Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Δεν πάει με όλα η Coca Cola!


Μιλούν στον «Ημεροδρόμο» οι απεργοί του εργοστασίου της Coca Cola, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Συνεχίζουν τον αγώνα τους εδώ και 2,5 χρόνια και διεκδικούν τις θέσεις εργασίας και την επαναλειτουργία του εργοστασίου

Δεν πάει με όλα η Coca Cola!

 

12973059_611771738978256_6980469499646863970_o


ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΟΛΕΒΑΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΟΛΕΒΑΣ • 11 Απριλιου 2016
Έχουν περάσει σχεδόν 2,5 χρόνια. Ο αγώνας των εργαζομένων του εργοστασίου της Coca Cola στη Θέρμη Θεσσαλονίκης άρχισε τον Οκτώβριο του 2013. Τα έβαλαν με μια πολυεθνική και στέκονται όρθιοι, συνεχίζουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλειά. Όπως λένε και οι ίδιοι η εταιρεία από τη μια βγάζει υπερκέρδη, διαφημίζει το …φιλανθρωπικό της έργο και την ίδια στιγμή κλείνει εργοστάσια και προχωρά σε απολύσεις.

Κριτήριο για τις δραστηριότητες της Coca Cola είναι ενα και μοναδικό, είναι αυτό των πολυεθνικών: Με ποιον τρόπο θα έχει μεγαλύτερο κέρδος. Με αυτό τον γνώμονα αλλάζει χώρες στα εργοστάσια της και διαμορφώνει ολόκληρη την επιχειρηματική και διαφημιστική πολιτική της.  

12987159_611771505644946_4147115117162975737_n

Ας επανέλθουμε, όμως, στον αγώνα των απεργών του εργοστασίου της Θέρμης. Ένας αγώνας τόσο μακροχρόνιος δεν είναι απλή υπόθεση. Οι επιθέσεις της εταιρείας ξεκίνησαν με τα …γνωστά: Η απεργία να κριθεί παράνομη και καταχρηστική κ.ο.κ. Προηγήθηκε μια άλλη …γνωστή διαδικασία. Οι δικαστικοί επιμελητές, τον Οκτώβριο του 2013, διένειμαν τα χαρτιά των απολύσεων, απροειδοποίητα. Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της Θέρμης αρνήθηκαν να τα παραλάβουν και ξεκίνησαν τον αγώνα τους, με αίτημα την επαναλειτουργία του εργοστασίου.

IMG_9958 

Οι απεργοί, εκτός άλλων μορφών πάλης, χρησιμοποίησαν και το μποϊκοτάζ στα προϊόντα της εταιρείας. Κάλεσαν και καλούν τους καταναλωτές να μην αγοράζουν τα προϊόντα της Coca Cola, μέχρι την επαναλειτουργία του εργοστασίου και την επιστροφή των απολυμένων στη δουλειά τους.

Με αφορμή την υπονομευτική στάση του κυβερνητικού συνδικαλισμού στην απεργία του Δημοσίου




Στις 7 Απρίλη πραγματοποιήθηκε η 24ωρη απεργία στο Δημόσιο. Και σε αυτήν την απεργία έγινε μια σημαντική προσπάθεια, ώστε να δοθεί μια ακόμα απάντηση στην εντεινόμενη αντιλαϊκή επίθεση. Αν και τα ποσοστά συμμετοχής κινήθηκαν στα ίδια χαμηλά επίπεδα των προηγούμενων απεργιών στο Δημόσιο, η ίδια η απεργία και τα συλλαλητήρια αποτέλεσαν ένα βήμα αναμέτρησης με την κυβερνητική πολιτική, και ταυτόχρονα μια προσπάθεια κλιμάκωσης της πάλης και προετοιμασίας της επερχόμενης 48ωρης απεργίας.
Η μεγάλη, μαχητική απεργιακή συγκέντρωση στην Ομόνοια των σωματείων και των Επιτροπών Αγώνα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και το εξαιρετικά μαζικό συλλαλητήριο που ακολούθησε, δείχνουν την άνοδο του κύρους του ΠΑΜΕ, πως ένας κόσμος ακουμπάει σ' αυτό και το εμπιστεύεται.


Δείχνουν, πως τα συνδικάτα, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ είναι σε θέση να ξεπερνούν εμπόδια και δυσκολίες που βάζουν κυβέρνηση, παλιός και νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός στην οργάνωση της πάλης. Αποτυπώνουν την αποφασιστικότητα ενός σημαντικού μέρους του κινήματος να κινηθεί με τη γραμμή της σύγκρουσης και της Κοινωνικής Συμμαχίας, να μπει αποφασιστικά στον αγώνα, για να αντιπαλέψει τα μέτρα - φωτιά για το λαό. Αυτό είναι σημαντική παρακαταθήκη για τους αγώνες που θα ακολουθήσουν, είναι καλή βάση για την πορεία ανασύνταξης του κινήματος.


Δόθηκε ένας δύσκολος αγώνας, χωρίς να παραβλέπουμε τον αρνητικό συσχετισμό και τα μεγάλα εμπόδια.


Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έδωσαν αποφασιστικά τη μάχη

Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις και τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έκαναν ό,τι μπορούσαν για την επιτυχία της απεργίας. Από την πρώτη στιγμή που εξαγγέλθηκε η απεργία, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ απηύθυνε κάλεσμα σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, να μπουν στη μάχη, να αποκρούσουν την επίθεση, τα διλήμματα, τους εκβιασμούς και την κάλπικη επιχειρηματολογία της κυβέρνησης. Να κάνουν την απεργία δική τους υπόθεση και να μην την εμπιστευτούν στα ξένα χέρια της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ και κάποιων μεγάλων Ομοσπονδιών του Δημοσίου.