Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Με εσάς τελειώσαμε, με το τέρας που σας γέννησε όχι ακόμα…

 


Ο αγώνας ενάντια στον φασισμό είναι αγώνας ενάντια στη σαπίλα του συστήματος και του κόσμου της εκμετάλλευσης. Με άλλα λόγια, ο αγώνας τώρα ξεκινάει.

Όσες κι αν χτίζουν φυλακές και ο κλοιός στενεύει…

…οι φασίστες θα βρίσκουν πάντα τρόπο να δραπατεύουν, δια της νόμιμης οδού. Όχι γιατί ο νους τους είναι αληταριό και όλο δραπετεύει -κι ας σχετίζονται οι περισσότεροι χρυσαυγίτες με τον υπόκοσμο. Αλλά γιατί είναι σάρκα από τη σάρκα του συστήματος που φροντίζει να τους ρίξει στα μαλακά, αναγνωρίζοντας τις πολύτιμες υπηρεσίες που τους προσέφερε. Στη χώρα μας μπορεί να υπάρχει πχ ένα νομικό έκτρωμα που λέγεται αντιτρομοκρατικός νόμος, δεν υπάρχει όμως κάτι αντίστοιχο για τα φασισταριά -ίσως γιατί δε δρουν πολιτικά, αλλά ως άτομα του κοινού ποινικού δικαίου.

Απέρριψαν όλοι μαζί την τροπολογία του ΚΚΕ ώστε να προηγούνται οι εργατικές απαιτήσεις


Eurokinissi

Απορρίφθηκε ασυζητητί από την κυβέρνηση της ΝΔ η τροπολογία που είχε καταθέσει στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και προέβλεπε να προηγούνται οι εργατικές απαιτήσεις σε περίπτωση πτώχευσης ή πλειστηριασμού επιχείρησης, έναντι των απαιτήσεων των τραπεζών.

Η τροπολογία είχε κατατεθεί στο κατάπτυστο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με το οποίο εισάγεται ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, που, ανάμεσα στα άλλα προκλητικά που προβλέπει, χειροτερεύει ακόμα περισσότερο τη θέση των εργαζομένων, αφού καθορίζει ότι σε περίπτωση πτώχευσης επιχείρησης αυτοδίκαια λύνονται οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων, δηλαδή, αυτόματα απολύονται μαζικά και πετιούνται στο δρόμο και μάλιστα χωρίς αποζημίωση. Η διάταξη είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι μπορούν να κάνουν τις διάφορες συμφωνίες τους με επιχειρήσεις «καθαρές» από εργαζόμενους και δικαιώματα.

Οι ήρωες

 




Έχω δει επανειλημμένα να γράφονται μεταφυσικές αντιλήψεις για ιστορικούς ήρωες των λαϊκών αγώνων που «αν ήταν εδώ» θα μας έσωζαν!

Δεν υπάρχουν σωτήρες! Όποιος επικαλείται τους ήρωες για σωτήρες, είναι ήδη νικημένος. Υποτιμά τον εαυτό του, και τον ρίχνει στα πόδια του εξουσιαστή, φαντασιαζόμενος ότι θα έρθει «κάποιος» να τον σώσει.

Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι ιστορικοί ήρωες των λαϊκών αγώνων, είναι να εμπνεύσουν τις νέες γενιές για να βγάλουν τους δικούς τους ήρωες. Είναι καύσιμο για τη μηχανή της συνείδησης, η οποία και μόνο είναι δυνατό να κινήσει τις μάζες στο δρόμο του αγώνα και να βγάλει τους δικούς της ήρωες.

Γιατί οι ήρωες είναι οι κορυφές ηρωικών γενεών, δεν είναι άτομα.

Επικίνδυνη «τομή» η καθιέρωση της πτώχευσης φυσικού προσώπου

 

Στην «πρώτης τάξεως ευκαιρία που διαμορφώνεται για τράπεζες, για τα αρπακτικά των funds να συγκεντρώνουν με γρήγορους ρυθμούς όχι μόνο πια την κύρια κατοικία, αλλά συνολικά την περιουσία και τα εισοδήματα των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών» αναφέρθηκε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα. Οπως τόνισε, «δεν μιλάμε απλά για την άρση της προστασίας της κύριας κατοικίας, αλλά για μια πρωτόγνωρη και πολύ επικίνδυνη τομή ακόμη και για το ίδιο το αστικό δίκαιο. Για πρώτη φορά καθιερώνεται η πτώχευση φυσικού προσώπου και μάλιστα με αντικειμενικά κριτήρια και με πρωτοβουλία των ίδιων των πιστωτών».

Συνολικά «οι αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα είναι το μεγαλύτερο μέρος ενός συνολικότερου πλαισίου βαθιά αντιλαϊκών ρυθμίσεων, όπου μαζί με το σχέδιο "Γέφυρα" αλλά και τις επερχόμενες αλλαγές στο νόμο Κατσέλη», με νέο νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε προχτές αργά το βράδυ στη Βουλή, «βάζουν οριστική ταφόπλακα στα όποια απομεινάρια, τα τελευταία φύλλα συκής της δικαστικής προστασίας της πρώτης κατοικίας».

Η κυβέρνηση γράφει στα «παλιά της τα παπούτσια» τα αιτήματα για μέτρα σε χώρους δουλειάς, σχολεία και ΜΜΜ

 

 

«Αναποτελεσματικά» θα αποδεικνύονται τα όποια περιοριστικά μέτρα όσο η κυβέρνηση αδιαφορεί για τη λήψη μέτρων σε χώρους δουλειάς, σχολεία και ΜΜΜ, σχολιάζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις ανακοινώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός για την πανδημία.

Αναφέρει:

«Όσο η κυβέρνηση γράφει στα "παλιά της τα παπούτσια" τα αιτήματα για μέτρα προστασίας, ιδιαίτερα σε χώρους που εξελίσσονται σε εστίες υπερμετάδοσης, όπως είναι οι χώροι δουλειάς, τα σχολεία και τα Μέσα Μεταφοράς, τα όποια περιοριστικά μέτρα παίρνει, θα αποδεικνύονται αναποτελεσματικά.

Η στάση αυτή της κυβέρνησης είναι προκλητική, αλλά και ταυτόχρονα απόλυτα εξηγήσιμη, γιατί κινείται με αποκλειστικό κριτήριο τις λεγόμενες αντοχές της οικονομίας, που στην πραγματικότητα είναι οι απαιτήσεις του κεφαλαίου και όχι η προστασία της δημόσιας υγείας.

Όσο για τα μαθήματα προς τη νεολαία, η "γνήσια πρόοδος και ο αληθινός ριζοσπαστισμός", που επικαλέστηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης στο διάγγελμά του, εκφράζονται στους δίκαιους αγώνες της εκπαιδευτικής κοινότητας για τα αυτονόητα δικαιώματά της στην υγεία και τη μόρφωση, που με κάθε τρόπο συκοφάντησε και πολέμησε η κυβέρνηση της ΝΔ».

902gr