Κυριακή 9 Ιουλίου 2023

Ειλικρίνεια

 

«Δεν είμαι αισιόδοξος στο πόσο σύντομα θα έχουμε μείωση του πληθωρισμού των τροφίμων», έλεγε πριν λίγες μέρες ο επιχειρηματίας και αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, διαβλέποντας τη διατήρηση των υψηλών τιμών στα τρόφιμα. Ο ίδιος μάλιστα, μιλώντας για τα κέρδη των επιχειρήσεων και αν αυτές μπορούν να τα μειώσουν, ήταν αφοπλιστικός: «Ας είμαστε ειλικρινείς. Καμία επιχείρηση δεν μπορεί να το κάνει. Ειδικά οι εισηγμένες επιχειρήσεις και οι πολυεθνικές δεν μπορούν να μειώσουν τα κέρδη τους. Εχουν την ανάσα των χρηματαγορών στην πλάτη τους», για να προσθέσει ότι «για το καπιταλιστικό σύστημα αυτό είναι σχεδόν αδύνατον, όσο και να πιέσουν οι πολιτικοί, υπάρχουν οι κανόνες της αγοράς. Να είμαστε ειλικρινείς...»! Δεν ξέρουμε τι ...«κρίση ειλικρίνειας» έπιασε τον εκπρόσωπο των βιομηχάνων, αλλά οι δηλώσεις του είναι κυνικές και αποκαλυπτικές. Στην πραγματικότητα λέει ότι «δουλειά» των επιχειρήσεων - και δη των μεγάλων ομίλων - είναι να κυνηγάνε το μεγαλύτερο κέρδος και πως έτσι λειτουργεί η καπιταλιστική αγορά. Οπότε, εκτός τόπου και χρόνου η συζήτηση για τα «υπερκέρδη» που λέει ότι φορολόγησε η ΝΔ, ή ψάχνει να τα φορολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η μόνη σταθερά στην όλη εξίσωση είναι ότι και τα κέρδη τους και τον λογαριασμό του υψηλού πληθωρισμού τα πληρώνει πάντα ο λαός.

Από την ίδια παρτιτούρα...

 


«Από μια ευρύτερη, πιο στρατηγική οπτική»

περιέγραψε ο πρωθυπουργός«τα χρόνια που έρχονται»

στις προγραμματικές δηλώσεις.

Και τι μας είπε;

Οτι «πρέπει να συνομιλήσουμε - και να διδαχθούμε - με το παρελθόν»

και συγκεκριμένα από «τρεις σταθμούς που σφράγισαν την πρόοδο της χώρας τα τελευταία 100 χρόνια».

* * *

Πρώτα«ο αστικός εκσυγχρονισμός του Ελευθερίου Βενιζέλου, που συνδύασε την εθνική ολοκλήρωση με την αυγή της ελληνικής βιομηχανίας, αλλά και με τη στέρεη οικοδόμηση ενός κράτους θεσμών».

Την «εθνική ολοκλήρωση» με τη συμμετοχή της χώρας στον Α' ιμπεριαλιστικό Παγκόσμιο Πόλεμο, με τη Μικρασιατική Εκστρατεία και καταστροφή, την άγρια εκμετάλλευση των προσφύγων, το κράτος του Ιδιώνυμου...

Δεύτερος,«ο ανορθωτικός εκσυγχρονισμός των δεκαετιών του '50 και του '60, που παρά τις ατέλειες της Δημοκρατίας μας εκείνη την εποχή οδήγησε σε μία ραγδαία μεταπολεμική ανάπτυξη, με μεγάλα δημόσια έργα, με τη διαμόρφωση των αστικών κέντρων, αλλά και με το ρίζωμα της δημόσιας δωρεάν Εκπαίδευσης».

Τον «ανορθωτικό εκσυγχρονισμό» του μετεμφυλιακού κράτους, του «δόγματος Τρούμαν», της ένταξης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, της καπιταλιστικής ανάπτυξης με υποδομές που πλήρωσε με χρήμα και ιδρώτα ο λαός.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Διέγνωσε συμφωνία αστικών κομμάτων στους βασικούς στόχους

 

 

Ουσιαστική συμφωνία αστικών κομμάτων στους βασικούς κυβερνητικούς στόχους διέγνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του που έκλεισε την τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με βάση τις οποίες ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή.

Ηταν χαρακτηριστικό ότι ο Κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως «θέλω να συγκρατήσω το ήπιο κλίμα της συζήτησης και εύχομαι αυτό να διατηρηθεί». Αφού επανέλαβε ότι θα κλιμακωθεί η αντιλαϊκή πολιτική λέγοντας πως «η εντολή που έχει πάρει η πλειοψηφία είναι να προχωρήσει γρήγορα» ανέφερε ότι «άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να συμφωνεί ουσιαστικά με τον ορισμό που έδωσα στον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό» δηλαδή με την «γρήγορη σύγκλιση με την Ευρώπη» και ζήτησε αφού υπάρχει συμφωνία «να μην αναλωνόμαστε σε συνθήματα».