Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Όταν η ΚΝΕ μάζευε καφέ στο πλευρό των Σαντινίστας στη Νικαράγουα



Ένα σπάνιο φωτογραφικό οδοιπορικό. Τον Γενάρη του 1987 η μπριγάδα «Χρήστος Μαλτέζος» της ΚΝΕ, έφτανε στη Νικαράγουα, για να δουλέψει στη συγκομιδή του καφέ στις φυτείες της Ματαγκάλπα. Ο διεθνισμός και η αντιιμπεριαλιστική αλληλεγγύη είναι βασικά χαρακτηριστικά των κομμουνιστών και δεν περιορίζονται στα λόγια. 

Τέτοιες μέρες, 17 του Ιούλη 1979, οι αντάρτες Σαντινίστας της Νικαράγουα, εισέρχονται θριαμβευτές στην πρωτεύουσα Μανάγκουα, έχοντας καταλάβει και τις άλλες μεγάλες πόλεις, δίνοντας το τελικό χτύπημα στις δυνάμεις του αιμοσταγούς δικτάτορα Αναστάζιο Σομόζα, ο οποίος διαφεύγει στις ΗΠΑ.

Ήταν Γενάρης του 1987 όταν η τρίτη μπριγάδα της ΚΝΕ έφτανε στη Νικαράγουα. Η μπριγάδα που έφερε την ονομασία «Χρήστος Μαλτέζος», προς τιμή του ήρωα Γραμματέα της ΟΚΝΕ που δολοφονήθηκε με φριχτό τρόπο από το μεταξικό καθεστώς στις φυλακές της Κέρκυρας, συμμετείχε στη συγκομιδή του καφέ στις φυτείες της Ματαγκάλπα.

Οχτώ χρόνια μετά τη νίκη της επανάστασης, η κυβέρνηση του Μετώπου των Σαντινίστας για την Εθνική Απελευθέρωση (FSLN), με ηγέτη τον Ντανιέλ Ορτέγκα, είχε ν’ αντιμετωπίσει εκτός του πολιτικού και οικονομικού πολέμου των ΗΠΑ, τη δράση των αμερικανοκίνητων αντεπαναστατών, των λεγόμενων «κόντρας», που χρησιμοποιούσαν για ορμητήριο τα εδάφη της γειτονικής Ονδούρας, επιτίθονταν λυσσαλέα στο λαό της Νικαράγουα, προκαλώντας εμφύλιο και καταστρέφοντας υποδομές, με σκοπό το πισωγύρισμα μέσα από την ανατροπή της επαναστατικής εξουσίας.

«Υπενθυμίσεις»...


Οι υπενθυμίσεις από την πλευρά των «θεσμών» στο συνέδριο του «Economist», ότι η όποια συζήτηση περί μείωσης των στόχων για τα πλεονάσματα θα γίνει αφού πρώτα προχωρήσουν με ταχύτητα οι αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του «μεταμνημονιακού» μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έρχονται να επιβεβαιώσουν τι έχει να περιμένει ο λαός από τους στόχους που βάζει το κεφάλαιο για την επόμενη περίοδο. Το ίδιο έρχονται να κάνουν και οι επισημάνσεις ότι οι όποιες φοροαπαλλαγές σχεδιάζονται από την κυβέρνηση ΝΔ προς τους επιχειρηματικούς ομίλους θα πρέπει να πηγαίνουν χέρι χέρι με τη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», βάζοντας δηλαδή και τα ακόμα φτωχότερα λαϊκά στρώματα στην «απόχη» της φοροληστείας. Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς πως όλα αυτά αποτελούν κατά την κυβέρνηση και «ένδειξη της εμπιστοσύνης των αγορών», και μάλιστα τη «χαρμόσυνη» μέρα όπου μετά από καιρό έγινε μία ακόμη «έξοδος στις αγορές» για ζεστό χρήμα που θα πάει στους επιχειρηματικούς ομίλους, εύκολα παίρνει μια γεύση για το τι σημαίνει η «επόμενη μέρα» με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπα τα λαϊκά στρώματα.

Εκτός πραγματικότητας...


«...Η ηγεσία του ΚΚΕ επιβεβαίωσε ότι έχει πάρει διαζύγιο από την πραγματική πολιτική και κοινωνική σύγκρουση, από τις πραγματικές και καθημερινές αγωνίες και προσδοκίες των στρωμάτων που επιδιώκει να εκφράζει, αρνείται να αναγνωρίσει τη δυνατότητα θετικών μετασχηματισμών εντός του υπάρχοντος παγκόσμιου πλαισίου, και επιμένει να μεταθέτει την επίλυση όλων των προβλημάτων των λαϊκών τάξεων σε ένα μακρινό μέλλον, του οποίου οι προϋποθέσεις έλευσης είναι άγνωστο πώς θα δημιουργηθούν...». Η παραπάνω ανάλυση προέρχεται από την πολιτική απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα το εκλογικό αποτέλεσμα.
  • Αυτά τα λέει ένα κόμμα που διατήρησε, συνέχισε και επέκτεινε την πολιτική των μνημονίων, τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, ψηφίζοντας ένα ακόμα μνημόνιο, για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Βαθύτερη εμπλοκή


Φωτό από A.P 
Φωτό από A.P
Πηγή: Associated Press

Η προχτεσινή συνάντηση Δένδια - Πομπέο, μαζί με τα όσα είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, σε πάνελ στο συνέδριο του «Economist», ήταν αποκαλυπτικά για πολλούς λόγους.

Επιβεβαιώνεται έτσι ότι βασικό στοιχείο της «επόμενης μέρας» των εκλογών είναι η δέσμευση της νέας κυβέρνησης να «τρέξει» τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σε Ανατολική Μεσόγειο, Μ. Ανατολή και Βαλκάνια. Με τον πήχη ψηλά ανεβασμένο από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην περιβόητη «στρατηγική συμμαχία» Ελλάδας - ΗΠΑ, κάτι που αναγνωρίστηκε και από τον πρέσβη των ΗΠΑ, η ΝΔ διά στόματος Ν. Δένδια ετοιμάζεται να επεκτείνει και να εμβαθύνει αυτήν τη σχέση, προχωρώντας με «τέρμα ταχύτητα» την περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Παρουσιάζουν το φαρμάκι... ως φάρμακο!


Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για τα σχέδια παραπέρα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ

Κάλεσμα στους εργαζόμενους της ΔΕΗ και των θυγατρικών της, καθώς και στο σύνολο της εργατικής τάξης, να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα ενάντια στα σχέδια παραπέρα ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης που ετοιμάζεται να «τρέξει» η νέα κυβέρνηση, συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων της, απευθύνει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.
 Ενάντια στη στρατηγική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, το ΠΑΜΕ καλεί σε αγώνα ενάντια στις διακοπές ρεύματος σε λαϊκά σπίτια, για εξασφάλιση επαρκούς και φτηνής λαϊκής κατανάλωσης Ενέργειας, για δουλειά με δικαιώματα στους εργαζόμενους του κλάδου.

Ολέθρια τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων για το λαό και τους εργαζόμενους
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

«Μία από τις πρώτες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι να προχωρήσει άμεσα η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Αυτό επιβεβαίωσε και με τις χτεσινές (σ.σ. προχτεσινές) δηλώσεις του ο νέος υπουργός της ΝΔ, Χατζηδάκης, που έρχεται να συνεχίσει το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, δίνοντας μάλιστα συγχαρητήρια και στον ΣΥΡΙΖΑ που βάθυνε την ίδια πολιτική τα χρόνια της διακυβέρνησής του. Μια πολιτική που έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του '90, στο πλαίσιο της "απελευθέρωσης" της αγοράς της Ενέργειας.