Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Να ζεις στην Ευρυτανία το Σωτήριον Έτος 2020



Για την Πανδημία στην Ευρυτανία

Άρθρο - παρέμβαση του Γιώργου Μ. - Καρπενήσι

στο blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"


Πόσο αξίζει η ανθρώπινη ζωή;

Η απάντηση που θα έδινε κάθε λογικός άνθρωπος θα έπρεπε να είναι: η αξία κάθε ανθρώπινης ζωής είναι ανεκτίμητη. 

Αν όμως απευθυνόσουν σε ένα αστό οικονομολόγο πχ από αυτούς που συνέταξαν την έκθεση Πισσαρίδη, και ΑΝ ήταν ειλικρινής, θα σου απαντούσε τελείως διαφορετικά: η ανθρώπινη ζωή κοστίζει, όσο μπορεί να πληρώσει αυτός που την έχει για να τη διατηρήσει.

Αυτή είναι η κυρίαρχη ιδεολογία (αυτός είναι ο καπιταλισμός, θα έλεγε κάποιος άλλος) και με αυτή οδηγό ασκείται η πολιτική στο χώρο της υγείας. Είτε στο Μπουένος Άιρες, είτε στο Μπέργκαμο, είτε στη Μπουρκίνα Φάσο είτε στο Καρπενήσι η ζωή σου αξίζει αν έχεις να πληρώσεις γι’ αυτή.

Αυτή η βασική αρχή, η μετατροπή της υγείας και της ζωής σε εμπόρευμα, εξηγεί πολλά από τα «ακαταλαβίστικα», πολλά από τα «λάθη» και τις «παραλείψεις» της κυβέρνησης την περίοδο της πανδημίας. Πολύ απλά γιατί δεν είναι ούτε «λάθη» ούτε «παραλείψεις» ούτε τόσο «ακαταλαβίστικα». Συνειδητά, για να κερδοφορήσουν οι καπιταλιστικοί όμιλοι, γέμισαν 100% αεροπλάνα και βαπόρια το καλοκαίρι, συνειδητά αύξησαν τα νοσήλεια στις ιδιωτικές κλινικές, συνειδητά δεν προμηθεύουν μοριακούς αναλυτές στα νοσοκομεία για να δουλεύει ο ιδιωτικός τομέας κ.ο.κ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ


 


Στις 6/12 /20 αστυνομικά όργανα ζήτησαν  να μάθουν από υπαλλήλους της security για την παρουσία των πανό του σωματείου και της ΕΝΙΘ  στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου. θεωρούμε αυτή τη στάση μέρος της γενικότερης τρομοκρατικής επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση για να καταστείλει κάθε διαφορετική άποψη. Να αποσιωπήσει  κάθε αντίλογο  στην εγκληματική στάση της.  Αυτής που αφήνει ουσιαστικά το λαό  απροστάτευτο και το σύστημα υγείας γυμνό με τη βαθιά υποστελέχωση και με ένα προϋπολογισμό για την υγεία κατά 600 εκατομμύρια φτωχότερο.

Προφανώς η οργανωμένη διαμαρτυρία του σωματείου στην φιέστα του πρωθυπουργού την προηγούμενη εβδομάδα ενόχλησε αρκετά.

Η πολιτική διαχείριση του καρότου έχει παρέλθει και έχει αφήσει στη θέση της αυτής του μαστιγίου. Η καταστολή αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή  όλων των αντεργατικών μέτρων. 

Ανοίγει και πάει


«Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι» λέει ο σοφός λαός, και η έκφραση πάει γάντι στα όσα έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, εκθέτοντας και πάλι κυβέρνηση και λοιπούς «κήρυκες» του ευρωατλαντισμού. Και δεν μιλάμε μόνο για τα «χάδια» στην Τουρκία, αφού όπως έλεγαν τα ενωσιακά επιτελεία «βρισκόμαστε σε στρατηγική αλληλεξάρτηση» μαζί της, αλλά και για τα όσα δρομολογούνται πίσω από τις κλειστές πόρτες ακριβώς για να επιτευχθεί η «συνοχή» του ΝΑΤΟ και να «τρέξουν» οι «αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες» ανάμεσα στις δυο μεριές. Χαρακτηριστική είναι η πληροφορία ότι ο Μπορέλ, στις επαφές που είχε με την πρόεδρο της Κομισιόν, πρότεινε ανάμεσα στα «ανταλλάγματα» προς την Τουρκία να είναι και η ικανοποίηση «αιτημάτων» που βάζει η Αγκυρα για τα λεγόμενα «μειονοτικά σχολεία» στη Θράκη. Θυμίζουμε επίσης ότι παρά τη σπουδή της κυβέρνησης να παρουσιάσει τις ΗΠΑ ως το βασικό «ανάχωμα» στην τουρκική επιθετικότητα, είναι οι ΗΠΑ που πρώτες έσυραν το χορό, όχι μόνο στο παζάρι για τις «διαφιλονικούμενες ζώνες» των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και ανοίγοντας επί της ουσίας ζήτημα συνόρων, με την πρόσφατη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που λέει ότι «δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα σε ό,τι αφορά την έκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και τον αντίστοιχο εναέριο χώρο στις περιοχές αυτές». Τι επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω; Οτι ανεξάρτητα από τα παχιά λόγια της κυβέρνησης, τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή έχουν προ πολλού «διευρύνει» την ατζέντα του ιμπεριαλιστικού παζαριού στις πλάτες των λαών της περιοχής, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για πολύ επικίνδυνες εξελίξεις.

Ποιος θα μας σώσει από τους σωτήρες μας; – (Ας φρόντιζαν)

 


Ο εκάστοτε υπερήρωας είναι πάνω από το νόμο, πάνω από την κριτική, πάνω από τον έλεγχο της κοινωνίας. Αναλαμβάνει να τη σώσει από τον εαυτό της ουσιαστικά, με τίμημα την ελευθερία και την αυτοδιάθεσή της. Κάτι σαν τους ειδικούς, τους Έλληνες avengers της πανδημίας.

«Ακούω συνέχεια την προτροπή των φίλων μου: “Βάλτε την, περιορίστε την!”  Αλλά ποιος θα μας φυλάξει από τους ίδιους τους φύλακες;»

Το απόσπασμα αυτό ανήκει στο Ρωμαίο ποιητή Juvenal. Έγινε ευρύτερα γνωστό στην αγγλική εκδοχή Who watches the watchmen από το κόμικ (και την αντίστοιχη ταινία) Watchmen. Μια παρωδία (και έμμεση) κριτική στο φαινόμενο των υπερηρώων, μια κατηγορία ανθρώπων παθιασμένων για εξουσία και έλεγχο, καμουφλαρισμένοι (κυριολεκτικά και μεταφορικά) με το μανδύα του ήρωα. Ποιος όμως προστατεύει την κοινωνία από την πραγματική απειλή, δηλαδή τους αυτοανακυρηχθέντες προστάτες;

Η τέχνη μιμείται τη ζωή και η ζωή την τέχνη σε έναν αέναο κύκλο. Έτσι λοιπόν και στην πραγματικότητα, κυρίως με απαρχή την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, εμφανίζονται διαρκώς (ή κατασκευάζονται καλύτερα) πρότυπα ηρώων. Όχι τόσο για κατανάλωση, αλλά κυρίως για έλεγχο. Ο εκάστοτε υπερήρωας είναι πάνω από το νόμο, πάνω από την κριτική, πάνω από τον έλεγχο της κοινωνίας. Αναλαμβάνει να τη σώσει από τον εαυτό της ουσιαστικά, με τίμημα την ελευθερία και την αυτοδιάθεσή της.

Λιάνα Κανέλλη: «Δεν βαρεθήκατε να σπάτε παρθενιές αυτού του συστήματος;!» (ΒΙΝΤΕΟ)

 


«Σας έπιασε κομμουνιστική ιδεολογία στην ψηφιοποιημένη φιλελεύθερη κεϋνσιανή εποχή και εκδοχή της στον 21ο αιώνα λόγω πανδημίας; Μας δουλεύετε; Η ύφεση ερχόταν, ήταν ορατή και ήταν και παγκόσμια. Όσο παγκοσμιοποιημένος είναι ο καπιταλισμός και το κεφάλαιο και ο πόλεμος των πολυεθνικών μεταξύ τους.»

Από πότε είναι δίκαιος ο καπιταλισμός για να είναι δίκαιος και ο προϋπολογισμός ενός καπιταλιστικού κράτους, αναρωτήθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη σχολιάζοντας τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί δίκαιου προϋπολογισμού κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σημείωσε από τη μια μεριά υπάρχουν επιδοτήσεις στο κεφάλαιο και από την άλλη αύξηση του δημόσιου χρέους. Ανέφερε ακόμα πως τα ειδικά σχολεία δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες πανελλαδικά και καυτηρίασε το γεγονός ότι στην πανδημία δεν γίνονται έλεγχοι για το αν εφαρμόζονται μέτρα προστασίας στους μεγάλους εργασιακούς χώρους.

Σχέδιο επιτροπής Πισσαρίδη: Ανάπτυξη και ανάκαμψη για ποιους;

 

Από την κινητοποίηση των ΕΒΕ στο υπ. Οικονομικών στις 9 Δεκέμβρη 2020 
Από την κινητοποίηση των ΕΒΕ στο υπ. Οικονομικών στις 9 Δεκέμβρη 2020

* Του Νίκου Βουρλάκη

Η έκθεση Πισσαρίδη αποτελεί ένα πολιτικό κείμενο που προσδιορίζει ότι για την ανάκαμψη των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, για να βγουν οι μεγάλες πολυεθνικές και τα μονοπώλια από την κρίση πρέπει να τους δοθούν και άλλα προνόμια μεταθέτοντας τα βάρη στους συνήθεις ύποπτους εργαζόμενους, αυτοαπασχολουμένους, γενικότερα στα λαϊκά στρώματα. Τα δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης μοιράζονται στους επιχειρηματικούς ομίλους και η φτώχεια μοιράζεται στον λαό. Το σίγουρο είναι ότι οι ειδικοί που συνέταξαν την έκθεση αυτή βρήκαν την κατάλληλη ευκαιρία εν μέσω πανδημίας να επιταχύνουν την εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών, όπως Υγεία, Παιδεία, Ασφάλιση κ.ά. Δεν είναι καθόλου τυχαία η δήλωση του πρωθυπουργού ότι η έκθεση Πισσαρίδη δεν είναι ένα πολιτικό κείμενο, άρα πρέπει να μείνει έξω από την πολιτική αντιπαράθεση. Επιθυμεί και μέσω αυτής να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, αφού η έκθεση τον «καλύπτει» πολιτικά: Η έκθεση θεωρεί «αγκύλωση» την ανάγκη ύπαρξης αποκλειστικού δημόσιου συστήματος Υγείας και ζητά τη «ριζική αναδιάρθρωση με την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών του τομέα Υγείας».