Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

Σαρδάμ...

 

Πώς γίνεται κάθε φορά που η κουβέντα πηγαίνει στις θέσεις των κομμάτων για μια σειρά καίρια ζητήματα, εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να παθαίνουν «σαρδάμ»... Και στη συνέχεια να «ανασκευάζουν», να κάνουν λόγο για «παρερμηνείες» και «λάθος εντυπώσεις»... Το ίδιο συνέβη και με την ανατριχιαστική τοποθέτηση του γιατρού, υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ, Σπ. Πνευματικού, για τους καρκινοπαθείς και τη «διαλογή ασθενών» στη βάση «κόστος - όφελος». Δεν πρόκειται για κανένα σαρδάμ, για καμία παρερμηνεία, αλλά για την αντιλαϊκή φύση των «κοστολογημένων προγραμμάτων» και την κυνική εξειδίκευσή τους. Δεν είναι μια προσωπική άποψη - όπως την παρουσίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης - αλλά μια γενική παγκόσμια πρακτική και παραδοχή ότι η ανθρώπινη ζωή μια χαρά «κοστολογείται» στο καπιταλιστικό σύστημα και μάλιστα πολύ χαμηλά. Τη λογική «κόστος - όφελος», την επιχειρηματική λειτουργία δημόσιων και ιδιωτικών δομών Υγείας, τη διαλογή ασθενών τη ζούμε εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο. Τη ζήσαμε τραγικά στην πανδημία, με εκατομμύρια νεκρούς εκτός ΜΕΘ ή εκτός νοσοκομείων, στα αναπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη. Το ζήσαμε στη Σουηδία, όπου ασθενείς με κορονοϊό που ήταν ηλικιωμένοι και με άλλα προβλήματα υγείας, αποκλείονταν με ιατρικά πρωτόκολλα από ΜΕΘ, γιατί ήταν «πεταμένα λεφτά»... Το ζουν οι ηλικιωμένοι καρκινοπαθείς στη Μεγάλη Βρετανία εδώ και χρόνια, για τους οποίους δεν «δικαιολογούνται» όλες οι θεραπείες δωρεάν.

ΤΟ ΚΙΛΚΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Το παραμύθι της καπιταλιστικής ανάπτυξης για όλους το έχει πληρώσει ακριβά ο λαός του Κιλκίς

 

Πηγή: Eurokinissi

 

«Το παραμύθι της καπιταλιστικής ανάπτυξης το ξέρει καλά ο Κιλκισιώτικος λαός. Το έχει ζήσει χρόνια τώρα και το έχει πληρώσει ακριβά με τη ζωή του» τονίζει σε ανακοίνωσή της για την επίσκεψη Μητσοτάκη στον νομό, η ΤΟ Κιλκίς του ΚΚΕ. 

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ο Πρόεδρος της ΝΔ, επισκεπτόμενος την πόλη, δεν επέλεξε να περιοδεύσει σε κανένα χώρο δουλειάς, επιχείρηση, εργοστάσιο για να συναντήσει τους εργάτες και τις εργάτριες του νομού. Στους τόπους που παράγεται ο τεράστιος πλούτος από τις πλάτες τους, εκεί που οι εργαζόμενοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την εντατικοποίηση, τις απολύσεις, την ανασφάλεια, τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα. Όλα αυτά για τα οποία το κόμμα του, τα στελέχη του, οι πέντε Κιλκισιώτες υποψήφιοι βουλευτές του, δεν είδαν και δεν άκουσαν ποτέ τίποτα, χρόνια τώρα. Κανένας βουλευτής της ΝΔ αλλά και των άλλων κομμάτων, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του Βελόπουλου, τόσα χρόνια δεν έβγαλε τσιμουδιά στη Βουλή, δεν έκανε ούτε μία παρέμβαση - ερώτηση, δεν στήριξαν ποτέ τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, για μέτρα προστασίας, υγείας και ασφάλειας, ή για να παρθούν πίσω οι εκατοντάδες απολύσεις που έγιναν τον τελευταίο μόνο χρόνο». 

Τα κόμματα - «πολυεργαλεία» έχουν τους ... χορηγούς τους



 
Κόμματα «πολυεργαλεία», κόμματα «πασπαρτού», κόμματα «χρήσιμες τσόντες» του αστικού πολιτικού συστήματος. Διαλέξτε και πάρτε. Γιατί τέτοια - λεγόμενα μικρά κόμματα - έχουμε δει πολλά. Να εμφανίζονται, να προβάλλονται prime time, να αποθεώνονται για τη ...σοβαρότητά τους και μετά να πετάγονται σαν στυμμένες λεμονόκουπες επειδή δεν είναι πλέον χρήσιμα... Και ακριβώς επειδή είναι εργαλεία του κατεστημένου για κάθε χρήση όποτε τα χρειάζεται, τυγχάνουν μεγάλης προβολής και σπρωξίματος από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ας γυρίσουμε όμως λίγο πίσω στην ιστορία...

Καθοδηγούμενο...

Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑ.Ο.Σ.) ήταν ένα μικρό εθνικιστικό κόμμα με μπόλικους φασίστες στους κόλπους του, το οποίο όταν χρειάστηκε ψήφισε το 1ο μνημόνιο μαζί με το ΠΑΣΟΚ το 2010 και αργότερα συμμετείχε σε συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία έως τον Απρίλιο του 2012...

Πολύ πριν το 2010, το ΛΑ.Ο.Σ. ήταν το αγαπημένο παιδί των ΜΜΕ. Εχει μια σημασία να θυμίσουμε ότι το 2004 το ΛΑ.Ο.Σ. ήταν εκτός Βουλής με ποσοστό 2,19%. Εν έτει 2007 και πριν τις εκλογές, αρχίζει μία σκανδαλώδης υπερπροβολή του συγκεκριμένου μορφώματος...