Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

ΓΡΑΜΜΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ Ή ΓΡΑΜΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ; Η ΠΕΙΡΑ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ



ΑΡΘΡΟ του Τάσου Τραβασάρου στην ΚΟΜΕΠ τευχος 4 – 5 Οκτωβρης 2012

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Η περίπτωση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στην Αρ­γεντινή (1998-2002) και η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία το 2001 μπορεί να δώσει χρήσιμα συμπεράσματα για τη διεξαγωγή της ταξικής πάλης, καθώς είναι χαρακτηριστική για το πώς, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και δυσκολιών σχηματισμού σταθερής αστικής κυβέρνησης, η λαϊκή διαμαρτυρία ενσωματώθηκε από την αστική τάξη, καθώς το εργατικό κίνημα δεν είχε ριζοσπαστικό προσανατολισμό με προοπτική την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Επίσης τα γε­γονότα της Αργεντινής αξιοποιούνται από τμήμα δυνάμεων του οπορ­τουνισμού στη χώρα μας ως υπόδειγμα για τη δράση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Έτσι προβάλλεται ιδιαίτερα από το ΣΥΡΙΖΑ ως στοι­χείο δράσης του εργατικού και λαϊκού κινήματος ο προσανατολισμός των λαϊκών στρωμάτων προς τη λεγάμενη «ανταλλακτική οικονομία», το λεγόμενο «κίνημα κατά των μεσαζόντων», η δημιουργία «εναλλα­κτικών νομισμάτων»[1], διάφορες ομαδικές πρωτοβουλίες όπως δημι­ουργία «συλλογικών κουζινών», «λαχανόκηπων» κ.ά.

ΔΩΣΕ ΤΟΥΣ ΜΙΑ....PEPSI ΚΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΤΕΞΕΙ !!! [ video ]



Αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο προκαλεί νέο διαφημιστικό βίντεο της εταιρείας Pepsi που παρουσιάζει το φωτομοντέλο Κένταλ Τζένερ να αποτρέπει τη σύγκρουση διαδηλωτών με την αστυνομία προσφέροντας ένα κουτάκι αναψυκτικού σε έναν αστυνομικό.

Χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, εμπαιγμός για τους εργαζόμενους



Η κατανομή του πακτωλού «ζεστού» χρήματος, που φτάνει τα 20 δισ. ευρώ στους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους έως το 2020, ο εξωραϊσμός του χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε συνδυασμό με τους προβληματισμούς για το μέλλον της λυκοσυμμαχίας, όσο δεν «βγαίνουν» οι συνταγές αστικής διαχείρισης και δεν έρχεται η προσδοκώμενη καπιταλιστική ανάκαμψη, ήταν οι βασικοί άξονες των εισηγήσεων της Επιτρόπου της ΕΕ για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνας Κρέτσου, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλ. Χαρίτση, στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Περιφερειών της Βουλής. Θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν, άλλωστε: «Η Πολιτική Συνοχής στην Ελλάδα: επιτυχίες, προκλήσεις και προοπτικές».

Από την πλευρά της, η Επίτροπος, αναφερόμενη στο κεφάλαιο και την επιχείρηση ανάκαμψης της κερδοφορίας του, είπε ότι «έχουμε 20 δισεκατομμύρια στο τραπέζι μέχρι το 2020 και με το ποσόν αυτό θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ελλάδα να θέτει τα θεμέλια του νέου οικονομικού μοντέλου, το οποίο θα αξιοποιεί την επιχειρηματικότητα και τις εξαγωγές των ελληνικών επιχειρήσεων».

Κάνει τον χαζό;


Στο φύλλο της Τρίτης, ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε ένα σχόλιο - απάντηση σε ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» (ΕφΣυν), όπου γραφόταν ανάμεσα σε άλλα ότι «μία μόνο διαφοροποίηση υπήρξε - απ' όσους πήραν τον λόγο - στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ», αυτή της Ελένης Κατροδαύλη, μέλους της ΚΕΟΕ. Το σχόλιο του «Ριζοσπάστη» είχε τίτλο «Τα μυθεύματα της "Εφημερίδας των Συντακτών" και μια απάντηση» και μέσα επαναλαμβανόταν ότι όσα έγραφε η «ΕφΣυν» ήταν έργο της φαντασίας του συντάκτη (ή των συντακτών) του άρθρου. Η ίδια η Ελένη Κατροδαύλη προχώρησε σε γραπτή δήλωση με τίτλο: «Δήλωση σχετικά με μυθεύματα της "Εφημερίδας των Συντακτών" για το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ». Στη δήλωση που δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης», ανέφερε: «Τίποτα δεν μπορεί να κλονίσει την αρραγή ενότητα του ΚΚΕ γύρω από την ιδεολογία, το Πρόγραμμα, το Καταστατικό, τις Αποφάσεις του Συνεδρίου και την Κεντρική Επιτροπή του. Ας μη ματαιοπονούν». Παρ' όλα αυτά, ο συντάκτης της «ΕφΣυν», Ν. Σβέρκος, επανήλθε χτες και σε σχόλιό του ισχυρίζεται ότι «επί της ουσίας, η κ. Κατροδαύλη δεν διαψεύδει όσα γράψαμε», ενώ σημειώνει ότι ο ίδιος δεν αμφισβήτησε την ιδεολογική ενότητα του ΚΚΕ (!). Είναι φανερό ότι ο συντάκτης της «ΕφΣυν» «κάνει τον χαζό» για να συντηρήσει το ψέμα του. Γιατί, μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι δεν ξέρει τη σημασία της λέξης «μυθεύματα» που χρησιμοποιεί στη δήλωσή της το στέλεχος του ΚΚΕ και αναπαρήγαγε ο «Ριζοσπάστης» στον τίτλο του δημοσιεύματος.