Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Ποιο «Νατοϊκό Εδαφος», ωρέ;

 


Με το που έσκασε βίαια και επί του πεδίου το ουκρανικό ζήτημα, τεχνηέντως ως νεοανατολικό, έχω πια πεισθεί ότι η ελληνική κοινή γνώμη εκπαιδεύεται στην ανοησία, τη μικροπολιτική συνήθεια και την αποψίλωση της γνωστικής της και της κριτικής της ικανότητας με ευθύνη και της τωρινής και της προηγούμενης κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων.

Με το που έσκασε βίαια και επί του πεδίου το ουκρανικό ζήτημα, τεχνηέντως ως νεοανατολικό, έχω πια πεισθεί ότι η ελληνική κοινή γνώμη εκπαιδεύεται στην ανοησία, τη μικροπολιτική συνήθεια και την αποψίλωση της γνωστικής της και της κριτικής της ικανότητας με ευθύνη και της τωρινής και της προηγούμενης κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων. Κραυγαλέο παράδειγμα η επιπόλαιη και ανιστόρητη κουβέντα περί «ρωσόφωνων». Πίσω και κάτω από την οποία κρύβονται, όπως κάτω από το χαλί, όλα τα σκουπίδια των καπιταλιστικών ανταγωνισμών για την Ενέργεια, τους αγωγούς, τις σφαίρες επιρροής κι όλα αυτά τα σπουδαία που οι λαοί μαθαίνουν να αξιολογούν σαν κέρματα στην τσεπούλα τους. Όποιος δεν με πιστεύει, ας δοκιμάσει να χρησιμοποιήσει σε οποιαδήποτε παρέα τον όρο ελληνόφωνοι της Πόλης ή ακόμα και τουρκόφωνοι της Θράκης. Χάρη στην προπαγάνδα του ΝΑΤΟ απ΄ την ώρα που μετατράπηκε σε απροκάλυπτα επιθετικό δυτικό δόρυ, είναι εύκολο να αποδέχεται κανείς Αλβανούς του Κοσόβου, αλλά όχι Ρώσους της Κριμαίας…

Δημήτρης κουτσουμπας στη Βουλή ... Η μόνη αντικειμενική με στοιχεία ομιλία .... Καταδίκασε την ρωσική επέμβαση ...ξεβρακωσε το ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για τις δικές τους εισβολές εδώ και χρόνια

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Σταματήστε την οποιαδήποτε συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο (VIDEO)

 

 
 

Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή με οποιονδήποτε τρόπο και πρόσχημα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να κλείσουν οι βάσεις, κανένα στρατιωτικό σώμα στην Ουκρανία ή σε χώρα που συνορεύει μαζί της, αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς με τον λαό στην εξουσία, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή για την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση. 

Κάλεσε τον λαό να επαγρυπνεί και απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση τόνισε «να μην τολμήσετε να ενεργήσετε κρυφά», αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να στείλει στρατιωτική μονάδα στο πλαίσιο της ταχείας δύναμης που ενεργοποίησε το ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε ότι πρέπει να σταματήσει κάθε τέτοια εμπλοκή, να σταματήσει η οποιαδήποτε συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μπορεί να έχει απρόβλεπτες διαστάσεις.

Υπογράμμισε ότι η απάντηση δεν είναι να συστρατευθούν οι λαοί με τον έναν ή τον άλλον ιμπεριαλιστικό πόλο, πως το δίλημμα δεν είναι ΗΠΑ - Ρωσία, αλλά η αυτοτελής ανεξάρτητη γραμμή μακριά από όλα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε πως επί χρόνια οι λαοί της Ουκρανίας και της Ρωσίας ζούσαν μαζί στην ΕΣΣΔ, μέχρι τη διάλυσή της που έκανε πιο επιθετικό τον ιμπεριαλισμό και κανείς που τότε πανηγύριζε  δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο κόσμος έγινε πιο ασφαλής, ειρηνικός και δίκαιος.  Απαντώντας στα όσα υποστήριξε ο πρωθυπουργός, ότι πρώτη φορά έχει γίνει εισβολή στην Ευρώπη μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, θύμισε την εισβολή στην Κύπρο και στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και τις δεκάδες άλλες επεμβάσεις και πολέμους στην ευρύτερη περιοχή με ευθύνη του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ. 

Τι δουλειά έχουν;

 

Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας από όταν ζήσαμε σε ζωντανή μετάδοση την τελετή παραλαβής των γαλλικών «Ραφάλ», που ήρθαν τάχα για να «θωρακίσουν την αποτρεπτική ισχύ της χώρας» και να «ενισχύσουν την άμυνα», όπως δήλωναν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και τα αστικά ΜΜΕ, έμπλεα υπερηφάνειας. Τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει στην Πολωνία (ή μήπως στην Ουκρανία;) πολεμικά αεροσκάφη, στο πλαίσιο της δύναμης «ταχείας αντίδρασης» του ΝΑΤΟ, με κίνδυνο να εμπλακούν σε πολεμικές επιχειρήσεις, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η ιμπεριαλιστική σύρραξη που μαίνεται στην Ουκρανία. Τι δουλειά έχουν τα ελληνικά αεροσκάφη τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της χώρας; Ποιες ανάγκες της «άμυνας» υπηρετούν με τη συμμετοχή τους για λογαριασμό του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας; Ρητορικά τα ερωτήματα... Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις καμία δουλειά δεν έχουν έξω από τα σύνορα. Επιβεβαιώνεται ταυτόχρονα ότι οι εξοπλισμοί δεν γίνονται για την άμυνα της χώρας, αλλά για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, στον ανταγωνισμό του με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Δηλαδή, ματώνει ο λαός με τα δισ. ευρώ που ξοδεύονται για την αγορά σύγχρονων αεροσκαφών και πολεμικών καραβιών, ματώνει και από τις συνέπειες του πολέμου στον οποίο αυτά συμμετέχουν, για να διεκδικεί με αξιώσεις η αστική τάξη την αναβάθμισή της στη μοιρασιά της ιμπεριαλιστικής λείας.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ

 

Η απόφαση της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου να ξεκινήσει στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία προκάλεσε αντιδράσεις ανά τον κόσμο, με πολλά κράτη να καταδικάζουν έντονα τις ενέργειες της και άλλα να περιορίζονται σε γενικότερες εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από όλες τις πλευρές και επιστροφή στον διπλωματικό διάλογο. Με τη δική μας κυβέρνηση να δηλώνει βιαστικά  παρών  στην μεριά αυτού που θεωρεί πιο δυνατού,  μήπως και μαζέψει κάποια ψίχουλα από το φαγοπότι του πολέμου, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στον λαό,  στο όνομα του οποίου κυβερνά.   Η απειλή όμως να εξελιχτεί αυτή η επίθεση  στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή σύγκρουση που να πυροδοτήσει εκτός ελέγχου αλυσιδωτές αντιδράσεις μοιάζει πραγματική και ήδη έχουν διαμορφωθεί τα δυο στρατόπεδα. Των ΗΠΑ με αιχμή του δόρατος το ΝΑΤΟ που πίσω του στοιχίζεται όλη η ΕΕ, και της Ρωσίας, το καθένα με τα δικά του συμφέροντα. Κι ανάμεσα οι λαοί που όταν δεν σφαγιάζονται υποχρεώνονται σε τόσους συμβιβασμούς για να δέχονται την κατάσταση όπως είναι, ελπίζοντας να επιβιώσουν με κυρτωμένη τη ράχη  κάτω από το βάρος της  κυρίαρχης τάξης.   
 
          Κι ενώ στην Ουκρανία το σκηνικό πολέμου όπως σκηνοθετείται από τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι αρκούντως διαφωτιστικό, καθώς η ενημέρωση στον πόλεμο τείνει να ταυτιστεί με την προπαγάνδα, το μόνο βέβαιο είναι πως η ουκρανική κρίση θα επηρεάσει, και μακροπρόθεσμα, κάθε σφαίρα της ζωής σε όλον τον κόσμο. Ήδη μια τεράστια αύξηση στρατιωτικών δαπανών ανακοίνωσε ο καγκελάριος Σόλτς, κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης κοινοβουλευτικής συνόδου για την Ουκρανία. Μοιάζει να γενικεύεται και να επεκτείνεται η κούρσα των στρατιωτικών εξοπλισμών. Είναι που οι  πόλεμοι και οι απειλές, η αμυντική βιομηχανία και η ισχύς των ιμπεριαλιστών αλληλοεξαρτώνται. Η αποδυνάμωση της αμυντικής βιομηχανίας σημαίνει σ’ ένα μεγάλο βαθμό  αποδυνάμωση της ραχοκοκαλιάς της καπιταλιστικής οικονομίας και υπονόμευση της δύναμης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Γι’ αυτές, σημείο εκκίνησης για την παγκόσμια στρατηγική τους είναι είτε να αναζητήσουν ευκαιρίες είτε να βάλουν εχθρικούς στόχους για να δημιουργήσουν εντάσεις ή να επέμβουν άμεσα με όπλα. 

Τι κάνει το φασιστικό τάγμα Αζοφ στη Μαριούπολη;


 

Τις τελευταίες ημέρες έχουν συγκεντρωθεί αρκετές δημόσιες καταγγελίες τόσο στα social media όσο και σε συνεντεύξεις κατοίκων της Μαριούπολης σε τηλεοπτικούς σταθμούς όσον αφορά τις συνθήκες που επικρατούν στην πόλη εν μέσω κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης.

Η Μαριούπολη, στην νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου ζουν χιλιάδες ρωσόφωνοι -μεταξύ τους και χιλιάδες Έλληνες Ομογενείς- είναι μια από τις περιοχές που όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες, αναπτύσσει την φρικιαστική του δράση το τάγμα Αζοφ, το φασιστικό στρατιωτικό τάγμα που αποτελεί επίσημα τμήμα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι καταγγελίες αναφέρουν ότι το Τάγμα Αζοφ χρησιμοποιεί ως ασπίδα προστασίας τους κατοίκους της περιοχής.

Η ΕΕ ... που επανέρχεται!

 

Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

 

«Η Ευρώπη επανέρχεται», «η ΕΕ πρέπει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες», «να αποκτήσει δική της φωνή», να γίνει «πόλος εξισορρόπησης»... Κάτι τέτοιες τοποθετήσεις δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες μέρες, σχετικά με τον ρόλο που τάχα πρέπει να έχει η ΕΕ στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «κρατάει το φανάρι» σε αυτήν τη συζήτηση, καλώντας την ΕΕ να παρέμβει «πιο αποφασιστικά», καλλιεργώντας το δηλητήριο ότι τάχα η ιμπεριαλιστική συμμαχία μπορεί να γίνει «κρίκος της λύσης», ενώ στην πραγματικότητα ήταν, είναι και θα είναι μέρος της όξυνσης της σύγκρουσης.

Αλήθεια, είναι «απούσα» η ΕΕ από τις εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη; Ήταν «ανενεργή» και σήμερα «ενεργοποιείται» για να παρέμβει στις εξελίξεις; Δεν έχει βάλει το χεράκι της τόσο η ίδια ως ιμπεριαλιστική ένωση όσο και αυτοτελώς το κάθε κράτος - μέλος στην όξυνση των αντιθέσεων, στην κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αναμέτρησης;

Πολεμικό «τσεκούρι» και «ευχολόγιο»

 

Η πρόσφατη ομιλία του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, ήταν κάτι παραπάνω από σαφής: Η αστική τάξη της καπιταλιστικής Ρωσίας «σηκώνει το γάντι» του ανταγωνισμού, που έχουν πετάξει ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Μάλιστα, δηλώνει πως η «όρεξή» της, τεκμηριωμένη με το νέο δόγμα της, αυτό του «ιστορικού αντικομμουνισμού», είναι αδηφάγα. Ετσι, δεν θα αρκεστεί στην ενσωμάτωση της Κριμαίας, ή μέρους του Ντονμπάς (Ανατολική Ουκρανία), αλλά θα επιδιώξει μια γενικότερη ανατροπή στην Ουκρανία, ώστε να γίνει αυτή «αρεστή» στην καπιταλιστική Ρωσία.

Η απάντηση δεν άργησε από την άλλη πλευρά του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού. ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ «ξέθαψαν» για τα καλά το «τσεκούρι του πολέμου». Νέες, πολύμορφες στρατιωτικές δυνάμεις τους κινούνται προς Ουκρανία, για ενίσχυση της «σύμμαχης» κυβέρνησης αυτής της χώρας, που προέκυψε στα 2014, ως αποτέλεσμα της απροκάλυπτης επέμβασης του ευρωατλαντισμού υπέρ εκείνου του τμήματος της ουκρανικής αστικής τάξης το οποίο αντιτίθεται προς τις καπιταλιστικές ενώσεις, που φιλοτεχνεί η Ρωσία στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ.

Τότε η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Βικτόρια Νούλαντ, μοίραζε δημόσια τα «μπισκότα αλληλεγγύης» σε όσους συμμετείχαν στη λεγόμενη «έγχρωμη επανάσταση», στην ανατροπή της φιλορωσικής κυβέρνησης. Ηταν τότε που οι «δημοκρατικές» κυβερνήσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ δεν δίστασαν να αξιοποιήσουν ακραίες εθνικιστικές δυνάμεις, απροκάλυπτα αντικομμουνιστικά μορφώματα, για να πετύχουν τους γεωπολιτικούς στόχους τους. Σήμερα ο Βλ. Πούτιν τους «πληρώνει με το ίδιο νόμισμα».

«Κουρέλι» ξανά τα ευρωατλαντικά παραμύθια που αναπαράγονται με αφορμή την Ουκρανία

 

«ΕΚΘΕΣΗ» - ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ


Για «ανεπίλυτη σύγκρουση» στην Κύπρο κάνει λόγο μεταξύ άλλων η έκθεση. Με αυτούς η κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί... παλεύουν ενάντια στην επαναχάραξη των συνόρων!
Για «ανεπίλυτη σύγκρουση» στην Κύπρο κάνει λόγο μεταξύ άλλων η έκθεση. Με αυτούς η κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί... παλεύουν ενάντια στην επαναχάραξη των συνόρων!
Στη συζήτηση για την έκθεση της Επιτροπής του 2021 «για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ», στο πλαίσιο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) του Ευρωκοινοβουλίου, παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Προηγουμένως ο εισηγητής της έκθεσης, Ισπανός σοσιαλδημοκράτης Αμόρ, καθώς και η πλειοψηφία των εισηγητών των πολιτικών ομάδων, εκθείασαν τη στάση της τουρκικής αστικής τάξης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, χαιρετίζοντας την εμπλοκή της Τουρκίας στα επικίνδυνα σχέδια των ΕΕ - ΝΑΤΟ.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, στην ομιλία του τόνισε:

«Εχουμε μία ακόμα "έκθεση προόδου" της Τουρκίας σε σχέση με τον βαθιά αντιλαϊκό στόχο αυτή να ενταχθεί στην ΕΕ.

Στον πυρήνα της έχει την αντίληψη ότι η Τουρκία αποτελεί ούτως ή άλλως "στρατηγικό εταίρο" της ΕΕ και ανοίγει έτσι την όρεξή της για να επωφεληθεί από την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή. Προκειμένου δε να αποσπαστεί η Τουρκία από την επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας, η ΕΕ ενθαρρύνει την επιθετικότητά της στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλλωστε η ίδια η έκθεση, πέρα από τις γνωστές στρογγυλεμένες προειδοποιήσεις ρουτίνας για την άγρια καταστολή σε βάρος των λαϊκών ελευθεριών, βλέπει ..."πρόοδο", την παροτρύνει κιόλας "να συνεχίσει την εξωτερική πολιτική της με βάση τα συμφέροντα και τους στόχους της".

Καλό Μήνα!