Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Συντάξεις φτώχειας λαμβάνει το 51% των συνταξιούχων



Λιγότερα από 900 ευρώ το μήνα, όταν το όριο φτώχειας είναι 999 ευρώ, λαμβάνει η πλειοψηφία των συνταξιούχων στη Γερμανία, που ηγείται της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην ΕΕ επί δεκαετίες.

Συγκεκριμένα, πάνω από 9,3 εκατομμύρια συνταξιούχοι στη Γερμανία λαμβάνουν συντάξεις φτώχειας, με στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή η συγκυβέρνηση χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών. Όπως γράφει η DW, η γερμανική κυβέρνηση εκφράζει τον ισχυρισμό πως «δεν μπορεί οπωσδήποτε μόνο από το ύψος της βασικής σύνταξης να συναχθούν συμπεράσματα για τις ανάγκες ενός ατόμου και ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πιθανές πρόσθετες πηγές εσόδων. Δηλαδή, υπάρχουν πράγματι άνθρωποι που έχουν μια χαμηλή σύνταξη και είναι φτωχοί. Υπάρχουν όμως και άλλοι που ο σύζυγος ή η σύζυγος διαθέτει υψηλό εισόδημα, ή υπάρχουν έσοδα από ενοίκια».

Ωστόσο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, έρευνα του Ινστιτούτου Bertelsmann «καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ακόμη και εάν συμπεριληφθούν εκτός από τη σύνταξη και όλες οι άλλες πιθανές πηγές εσόδων, η φτώχεια στους ηλικιωμένους θα αυξηθεί: Ένας στους πέντε συνταξιούχους (20%) στη Γερμανία, που θα βγει μεταξύ το 2031 και 2036 στη σύνταξη, θα απειλείται από τον κίνδυνο της φτώχειας».

902gr

«ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ»


Με κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, μακριά από τις λαϊκές ανάγκες
 
Με αφορμή την έγκριση των περιβαλλοντικών μελετών στα Περιφερειακά Συμβούλια Θεσσαλίας και Κ. Μακεδονίας

Eurokinissi
Την ξεκάθαρη αντιλαϊκή κατεύθυνση του αποκαλούμενου «Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών» (ΕΣΣΜ) ανέδειξαν με τις τοποθετήσεις τους οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Κ. Μακεδονία και Θεσσαλία, Βασίλης Ρέβας και Τάσος Τσιαπλές, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συζήτησης, στα αντίστοιχα Περιφερειακά Συμβούλια, των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων του εν λόγω σχεδίου στις περιοχές τους.

Το «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών», όπως έχει αναδείξει ο «Ριζοσπάστης» από την πρώτη στιγμή παρουσίασής του, εντάσσεται σε έναν συνολικότερο σχεδιασμό για τη μετατροπή της χώρας σε περιφερειακό κόμβο εμπορευματικών μεταφορών, που εξυπηρετεί αφενός την καπιταλιστική κερδοφορία και αφετέρου τον στενά δεμένο με αυτή στόχο της «γεωστρατηγικής» αναβάθμισης της εγχώριας αστικής τάξης. Ο σχεδιασμός αυτός γίνεται πλήρως αποδεκτός ως προς τη στρατηγική του στόχευση, αλλά και ως προς την κεντρική «ραχοκοκαλιά» έργων που το συναποτελούν τόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και από αυτήν της ΝΔ, γεγονός που αποδεικνύει και αυτό ανάμεσα σε άλλα την ουσιαστική τους ταύτιση στα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου.

Αποτελεσματικό για ποιον;


  Πηγή: Eurokinissi

Το νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος», που κατατέθηκε χτες το βράδυ στη Βουλή, είναι ο τελευταίος κρίκος σε μια σειρά από αντιδραστικές αλλαγές που θεσμοθετήθηκαν όλα τα τελευταία χρόνια με στόχο το αστικό κράτος να θωρακιστεί και να προσαρμοστεί ακόμα πιο στενά στις σύγχρονες απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, σε συνθήκες που είναι επείγον να στηριχθεί με όλους τους τρόπους η καπιταλιστική ανάπτυξη.

Το στίγμα εξάλλου που δίνουν τα κυβερνητικά επιτελεία, ότι «η διακυβέρνηση της χώρας λαμβάνει χαρακτηριστικά σύγχρονου management», «διοίκησης επιχείρησης» δηλαδή, είναι αποκαλυπτικό όχι για το πώς αλλά για το για ποιον δρομολογούνται και οι αλλαγές αυτές.

Προσπαθούν να διαγράψουν χρέη μεγαλοοφειλετών!



Είναι η δεύτερη φορά που η διοίκηση του Δήμου προσπαθεί, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, να διαγράψει χρέη μεγαλοοφειλετών.
Η πρώτη προσπάθεια έγινε ένα μήνα περίπου πριν τις Δημοτικές εκλογές (24/4 19).

Τότε είχαν φέρει έναν κατάλογο οφειλετών – με συνολική αξία οφειλών 66.363 ευρώ – ζητώντας τη διαγραφή αυτών των ποσών.
Ανάμεσα τους βέβαια υπήρχαν και οφειλέτες με μικρά ποσά, της τάξης των λίγων ευρώ, αλλά και οφειλέτες των 10.000 ευρώ.
Χαρακτηριστικό γνώρισμα της λίστας των οφειλετών ήταν ότι έκρυβαν τα ονόματά τους, όπως και τους λόγους για τους οποίους ζήταγαν την διαγραφή των χρεών τους.

ΑντιΚΚΕ σινιάλα...




«Κάποτε πρέπει να ξαναδούμε τι γίνεται με το ΚΚΕ και τις υπηρεσίες που προσφέρει στην ελληνική κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα». Η παραπάνω ατάκα ξεχωρίζει σε άρθρο πολεμικής ενάντια στο Κόμμα το οποίο υπογράφει ένας ακόμα αυτόκλητος «εισαγγελέας». Το κείμενο, που αναρτήθηκε χτες σε διαδικτυακό τόπο, διαμαρτύρεται για την «ανοχή» που υποτίθεται ότι δείχνει το πολιτικό σύστημα στο ΚΚΕ, κάνοντας λόγο ακόμα και για «τρομοκρατία» του Κόμματος επειδή τα μέλη του, όπως και οι ΚΝίτες, στηρίζουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις, π.χ. την πρόσφατη ενάντια στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Ανάγκη και δικαίωμα για όλα τα παιδιά η Προσχολική Αγωγή



Ξενύχτι γονιών για μια θέση στους παιδικούς


Η προχτεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τους δικαιούχους του voucher για τους παιδικούς σταθμούς φέρνει στην επιφάνεια για άλλη μια φορά, όπως κάθε χρόνο, τις τεράστιες ελλείψεις και τα προβλήματα που υπάρχουν σε όλο το φάσμα του χώρου της Προσχολικής Αγωγής. 17.250 παιδιά από αυτά για τα οποία έγινε αίτηση, μένουν και φέτος εκτός προγράμματος (αριθμός αυξημένος κατά 6,3% σε σχέση με πέρσι). Κι αυτό είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου».

***
Γιατί είναι πολύ, πολύ περισσότερα τα παιδιά για τα οποία οι γονείς τους δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να κάνουν αίτηση στο πρόγραμμα, γνωρίζοντας ότι θα «κοπούν» λόγω εισοδηματικών ή άλλων κριτηρίων. Και μη φανταστεί κανείς ότι μιλάμε για οικογένειες με υψηλά εισοδήματα: Για παράδειγμα, μια οικογένεια με δυο παιδιά που οι γονείς τους εργάζονται και οι δυο στον ιδιωτικό τομέα και παίρνουν από 1.000 ευρώ το μήνα, δεν δικαιούται voucher!