Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

«Υψηλή αβεβαιότητα», «καθοδικοί κίνδυνοι» και ύφεση η μεγάλη εικόνα

 


INTIME NEWS

Τα όσα προβλέπονται στον προϋπολογισμό έχουν ως μεγάλο «ερωτηματικό» την πορεία της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας, εκεί όπου τα μαύρα σύννεφα μαζεύονται, με την κυβέρνηση να επικαλείται τις «αβεβαιότητες» για την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής για τη θωράκιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Οπως επισημαίνεται, «ασφαλώς η οικονομική δραστηριότητα εξαρτάται από τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον και τις ενδεχόμενες εξωγενείς κρίσεις», σημειώνοντας ότι η διεθνής οικονομία παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης, οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι σε χώρες της Ευρώπης αυξάνονται, ο πληθωρισμός, αν και αποκλιμακώνεται, συνεχίζει να παραμένει υψηλός διεθνώς, ειδικά σε βασικά είδη διατροφής, ενώ η περιοριστική νομισματική πολιτική επιδρά αρνητικά στην πιστωτική επέκταση.

Ολα αυτά φυσικά αντανακλούν το μεγάλο και ανεπίλυτο πρόβλημα της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας, αυτό της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων που δεν βρίσκουν κερδοφόρα διέξοδο.

Ενώ βέβαια στην εξίσωση μπαίνει και η κατάληξη των παζαριών στο εσωτερικό της ΕΕ για τα νέα μνημόνια διαρκείας, σχετικά με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, εκεί όπου η κυβέρνηση διεκδικεί για λογαριασμό του κεφαλαίου «ευελιξία» στη διάθεση των κεφαλαίων για τις «πράσινες» μπίζνες και τους εξοπλισμούς.

Δικαστές πολέμου

 

Ας βομβαρδίζει το κράτος - δολοφόνος του Ισραήλ νοσοκομεία και σχολεία, ας ισοπεδώνει προσφυγικούς καταυλισμούς, ας πετσοκόβει βρέφη και παιδιά, ας εξολοθρεύει ακόμα και νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ. Κάτι «δικαστές πολέμου» στα ΜΜΕ της χώρας μας έχουν ήδη αποφασίσει για λογαριασμό του κατοχικού κράτους: Η σφαγή του παλαιστινιακού λαού πρέπει να συνεχιστεί και να πάει μέχρι τέλους! Οπως ο θλιβερός Μουμτζής της «Καθημερινής», που δίνει παράγγελμα για την πλήρη ισοπέδωση της Γάζας. Αφού υπερασπίζεται τυφλά τα αίσχη που διακινεί το υπουργείο προπαγάνδας του Ισραήλ για νοσοκομεία - γιάφκες της Χαμάς, αφού παρουσιάζει ως «τεκμήριο» ότι στις κλινικές «διακινήθηκαν όμηροι», καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «εγκληματίες πολέμου» είναι οι Παλαιστίνιοι και όχι ο στρατός του Ισραήλ! Ο συγκεκριμένος, μάλιστα, σε κατάσταση απόλυτης παράκρουσης, απορρίπτει ακόμα και την «εκεχειρία» ή τη «μερική απελευθέρωση ομήρων», γιατί - όπως γράφει - αυτό θα δώσει περιθώριο στην Χαμάς να ανασυνταχθεί! Καταλήγει έτσι στο συμπέρασμα ότι «δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις» και «όρια στην αυτοάμυνα» του Ισραήλ, επειδή η απειλή εξαλείφεται μόνο αν «καταστραφεί πλήρως»... Οπότε, σφάξτε, σκοτώστε, βομβαρδίστε, εκτοπίστε, ξεριζώστε ανελέητα τους Παλαιστίνιους μέχρι πέμπτης γενιάς! Πάντα θα υπάρχει μια εφεδρεία στα μετόπισθεν να κρατάει ζεστή την πλάτη των Ισραηλινών και των συμμάχων τους στα εγκλήματα που διαπράττουν. Φαίνεται όμως ότι ορισμένοι υπερβάλλουν εαυτόν στην προσπάθεια να κατακτήσουν την ...κορυφή στα σεμινάρια προπαγάνδας της πρεσβείας.

Μόνο ο λαός μπορεί να αλλάξει τη ρότα

 

Μετά από μια τρελή κούρσα τα τελευταία χρόνια, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες ετοιμάζουν από τώρα ένα «καυτό» καλοκαίρι με ακόμα πιο ακριβά εισιτήρια. Τα όργανα άρχισαν ήδη στη γραμμή Ελλάδα - Ιταλία, όπου ο ακτοπλοϊκός όμιλος «Grimaldi», που ελέγχει το 50% και πλέον της συγκεκριμένης αγοράς, ανακοίνωσε αυξήσεις 10% - 15% στα ναύλα των φορτηγών, ως «επίναυλο περιβαλλοντικής συμμόρφωσης», μετά την απόφαση της ΕΕ να εντάξει την ακτοπλοΐα στο «Ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων» από 1/1/2024.

Το σύστημα αυτό είναι η εκδοχή τού «ο ρυπαίνων πληρώνει» στην εποχή της «πράσινης μετάβασης». Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες θα αγοράζουν «δικαιώματα ρύπων» για να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν «βρώμικα» καύσιμα, μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάβαση σε πιο «πράσινες» τεχνολογίες. Το πόση αξία έχουν βέβαια αυτοί οι όροι, το βλέπουμε σε όλες τις αποφάσεις της ΕΕ, όπου «πράσινο» και «καθαρό» βαφτίζεται ό,τι συμφέρει τα μονοπώλια και οι «εξαιρέσεις» για τους επιχειρηματικούς ομίλους δίνουν και παίρνουν, ενώ το κόστος από το λεγόμενο «εμπόριο ρύπων» και την «πράσινη μετάβαση» μετακυλίεται με χίλιους τρόπους στις τσέπες του λαού.

«Χαρτζιλίκια» σε συνταξιούχους και μειώσεις για παροχές σε ανέργους

 

Στη γραμμή των συντάξεων πείνας για τους συνταξιούχους και των πετσοκομμένων παροχών για τους ανέργους και τα άλλα θύματα της πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων είναι κομμένος και ραμμένος ο προϋπολογισμός για τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ). Είναι χαρακτηριστικό πως για μια ακόμη χρονιά, το 2024, τα ισοζύγια των ΟΚΑ (Ασφαλιστικά ταμεία, ΔΥΠΑ, ΕΟΠΥΥ, ΟΠΕΚΑ, ΝΑΤ) θα παρουσιάσουν πλεόνασμα ύψους 1,154 δισ. ευρώ, έναντι 950 εκατ. ευρώ φέτος.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προχωρά σε μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 152 εκατ. ευρώ, καθώς όπως προκλητικά σημειώνει και η εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού, οι μεταβιβάσεις θα είναι μειωμένες «λαμβανομένης υπόψη της επάρκειας των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους». Ομως δεν λέει κουβέντα «για την επάρκεια των συντάξεων» που το 2024 θα χάσουν παραπέρα από την αγοραστική τους δύναμη, αφού η ονομαστική αύξηση μόλις κατά 3% υπολείπεται κατά πολύ του πραγματικού πληθωρισμού και ειδικά των τροφίμων που κινούνται σε διψήφια ποσοστά. Μάλιστα, την ελάχιστη αυτή αύξηση δεν θα λάβουν περίπου 750.000 συνταξιούχοι, δηλαδή το 30% του συνόλου τους, οι οποίοι θα πρέπει να αρκεστούν σε ένα εφάπαξ ...γιορτινό επίδομα από 100 έως 200 ευρώ.

Αντιλαϊκή συνέχεια και κλιμάκωση

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Τα 6 δισ. έσοδα των τραπεζών το πρώτο εννιάμηνο του 2023 μόνο από την αύξηση των επιτοκίων είναι περίπου ίσα με τα 6,2 δισ. επιπλέον έσοδα που προβλέπει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός σε σχέση με το 2023, τα οποία θα πληρώσει βέβαια ο λαός.

Τα πραγματικά κέρδη των τραπεζών την ίδια περίοδο έφτασαν τα 2,9 δισ. ευρώ. Τόσα περίπου είναι και τα επιπλέον χρήματα που θέλει να εισπράξει το κράτος από τον ΦΠΑ την επόμενη χρονιά σε σχέση με πέρυσι. Εννοείται ότι κι αυτά θα τα «ψάξει» στην τσέπη του λαού.

Ο κύκλος εργασιών το πρώτο εξάμηνο του 2023 για 143 εισηγμένες στο χρηματιστήριο ήταν 44,56 δισ. ευρώ. Λίγα λιγότερα είναι τα έσοδα που προβλέπει ο προϋπολογισμός από τους έμμεσους και ειδικούς φόρους τη χρονιά που έρχεται.

Η σύγκριση είναι ενδεικτική, αλλά αποκαλυπτική. Τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ευημερούν, ενώ ο λαός ετοιμάζεται για έναν νέο γύρο φοροληστείας, ακόμα πιο άγριο από εκείνον που τον άφησε «ταπί με ταπί» τη χρονιά που πέρασε, σε συνδυασμό με την τεράστια ακρίβεια.