πίεση στην εργοδοσία να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, νεκρώνοντας την παραγωγή και στερώντας της το κέρδος, τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε επένδυσης. Δεν μας λέει λοιπόν κάτι καινούργιο η Ενωση των εφοπλιστών, που πιέζει για μεγαλύτερη πυγμή και επίδειξη αυταρχισμού από το κράτος σε βάρος των απεργών στο λιμάνι, αλλά και συνολικά των εργαζομένων που διεκδικούν και αγωνίζονται.

Η «λογική» τους βέβαια έχει κι άλλη ανάγνωση: Για να είναι το λιμάνι ανταγωνιστικό και να κερδίζει πελάτες, θα πρέπει να μη γίνονται απεργίες και να μην υπάρχουν διεκδικήσεις. Θα πρέπει δηλαδή οι εργαζόμενοι να δεχτούν με σκυμμένο κεφάλι τους σημερινούς άθλιους και επικίνδυνους όρους δουλειάς. Να αποδεχτούν ως «μοιραίο» ότι συνάδελφοί τους θα χάνονται στο μεροκάματο ή θα σακατεύονται λόγω έλλειψης μέτρων ασφάλειας. Οτι θα δουλεύουν με «τρεις κι εξήντα», από ήλιο σε ήλιο, χωρίς Συλλογική Σύμβαση και ΒΑΕ. Οτι θα πέφτει βούρδουλας σε όποιον συνδικαλίζεται και διεκδικεί δουλειά με αξιοπρέπεια. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για να είναι ανταγωνιστικό το λιμάνι και κάθε άλλη επιχείρηση, αφού το κέρδος και η ανταγωνιστικότητα είναι συνάρτηση της πιο βαθιάς εκμετάλλευσης με τους νόμους όλων των κυβερνήσεων. Γι' αυτό βγάζουν σπυριά και χάνουν τον μπούσουλα όταν οι εργαζόμενοι, αποφασισμένοι και ενωμένοι, βγαίνουν μπροστά και διεκδικούν, κάνοντας θρύψαλα τις απαγορεύσεις και τις απειλές κράτους και εργοδοσίας. Αυτό έγινε και στην τελευταία απεργία στο λιμάνι του Πειραιά, όπου όλες οι βάρδιες έμειναν έξω, παίρνοντας πάνω τους την επιτυχία της, παρά το γεγονός ότι οι πύλες παρέμειναν ορθάνοιχτες. Αυτό δεν μπορούν να χωνέψουν εργοδοσία, εφοπλιστές και κυβέρνηση. Γι' αυτό χύνουν χολή και δηλητήριο γι' αυτόν τον σπουδαίο αγώνα.

Γιατί θάβονται από τα μεγάλα ΜΜΕ οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις του λαού;

 


Δήμος Πάτρας, εργάτες της ΛΑΡΚΟ, εργάτες της COSCO, εργαζόμενοι στα «Πετρέλαια Καβάλας», εργάτες της «Βαρβαρέσος» στη Νάουσα, Μπλόκα αγροτών, γράφουν ιστορία ανυπακοής, αγώνων, διεκδίκησης και αξιοπρέπειας…

Το «επιτελικό» κράτος των αφεντικών και του κεφαλαίου ξέρει να κινητοποιείται γρήγορα και άμεσα, όταν είναι ν’ αντιμετωπίσει με αυταρχισμό και κρατική τρομοκρατία  τις δίκαιες κινητοποιήσεις των εργαζομένων, όπως είδαμε στην απεργία των εργατών της COSCO, στο λιμάνι του Πειραιά ή στα μπλόκα των αγροτών που στήνονται αυτό το διάστημα σε όλη την χώρα.

Δίπλα του, τα ΜΜΕ των εφοπλιστών και βιομηχάνων που κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, για την αποχαύνωση και την παραπληροφόρηση του Ελληνικού λαού, με στόχο την καθυπόταξη και την εκμαίευση της συναίνεσής του, σε μια σκληρή, αντιλαϊκή – ταξική πολιτική, μέσα από το φόβο, την αδράνεια και την απάθεια.

Πώς θα προσληφθούν και τι θα κάνουν τα «Golden Boys» του ΕΦΚΑ, με μισθό 8.000 ευρώ

 

Αποκαλυπτική η συζήτηση του νομοσχεδίου του Κωστή Χατζηδάκη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. «Μας ενδιαφέρει οι διευθυντές του ΕΦΚΑ να έχουν ειδικά μισθολογικά κίνητρα» είπε ο υπουργός Εργασίας.
 

Αποκαλυπτική, για την ουσία του νομοσχεδίου του Κωστή Χατζηδάκη, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης», που προβλέπει την τοποθέτηση «μάνατζερς» στον ΕΦΚΑ με μισθο 8.134,56 ευρώ, ήταν η συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, τόσο λόγω των τοποθετήσεων των κυβερνητικών στελεχών όσο και των εκπροσώπων των φορέων που πήραν τον λόγο. Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί την Τετάρτη και την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, μόνον από τους βουλευτές της Ν.Δ αφού κατά έχουν ταχθεί όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, για μία ακόμη φορά υπερασπίστηκε με σθένος την απόφαση της κυβέρνησης να προσλάβει υψηλόμισθους ιδιώτες διευθυντές. Αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «εμάς μας ενδιαφέρει, οι καλοί Γενικοί Διευθυντές και οι Διευθυντές του Ε.Φ.Κ.Α. και να παραμείνουν και να έχουν ειδικά μισθολογικά κίνητρα, να έχουν την απαραίτητη επιβράβευση». Επιβεβαίωσε επίσης ότι κάθε προκήρυξη θέσης θα ελέγχεται αποκλειστικά από την κυβέρνηση και θα είναι «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα του υποψηφίου που θα επιλεγεί. Όπως είπε «με κάθε προκήρυξη θέσης Γενικού Διευθυντή ή Διευθυντού, θα προβλέπονται και πρόσθετα προσόντα που θα κρίνονται απαραίτητα για κάθε θέση που θα προκηρύσσεται».

ΣΤΑ ΥΨΗ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ Με 6,2% τρέχουν οι ανατιμήσεις σε όλα τα είδη - Κατά 22,6% οι αυξήσεις για στέγαση!

 

Απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών

 

 

Αύξηση 6,2% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο εφέτος, από άνοδο 5,1% τον περασμένο Δεκέμβριο και έναντι μείωσης 2% τον Ιανουάριο πέρυσι. Ο «καλπασμός» των ανατιμήσεων καταγράφεται παντού ισοπεδώνοντας το λαϊκό εισόδημα, ενώ η κυβέρνηση αντί για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης, όπως με την κατάργηση του ΦΠΑ και της έμμεσης φορολογίας σε καύσιμα και ενέργεια, σφυρίζει αδιάφορα για να μην επηρεαστεί η καπιταλιστική ανάπτυξη που μοιάζει κέρδη στους λίγους και βάρη στους πολλούς.

Επιπλέον, οι εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες καθώς αναμένεται και νέα αύξηση του πληθωρισμού την επόμενη περίοδο με γονατισμένα ήδη τα λαϊκά νοικοκυριά. 

KKE Κατέθεσε στη Βουλή το ψήφισμα σωματείων και φορέων για τη ΛΑΡΚΟ

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Ως Αναφορά προς τον υπ. Οικονομικών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ  Γιώργος Μαρίνος, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης, το ψήφισμα της σύσκεψης Σωματείων και Φορέων που πραγματοποιήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, στο οποίο ζητούν να μην σταματήσει η ενιαία λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη της, η βιωσιμότητα της, ο εκσυγχρονισμός και η παραπέρα καθετοποίηση της παραγωγής, να μην απολυθεί και ξεσπιτωθεί κανένας εργαζόμενος, να καταβληθεί στο 100% ο δεδουλευμένος μόχθος των εργαζομένων.

Διαβάστε εδώ το ψήφισμα σε μορφή PDF. 

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Απέρριψε ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης για τα νοικοκυριά που «στενάζουν»

 

Eurokinissi

Κάθε σκέψη για ουσιαστικά μέτρα στήριξης του λαϊκού εισοδήματος, που δέχεται τεράστιο πλήγμα από τη γενικευμένη ακρίβεια στα καύσιμα και σε όλα τα είδη ευρείας κατανάλωσης, απέρριψε για μια ακόμη φορά ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επικαλούμενος την «ανάγκη» πιστής εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος έχει ενσωματώσει τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, καθώς και τα προαπαιτούμενα για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο πρωθυπουργός έκανε για άλλη μια φορά καθαρό ότι ο λαός θα πρέπει να αρκεστεί στα ψίχουλα της «επιδότησης» για την Ενέργεια, που δεν καλύπτουν ούτε κατά διάνοια τις αστρονομικές αυξήσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο. «Η υλοποίηση του προϋπολογισμού είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα», σημείωσε, διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως «εφόσον πάρουμε μέτρα δεν θα είναι οριζόντια, θα είναι στοχευμένα», δηλαδή θα απευθύνονται αποκλειστικά στους πλέον εξαθλιωμένους, αφήνοντας απέξω την πλειοψηφία του λαού.

Επέμεινε δε πως ο κανόνας δεν πρέπει να είναι τα έκτακτα μέτρα, «ο κανόνας πρέπει να είναι τα μόνιμα μέτρα», προσθέτοντας πως «η υλοποίηση των δεσμεύσεών μας σχετικά με τη μείωση των φόρων έχει μόνιμα χαρακτηριστικά». Φυσικά, αυτές οι μόνιμες μειώσεις φόρων αφορούν πρωτίστως το κεφάλαιο και όχι τον λαό, με πιο «εμβληματικό» παράδειγμα τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων στο 22% από 29%, για την οποία για άλλη μια φορά καυχήθηκε.

Οι «αντοχές της οικονομίας»

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

«Τέρμα το φθηνό χρήμα» διαμηνύει η κυβέρνηση και προαναγγέλλει επιστροφή σε «σφιχτή δημοσιονομική πολιτική», με απαγορευτικό στην «παροχολογία», επειδή «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα»! Κουνάει με θράσος το δάκτυλο στον λαό, ενώ δεν κέρδισε τίποτα από το «φτηνό χρήμα» που καταβρόχθισαν τα μονοπώλια, με τη χαλάρωση του «Συμφώνου Σταθερότητας», τα χαμηλά επιτόκια και τον φτηνό δανεισμό τα προηγούμενα δυο χρόνια.

Αντίθετα, το πληρώνει διπλά και τρίδιπλα: Με την απογείωση του πληθωρισμού και την ακρίβεια στο ρεύμα και στα άλλα βασικά αγαθά. Με τους 250 και πλέον αντεργατικούς - αντιλαϊκούς νόμους, που πρόσθεσε η ΝΔ σ' αυτούς των προηγούμενων κυβερνήσεων. Με 5 δισ. επιπλέον φόρους που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2022, ως «γέφυρα» για επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα από τον επόμενο χρόνο. Με τα νέα χαράτσια στο όνομα της «πράσινης μετάβασης».