Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗΝ Ε.Υ,Α.Θ


Παράσταση - παρέμβαση διαμαρτυρίας, έξω από τα γραφεία της ΕΥΑΘ, πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι, εκπρόσωποι ταξικών σωματείων της Θεσσαλονίκης, με αφορμή το ζήτημα που είχε ανακύψει, με την ποιότητα του νερού και τις γενικότερες εξελίξεις που δρομολογούνται στην ΕΥΑΘ με το πέρασμα των μετοχών της στο Υπερταμείο.

Την παρέμβαση οργάνωσαν τα Σωματεία Οικοδόμων, Εμποροϋπαλλήλων, Ιδιωτικών
Υπαλλήλων, Εργαζομένων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής και Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας.
 
Έξω από τα γραφεία της ΕΥΑΘ, οι συγκεντρωμένοι μοίρασαν φυλλάδια, με τα οποία καλούν τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να αποτρέψουν κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της εταιρείας και να προασπίσουν την ελεύθερη πρόσβαση όλων σε ποιοτικό νερό.

ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ




Και αφού  η αντίδρασή μας  για την οικονομική μας εξαθλίωση οκτώ χρόνια τώρα αν δεν εξαντλήθηκε σε λόγια περιορίστηκε σε απαίτηση ανάληψης  δράσης  δια αναθέσεως, πεπεισμένοι πως στο κάτω –κάτω δεν μπορεί κάτι να αλλάξει,  αίφνης το Μακεδονικό ανέτρεψε άρδην αυτή την αντίληψη. Ξαφνικά πιστεύουμε πως  τα συλλαλητήρια απέκτησαν κύρος και έχουν τη  δύναμη να επηρεάσουν την πολιτική της κυβέρνησης, γιατί γίνονται για εθνικό ζήτημα.  Η ειδοποιός λοιπόν διαφορά με τις προηγούμενες διαμαρτυρίες είναι το αντικείμενό τους. Η προπαγάνδα του εθνικισμού στην οποία είχε προσδώσει η κυρίαρχη εξουσία κυρίως αντικομμουνιστική κατεύθυνση σ’ όλη την μεταπολεμική περίοδο αποδίδει καρπούς, τουλάχιστον ως προς την αδυναμία ανάπτυξης πολιτικής συνείδησης. 

ΤΟΜΑΣ ΒΙΖΕΡ Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αγκάλιασε πραγματικά το μνημόνιο



Μόνο ο όψιμος ΣΥΡΙΖΑ αγκάλιασε πραγματικά το μνημόνιο, είναι ο τίτλος της «Deutsche Welle» για τα όσα δήλωσε ο Τόμας Βίζερ στην ελβετική εφημερίδα «Neue Zürcher Zeitung» για την Ελλάδα.

Ο επί μια εξαετία επικεφαλής του EuroWorking Group δήλωσε ότι στην Ελλάδα «υπάρχει η τάση να αποδίδονται οι ευθύνες στους ξένους. Μόνο όμως όταν μια κυβέρνηση ενστερνισθεί τους στόχους ενός προγράμματος μπορεί να λειτουργήσει και η εφαρμογή του και να εξηγηθεί πειστικά στους πολίτες η αναγκαιότητά του… Αυτό δεν συνέβη στην Ελλάδα, με καμιά κυβέρνηση. Τα πράγματα βελτιώθηκαν ανέλπιστα μόνο τον τελευταίο χρόνο».

Σε μετάφραση


«Διψασμένη η αγορά για το ελληνικό ομόλογο», «ουρές από αγοραστές βλέπει το Bloomberg», «μαξιλάρι ασφαλείας 6 δισ.», «κάτω από τις 300 μονάδες υποχώρησε το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου», «σε υψηλό 35 μηνών το χρηματιστήριο», «ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των τραπεζών», «αυτοδύναμη έξοδο αναζητεί η κυβέρνηση». Δεν πρόκειται για τίτλους σε σομόν σελίδες που διαβάζουν οι χρηματιστές, αλλά για πανηγυρικά νέα που διοχετεύει ο ΣΥΡΙΖΑ στον Τύπο, προκειμένου να πείσει ότι διαμορφώνονται ευνοϊκές συνθήκες για τη «μεταμνημονιακή» εποχή. Επειδή όμως ο περισσότερος κόσμος δεν έχει κάνει χρηματιστής στο Σίτι και μιας που η κυβέρνηση λέει χωρίς ντροπή ότι όλα αυτά μένει να μεταφραστούν στην καθημερινότητα του λαού, είπαμε να αναλάβουμε εμείς τη μετάφραση. Σε απλά Ελληνικά, λοιπόν, όλα αυτά σημαίνουν ότι το αστικό κράτος ψάχνει φτηνό χρήμα για να «μπουκώσει» επιχειρηματικούς ομίλους και μονοπώλια στην επόμενη, «μεταμνημονιακή» φάση, με «μαξιλάρια ασφαλείας» και αποθεματικά, ώστε οι επιχειρηματικοί όμιλοι να πέσουν ξανά στα μαλακά σε περίπτωση νέων «κλυδωνισμών», και ολόπλευρη θωράκιση των τραπεζικών ομίλων ώστε να τροφοδοτήσουν τον προσδοκώμενο νέο γύρο της καπιταλιστικής συσσώρευσης. Για το λαό, τα «αλαμπουρνέζικα» σημαίνουν ματωμένα πλεονάσματα από τις σάρκες του, από τη φοροληστεία, το «μαχαίρι» και τη μόνιμη «εποπτεία» σε Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία κ.α. στο διηνεκές, μαζικούς πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών και πάει λέγοντας. Οι «δείκτες» άλλωστε του κεφαλαίου - σε κρίση και ανάκαμψη - είναι αντιστρόφως ανάλογοι με τους «δείκτες» των λαϊκών αναγκών.

Η «δίκαιη ανάπτυξη» στα πανεπιστήμια συνθλίβει τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα




Άρθρο του Νίκου Ασπράγκαθου, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλους του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων
Στο «αναπτυξιακό συνέδριο», οι δείκτες με τους οποίους  ο κ. πρωθυπουργός και οι κ. υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα παρουσιάσουν την επερχόμενη «δίκαιη ανάπτυξη» είναι βαθειά ταξικοί. Κρύβουν την κοινωνική πραγματικότητα της ανισοκατανομής του πλούτου υπέρ μιας μειοψηφίας, που αποτελεί την αστική τάξη, και την σύνθλιψη των δικαιωμάτων και των μισθών εκείνων που παράγουν τον κοινωνικό πλούτο. Οι δείκτες της καπιταλιστικής «ανάπτυξης»  δεν μετρούν την ικανοποίηση του δικαιώματος για μόνιμη και σταθερή εργασία, ούτε το βαθμό της ικανοποίησης των κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της νεολαίας στην υγεία, τη μόρφωση και την ανάπαυση,  όπως προκύπτει και από τις νομοθετικές ρυθμίσεις και την χρηματοδότηση των  πανεπιστήμιων, που θα παρουσιαστούν στο άρθρο αυτό. 

Ο μεντεσές...


Ο αμερικανός πρέσβης στην χώρα μας Τζέφρι Πάιατ 
 
Ο αμερικανός πρέσβης στην χώρα μας Τζέφρι Πάιατ
Τον γλαφυρό χαρακτηρισμό του ευρωατλαντικού «γεωπολιτικού μεντεσέ» επέλεξε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, για να «κάνει λιανά» το πώς οι ΗΠΑ βλέπουν το ρόλο της Ελλάδας στα σχέδιά τους στην περιοχή, και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια, σε προχτεσινή συνέντευξή του.

Τα όσα είπε ο πρέσβης, δίνοντας «φόρα παρτίδα» και τα σχέδια αυτά και τις ιδιαίτερες πλευρές τους, αποκαλύπτουν από μια ακόμα μεριά γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά», σε ό,τι αφορά τις διευθετήσεις με Αλβανία και ΠΓΔΜ, αλλά και συνολικότερα για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων, μετά και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ τον περασμένο Οκτώβρη και τα όσα συμφωνήθηκαν εκεί.