Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Ο «τυμβωρύχος» κ.Τραμπ και τα παιδιά στα κλουβιά



Ο «τυμβωρύχος» κ.Τραμπ και τα παιδιά στα κλουβιά -του Παναγιώτη Θεοδωρόπουλου

 

 
 
Έστησε μια μακάβρια παράσταση. Μια φιέστα «ποτισμένη» από φασιστική προπαγάνδα. Ένα «σώου» τυμβωρυχίας για να …δικαιολογήσει τη βαρβαρότητα. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκε στον Λευκό Οίκο οικογένειες, που κάποιος δικό τους άνθρωπος έχασε τη ζωή του, όπως ο ίδιος αναφώνησε από «παράτυπους μετανάστες». Χρησιμοποίησε «χαροκαμένες ψυχές» για να στηρίξει την ρατσιστική πολιτική της «μηδενικής ανοχής» που εφαρμόζει εναντίον των μεταναστών. Για να «σκεπάσει» τις κραυγές των μικρών παιδιών των μεταναστών που αναζητούσαν τους δικούς τους, φυλακισμένα μέσα σε κλουβιά. 

Με μεθόδους ξεπατικωμένες από τα ναζιστικά εγχειρίδια του Γκέμπελς, προσαρμοσμένα στις δικές του ανάγκες προπαγάνδας …αξιοποίησε τον ανθρώπινο πόνο για να αντιμετωπίσει την παγκόσμια κατακραυγή που προκάλεσε η απάνθρωπη τακτική του χωρισμού των οικογενειών μεταναστών που διασχίζουν τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό και ο εγκλεισμός παιδιών σε σιδερένια κλουβιά. 

Από τη λύπη στη χαρά, ένα σανό δρόμος!



 

Όταν μιλούν για «βελτίωση επενδυτικού περιβάλλοντος» εννοούν να φτιάξουν τις συνθήκες που βολεύουν τις επιχειρήσεις, ΟΧΙ τους εργαζόμενους σε αυτές

 

Συγκινημένη δηλώνω από τα αφειδώλευτα συγχαρητήρια που λαμβάνω και εγώ, όπως και όλοι εσείς ως Έλληνες από το Eurogroup από χθες το βράδυ.

Από τα δάκρυα χαράς μέχρι της λύπης, ένα σανό δρόμος 
Σας παραθέτω την εισαγωγή της ανακοίνωσης των ευρωπαίων εταίρων μας στην οποία δίνουν και παίρνουν τα συγχαρητήρια!

Γι’ αυτό σας λέω ότι νιώθω συγκίνηση απόψε… και διαβάζοντας και το κείμενο που ακολουθεί την ανακοίνωση είμαι σίγουρη ότι όλοι μαζί θα βάλουμε τα κλάματα (… όχι απαραιτήτως από συγκίνηση).

Πάντως, για αρχή μας συγχαίρουν.
  • Μας συγχαίρουν που ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα του Νομισματικού Ταμείου (και ορισμένοι παραμένουμε ζωντανοί).
  • Μας συγχαίρουν για τις «σημαντικές προσπάθειες» που κάναμε τα τελευταία χρόνια, και έτσι, με γλύκα κι ενθουσιασμό περνάμε στη δεύτερη παράγραφο.
Εκεί αναφέρονται τα εξής:
«Το Eurogroup καλωσορίζει τη δέσμευση Ελλάδας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει όλες τις κομβικές μεταρρυθμίσεις (Key reforms), μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε μέσω του προγράμματος του Νομισματικού Ταμείου (ESM) και να εξασφαλίσει ότι οι στόχοι αυτών των σημαντικών μεταρρυθμίσεων προστατεύονται.

Η εξέγερση των εργατών στο Παρίσι τον Ιούνη του 1848


Από την εξέγερση των εργατών του Παρισιού, τον Ιούνη 1848. Λιθογραφία εποχής
Από την εξέγερση των εργατών του Παρισιού, τον Ιούνη 1848. Λιθογραφία εποχής
Στις 23 Ιούνη 1848 οι εργάτες του Παρισιού ξεχύνονται στους δρόμους και στήνουν οδοφράγματα. Ηταν η απάντησή τους στο όργιο της τρομοκρατίας που εξαπέλυσε η αντεπανάσταση. Η εξέγερση αυτή είναι φανερά προλεταριακή. Στα οδοφράγματα υψώθηκαν κόκκινες σημαίες με τα συνθήματα «Ψωμί ή μολύβι», «Δικαίωμα εργασίας», «Ζήτω η κοινωνική δημοκρατία».
 
Στις προκηρύξεις που τύπωναν οι ξεσηκωμένοι εργάτες, ζητούσαν να διαλυθεί η συντακτική συνέλευση και να περάσουν τα μέλη της από δίκη, να πιαστούν τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής, να απομακρυνθεί ο στρατός από το Παρίσι, να αναγνωριστεί στο λαό το δικαίωμα να καταρτίσει ο ίδιος το σύνταγμα, να διατηρηθούν τα εθνικά συνεργεία και να κατοχυρωθεί το δικαίωμα της εργασίας. «Αν αλυσοδέσουν το Παρίσι τότε θα υποδουλωθεί ολόκληρη η Ευρώπη», έγραφε μια προκήρυξη, τονίζοντας τη διεθνή σημασία που είχε η εξέγερση.

Τέσσερις μέρες, από τις 23 έως τις 26 Ιούνη, γίνονται λυσσασμένες οδομαχίες. Από το ένα μέρος πολεμούσαν 40-45 χιλιάδες εργάτες, και από το άλλο τα κυβερνητικά στρατεύματα, η κινητή φρουρά και σώματα της εθνοφρουράς, που η συνολική τους δύναμη έφτανε τις 250.000 άνδρες.

Αν και οι εργάτες πολέμησαν ηρωικά, η προλεταριακή εξέγερση του Παρισιού συντρίφτηκε. Η εξέγερση του Ιούνη του 1848 είχε πολύ μεγάλη ιστορική σημασία. Ο Κ. Μαρξ την ονόμασε «πρώτη μεγάλη μάχη ανάμεσα στις δύο τάξεις που χωρίζεται η σύγχρονη κοινωνία. Ηταν ένας αγώνας, για να διατηρηθεί ή να συντριβεί το αστικό σύστημα».

ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ : Σταθερή και συνεπής η θέση του ΚΚΕ 25 χρόνια τώρα


Υλικό από τα Αρχεία του Κόμματος και του «Ριζοσπάστη»

Με αφορμή την προσπάθεια που κάνουν στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν στην κριτική του ΚΚΕ για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, κατηγορώντας το Κόμμα ότι άλλαξε τάχα θέση και διαστρεβλώνοντας τις απόψεις του για το θέμα ότι άλλη είναι η θέση της σημερινής ηγεσίας του Κόμματος και άλλη προηγούμενων, αναζητήσαμε και δημοσιεύουμε από τα Αρχεία του ΚΚΕ και του «Ριζοσπάστη» ορισμένες χαρακτηριστικές τοποθετήσεις.
Στις 5 Μάη 1998, ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης, επισκέφτηκε τα Σκόπια, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, και συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον τότε Πρόεδρο της χώρας, Κίρο Γκλιγκόροφ. Στο Αρχείο του Κόμματος υπάρχει ο διάλογος ανάμεσα στους δύο.

Συζητώντας για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως διαμορφώθηκαν από το 1991 και έπειτα, με σταθμό την ενδιάμεση συμφωνία του 1995, ο Χ. Φλωράκης λέει χαρακτηριστικά: «Σήμερα σκοπός της επίσκεψής μου είναι να υπογραμμίσω τη βούληση του ΚΚΕ να συμβάλει στο μέτρο του δυνατού στην οικοδόμηση καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Το ΚΚΕ είναι το μόνο από τα ελληνικά κόμματα για το οποίο το θέμα της ονομασίας δεν είναι το πιο σημαντικό. Το κύριο για μας είναι η αμοιβαία διακήρυξη αποδοχής των συνόρων, η στήριξη της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής ανεξαρτησίας και η ανάπτυξη πολιτιστικών και εμπορικών σχέσεων.

Αν όμως εσείς θέλετε να λέγεστε "Μακεδονία", εμείς πώς θα ονομάσουμε τη δική μας Μακεδονία; Στην Ελλάδα είναι το 50,5% και εδώ το 39,5%. Υπάρχουν άνθρωποι που εκμεταλλεύονται την κατάσταση σε βάρος των δύο γειτονικών χωρών και δεν αφήνουν να αναπτυχθούν οι διμερείς σχέσεις. Πρέπει να βρεθεί μία λύση, ας πούμε "Σλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας", όπως λέμε Ελληνική Δημοκρατία. Το κόμμα μας είναι το μόνο που δεν έχει συμμετάσχει σε όλες αυτές τις διαδηλώσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια (...)».

Αλέξης Τσίπρας: Με την επιμήκυνση, μακραίνει το σχοινί που θα κρεμαστούμε…


“Οδηγούμαστε σε ένα μακρόσυρτο δράμα, επιμένοντας σε μία λάθος πολιτική. Αλλά το μόνο που κάνει με την επιμήκυνση είναι να μακραίνει το σχοινί που θα κρεμαστούμε”.



«Για εμάς αυτό που έχει σημασία είναι να μην συνεχίσουμε τον ολισθηρό δρόμο τη καταστροφής».

«Ο στόχος τους είναι να φτιάξουν μία Ευρώπη του νότου όπου θα ευδοκιμεί ο ‘λευκός Κινέζος’».

«Οδηγούμαστε σε ένα μακρόσυρτο δράμα, επιμένοντας σε μία λάθος πολιτική».

«Το κλίμα αλλάζει, αλλά αλλάζει προς το χειρότερο και εάν τελικά η κυβέρνηση περάσει τα μέτρα των 11,5 δισ. δε θα έχει πιθανότητα μακροημέρευσης».

«Αλλά το μόνο που κάνει με την επιμήκυνση είναι να μακραίνει το σχοινί που θα κρεμαστούμε».
Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν λάβρος και κατηγορηματικός για την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης. Έξι χρόνια πριν, που είχαμε κυβέρνηση Σαμαρά. 
Σήμερα που η δική του κυβέρνηση συνεχίζει στην ίδια πορεία, λέει πως πρέπει να πανηγυρίζουμε για την επιμήκυνση, τις νέες περικοπές στις συντάξεις, το ακόμα χαμηλότερο αφορολόγητο όριο, για την “έξοδο από τα μνημόνια” και τη διαρκή επιτροπεία, που είναι ένα μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση, κτλ.

Επειδή όμως ο σημερινός πρωθυπουργός είχε δίκιο όταν έλεγε πως “η επιμήκυνση μακραίνει απλώς το σχοινί” με το οποίο θα κρεμάσουν τον εργαζόμενο λαό, αυτός έχει μια επιλογή και αυτή είναι μονόδρομος. Αγώνας συλλογικός για να τσακίσουμε αυτούς που μας τσακίζουν και το σύστημα που υπηρετούν.

Δύσπιστος καθρέφτης


1. Ενα λάθος, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το δημοψήφισμα του 2015. Αν το εξηγήσουμε με ψυχαναλυτικούς όρους, σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας πιστεύει πως οι ψηφοφόροι του θα δέχονται και θα ανέχονται τα κατ' εξακολούθησιν λάθη του σαν μια μικρή είδηση στο ραδιόφωνο. Παράλληλα, η στάση του ψηφοφόρου δικαίως ερμηνεύεται σαν μια σιωπηρή συμφωνία με την εξουσία, της οποίας αγνοεί τη διεύθυνση, αλλά είναι σίγουρος πως θα τη συναντήσει. 
Αυτό είναι το μεγάλο λάθος, και όχι αυτό του πρωθυπουργού και της φιλοπρόοδης λέσχης που στεγάζει το θίασό του. Ωστόσο, ό,τι κι αν δείχνει ο Αλέξης, όταν είναι μόνος απέναντι στον καθρέφτη του, αυτός είναι δύσπιστος.
 
2. Η λέσχη της Νέας Δημοκρατίας έχει όψη οικογενειακή και ήσυχη, όπως ακριβώς ο αρχηγός της. Οι βουλευτές του εδώ διδάσκονται πώς να μάθουν στους πολίτες να συντρίβουν τη συνείδησή τους μπροστά στην επιθυμία και την επιτυχία. Αυτό που άφησε πίσω του στον γιο του και την κόρη του ο πατριάρχης μάντης κακών, ο άνθρωπος που έκοβε το μάτι του, είναι η κληρονομική εξουσία. Μυθική δήμαρχος, μόνη της τώρα μέσα στην παράταξη του αδελφού της, η Ντόρα προσπαθεί να κρατήσει θέση στην κυβέρνηση αν ο Κυριάκος κερδίσει τις επόμενες εκλογές.