Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Απ’ αυτές που κρατάνε οι φοιτητές

Απ’ αυτές που κρατάνε οι φοιτητές 

Γράφει ο Σφυροδρέπανος 

Ο Ερνέστο Γκεβάρα ντε Λα Σέρνα, που γεννήθηκε μια μέρα σαν και σήμερα, πριν από 87 χρόνια, στο Ροζάριο της Αργεντινής, ήταν μία από τις μεγαλύτερες επαναστατικές μορφές του περασμένου αιώνα.
Από αυτές που σημαδεύουν την ιστορία με το ζεστό το πέρασμά τους.

Από αυτές που ο μύθος τους γιγαντώθηκε από τον ηρωικό τους θάνατο κι οι διώκτες τους δεν κατάφεραν ποτέ να τις εξοντώσουν πραγματικά και να τις καταστήσουν ακίνδυνες.
Από αυτές που στράφηκαν στο ρεαλισμό, επιδιώκοντας το αδύνατο.

Από αυτές που βάζουμε από μικροί στα δωμάτιά μας, σε περίοπτη θέση, στο «εικονοστάσιο» των αγίων της επανάστασης.

Από αυτές που εμπνέουν μέχρι σήμερα και για πάντα (Hasta Siempre), μέχρι τη νίκη, κάθε αγωνιστικό σκίρτημα, σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Από αυτές που δεν ξεκίνησαν ως κομμουνιστές, αλλά το ανήσυχο πνεύμα τους συνάντησε το μαρξισμό στην πορεία και μπολιάστηκε με τις ιδέες του.

Από αυτές που δε βολεύτηκαν στις δάφνες μιας νικηφόρας επανάστασης, αλλά προσπάθησαν να μεταλαμπαδεύσουν το μήνυμά της στη Λατινική Αμερική και σε όλο τον κόσμο (δύο, τρία, χίλια, πολλά Βιετνάμ). Και δεν έχασαν τον αγνό επαναστατικό τους «ιδεαλισμό» αλλά, κόντρα στο ρεύμα, μιλούσαν για τη σημασία της συνείδησης και των ηθικών κινήτρων απέναντι στα bonus και τα υλικά κίνητρα, ως μοχλό του ατομισμού.

Από αυτές που συνδέουν διαλεκτικά τον πατριωτισμό και το σύνθημα «patria o muerte» (πατρίδα ή θάνατος) κάτω από κάθε επιστολή τους με το διεθνισμό και τη στρατιωτική βοήθεια σε κάθε επαναστατικό εγχείρημα –ακόμα και στην Αφρική.

Από αυτές που κάποιοι επικαλούνται υποκριτικά κι επί ματαίω το όνομά τους, για να κλέψουν κάτι από τη λάμψη τους.

Από αυτές που τα μονοπώλια μετέτρεψαν σε κονκάρδες, στάμπες σε μπλουζάκια, εσώρουχα, σε ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Γιατί ο μύλος της αντίδρασης όλα τα αλέθει και κρατάει το σύμβολο, για να του αφαιρέσει κάθε περιεχόμενο κι αξία (εκτός από την ανταλλακτική του).

Από αυτές που στοιχειώνουν τον ύπνο των κυρίαρχων και πλανώνται σα φάντασμα πάνω τους, πιο ζωντανό κι από εμάς τους ζωντανούς.

Από αυτές που τρέμουν από οργή για κάθε αδικία και νιώθουν σύντροφό τους όποιον αισθάνεται το ίδιο κι αντιδρά με τον ίδιο τρόπο.

Από αυτές που ανήκουν σε όλη τη Λατινική Αμερική και στους αγωνιστές όλου του κόσμου. Για αυτό και πάρα πολλοί τον περνάνε για Κουβανό, ενώ στην πραγματικότητα είναι Αργεντίνος.

Από αυτές που ξεσκίζει ο χαφιές.

Από αυτές που κρατάνε οι φοιτητές στην καρδιά τους.

ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ