Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Τα μεταλλεία και τα λατομεία δεν είναι περίπτερα και καταστήματα λιανικής!

πηγή oryktosploutos.net

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΟ

To άρθρο που αναδημοσιεύουμε, από το oryktosploutos.net, αφορά το σχέδιο νόμου «Απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων» που είναι πλέον ΝΟΜΟΣ, αφού ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων στις 6 και 7 Μαΐου. Mας κάνει εντύπωση ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου πέρασε σχεδόν απαρατήρητο διότι πραγματικά φέρνει τα πάνω-κάνω, αφαιρώντας από το κράτος ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΕΣ του τις αρμοδιότητες  στην αδειοδότηση και τον έλεγχο των οικονομικών δραστηριοτήτων. Στόχος είναι η αδειοδότηση των επιχειρήσεων με …μια υπεύθυνη δήλωση αυτοσυμμόρφωσης προς κάποιους «γενικούς όρους λειτουργίας» ή «ελάχιστα πρότυπα». Οι έλεγχοι μετατίθενται από το στάδιο πριν την έναρξη της δραστηριότητας στο στάδιο ΜΕΤΑ την έναρξη λειτουργίας και δεν πραγματοποιούνται πλέον από κρατικές υπηρεσίες αλλά από ιδιωτικούς φορείς αξιολόγησης.
Πανηγύριζαν οι υποτακτικοί της ELDORADO επειδή το σχέδιο νόμου έχει περιλάβει τις «εξορυκτικές και συναφείς δραστηριότητες» εν γένει στο πεδίο εφαρμογής του. Πράγματι, τι άλλο θα μπορούσε να θελήσει ένας επίδοξος  εκ-μεταλλευτής; Έναρξη λειτουργίας με υπεύθυνη δήλωση, έλεγχος εκ των υστέρων, ιδιώτες ελεγκτές, καμμία δυνατότητα κρατικής παρέμβασης και πλήρης αδιαφάνεια.
Εντελώς διάφορη είναι η άποψη της αρμόδιας ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ του ΥΠΕΚΑ η οποία, όπως θα διαβάσετε στο άρθρο, εισηγήθηκε «να εξαιρεθεί απολύτως από την εφαρμογή του εν λόγω νομοσχεδίου η εκμετάλλευση λατομείων και ορυχείων». Η άποψη της υπηρεσίας ήταν ότι λόγω της ειδικής φύσης του αντικειμένου και της κρισιμότητας των όσων διακυβεύονται, η συγκεκριμένη δραστηριότητα πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο.
Παρά την τραγική εμπειρία που έχουμε από κρατικές υπηρεσίες που λειτουργούν σαν όργανα των κάθε λογής «επενδυτών», παρά το ότι έχουμε διαφορές στο τι αντιλαμβανόμαστε ως «δημόσιο συμφέρον», δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε με αυτήν την άποψη (το είχαμε εκφράσει και με άρθρο μας εδώ, πάνω από ένα χρόνο πριν). Θεωρούμε ότι το κράτος χρειάζεται βελτίωση και όχι διάλυση και ότι η «πάταξη της γραφειοκρατίας» δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την εγκατάλειψη της βασικής ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ του κράτους να θέτει όρους και να ασκεί έλεγχο για να προστατεύει τον τόπο και το κοινωνικό σύνολο από επιχειρηματικά συμφέροντα που είναι εξ’ορισμού κερδοσκοπικά και που μπορεί να έχουν μεγάλης κλίμακας αρνητικές επιπτώσεις.
Το άρθρο ανέβηκε στο oryktosploutos.net στις 7/5, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, άρα υποθέτουμε ότι η πρόταση της υπηρεσίας δεν εισακούστηκε. Θα περιμένουμε να δούμε αν η εξορυκτική δραστηριότητα θα συμπεριληφθεί σε αυτές που με Προεδρικό Διάταγμα θα οριστεί ότι απαιτούν προηγούμενη έγκριση λειτουργίας (άρθρο 7) λόγω κινδύνου για το δημόσιο συμφέρον. ΑΝ βρεθεί ποτέ ότι κάποια δραστηριότητα ενέχει κίνδυνο για το δημόσιο συμφέρον με μια διατύπωση σαν αυτή (άρθρο 7, παρ.2):
«Κίνδυνος για το δημόσιο συμφέρον υπάρχει όταν συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα κατά αντικειμενική κρίση (!) και με βάση τις υπάρχουσες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις προκαλεί συγκεκριμένο κίνδυνο σε συγκεκριμένο δημόσιο συμφέρον».
«Οι διατάξεις του παρόντος νόμου δεν επηρεάζουν σε τίποτα τις διατάξεις περί περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων» βεβαιώνει η παρ. 5 του άρθρου 1, όμως αυτό φαίνεται ιδιαίτερα προβληματικό αν δει κανείς το πεδίο εφαρμογής του νέου νόμου που εκτός από τις εξορυκτικές περιλαμβάνει μια σειρά άλλων «βαρέων» δραστηριοτήτων (άρθρο 2, παρ.1, αναλυτική λίστα στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ):
  • έργα χερσαίων και εναέριων μεταφορών
  • υδραυλικά έργα
  • λιμενικά έργα
  • συστήματα περιβαλλοντικών υποδομών
  • εξορυκτικές και συναφείς δραστηριότητες,
  • τουριστικές εγκαταστάσεις και έργα αστικής ανάπτυξης, κτιριακού τομέα, αθλητισμού και αναψυχής
  • πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις
  • υδατοκαλλιέργειες
  • βιομηχανικές και συναφείς εγκαταστάσεις
  • μεταφορά ενέργειας καυσίμων και χημικών ουσιών
  • ειδικά έργα και δραστηριότητες
Απ’οτι φαίνεται, στο εξής θα δούμε να κατασκευάζονται και να λειτουργούν  αεροδρόμια, βιομηχανίες, οικισμοί, ΧΥΤΑ κ.λ.π. ΧΩΡΙΣ την έγκριση του κράτους, μόνο με υπεύθυνη δήλωση και ελάχιστα πρότυπα…
___________________________

Τα μεταλλεία και τα λατομεία δεν είναι περίπτερα και καταστήματα λιανικής!