Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Εκτιμήσεις από τις τηλεδιασκέψεις της Διοίκησης της Ομοσπονδίας και των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων της


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΚΑ

& ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΑ: ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ 23 – 4ΟΣ ΟΡΟΦΟΣ  105 52 ΑΘΗΝΑ 

ΤΗΛ. (210) 52 01 573 - 52 29 442  FAX 210 52 29 907

http://www.osika.gr       E – Mail: osika@otenet.gr


Αθήνα 5/3/2021




Δελτίο τύπου

Εκτιμήσεις από τις τηλεδιασκέψεις της Διοίκησης της Ομοσπονδίας και των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων της

Για πρώτη φορά η συνεδρίαση της διοίκησης της ομοσπονδίας, καθώς και η πανελλαδική διάσκεψη των σωματείων της,  έγιναν με τηλεδιασκέψεις και είχαν επιτυχία.

Η συμμετοχή και στις δύο διαδικασίες ήταν καθολική και έγινε θετικά δεκτή από το σύνολο των συμμετεχόντων. Έτσι με την βοήθεια της τεχνολογίας (παρά τα λίγα τεχνικά προβλήματα που προέκυψαν), ξεπεράσθηκαν οι δυσκολίες της Πανδημίας και τώρα είμαστε έτοιμοι μόλις ξεπερασθούν τα προβλήματα της, να βρεθούμε σύντομα ζωντανά ξανά στους δρόμους του αγώνα έτσι όπως το συνταξιουχικό κίνημα στη χώρα μας έχει επιλέξει.

Και στις δύο διαδικασίες έγινε ενδιαφέρουσα και ζωντανή συζήτηση από τους δεκάδες ομιλητές που πήραν το λόγο για όλα τα ζητήματα και τα προβλήματα που καίνε τους συνταξιούχους τόσο κεντρικά, αλλά και τα περιφερειακά.

Τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τη συζήτηση είναι πολύ θετικά και ενδιαφέροντα. Όλοι οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες που πήραν το λόγο με τις ομιλίες τους μέσα από την δράση της ομοσπονδίας και των σωματείων μας, επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά ότι το συνταξιουχικό κίνημα είναι ένα ζωντανό αγωνιστικό, που βρίσκει τον τρόπο να έχει επαφή με τους συνταξιούχους και  να αγωνίζεται κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες όπως αυτές που ζούμε σήμερα.

Θετικά εκτίμησαν τη δράση και τις ενέργειες της ομοσπονδίας, τις παρεμβάσεις της, την σταθερή επαφή της με τα σωματεία με πολλούς και διάφορους τρόπους την περίοδο της πανδημίας όπως: Τις ανοιχτές με μέτρα προστασίας συγκεντρώσεις, αυτοτελώς και από κοινού με το εργατικό λαϊκό κίνημα, τους υγειονομικούς. Τις συνεντεύξεις τύπου, τα υπομνήματα και τις συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς, τα δελτία τύπου προς τον τύπο τα ΜΜΕ την έκδοσή της εφημερίδας και την αποστολή τακτικά με βοηθητικά υλικά προς όλα τα σωματεία.

Θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τον εκλογικό νόμο


 

Το εκλογικό σύστημα που κατατέθηκε στη βουλή, έρχεται με στόχο να εδραιώσει από τη μια, όλες τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για την Τ.Δ., αλλά και για να περάσει όσο το δυνατό πιο εύκολα και πιο ανώδυνα τις νέες αναδιαρθρώσεις που ετοιμάζονται να έρθουν.

 

Γι' αυτό το λόγο, με τους περιορισμούς και αποκλεισμούς που βάζει ο νέος νόμος, προσπαθεί να ενισχύσει και στην τοπική διοίκηση το πολιτικό παιχνίδι του «διπολισμού» ανάμεσα σε δύο “μονομάχους” που προέρχονται κατά αποκλειστικότητα σχεδόν (με ελάχιστες εξαιρέσεις), από στελέχη των αστικών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ).

 

Το ερώτημα από μόνο του, αν είμαστε υπέρ ή κατά αυτού του εκλογικού νόμου, όχι μόνο δεν απαντά στην ουσία του προβλήματος αλλά αντίθετα συσκοτίζει περισσότερο τα πράγματα αν δεν απαντήσουμε ταυτόχρονα και το τι επιδιώκει αυτός ο νόμος σε σχέση με το πλαίσιο λειτουργίας δήμων/περιφερειών που σήμερα υπάρχει και όπως αυτό σχεδιάζεται για το μέλλον.

Η Silicon Valley στους Άγιους Ανάργυρους;

 

Ο σταθμός του τρένου στους Αγίους Αναργύρους 
Ο σταθμός του τρένου στους Αγίους Αναργύρους

Γράφει ο Δημήτρης Φεργάδης*

«Κι ήταν που λέτε μια φορά /όπου 'χαμε ένα βασιλιά,

καλό ανθρωπάκι…». (Ιάκωβος Καμπανέλλης - Μάνος Χατζιδάκις - Λάκης Παππάς)

«Για τον μύθο που μας λέτε, άλλον μύθο θα σας πω...». (Θρασύβουλος Σταύρου - Μάνος Χατζιδάκις - Γιώργος Μούτσιος - Μαρία Δουράκη)

Στα πολύ παλιά τα χρόνια, τότες που οι μεγάλοι Αρχόντοι κάνανε κουμάντο, όπως κάνουνε και σήμερα, αποφασίσανε να περνάει μέσα από το μικρό χωριό Άγιοι Ανάργυροι και να σταματάει στη μέση του ένα θεριό σιδερένιο, που έβγαζε καπνό και ύστερα δεν έβγαζε καπνό, που θα χώριζε το χωριό στα δυο και θα περπάταγε πάνω σε γραμμές από σίδερο.

Και αυτό είπανε πως θα ήτανε καλό για όλους, αφού θα έφερνε κόσμο στο χωριό και πράματα και σε όλα τα χωριά του κάτω Βάλτου πιο γλήγορα και πιο φτηνά και το χωριό το δικό τους θα μεγάλωνε και γι' αυτό οι Αρχόντοι δεν θα πληρώνανε λεφτά στους χωριάτες για τη γης που θα παίρνανε, για να περνάει το θεριό που έβγαζε καπνό και μετά δεν έβγαζε, αλλά θα την απαλλοτριώνανε, που λέει θα την παίρνανε, έτσι, χωρίς να δώνουνε λεφτά. Και οι χωριάτες, που δεν τα καταλαβαίνανε όλα αυτά καλά, βγήκανε με τις αξίνες και τις τσάπες και πανηγυρίζανε πολύ που κάνανε τόσο μεγάλο καλό στο κόσμο και στο κοντινό παλάτι του βασιλιά.

ΟΧΙ στη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ορμητήριο θανάτου

 

MotionTeam

Εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης καταδικάζουν τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ορμητήριο θανάτου και εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για στοχοποίηση του λαού σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης.

Σε ψήφισμα που συνυπογράφουν τα Σωματεία Εργαζομένων ΟΤΑ, Εμποροϋπαλλήλων, Επιχειρήσεων Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων, Μετάλλου & Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, Οικοδόμων, Φαρμάκου - Καλλυντικού και Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης, σημειώνουν:

«Η απόβαση χιλιάδων αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην περιοχή και η προώθησή τους στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία στο πλαίσιο της άσκησης - πρόβας πολέμου - "Defender Europe 2021" απειλεί την ασφάλεια του λαού της περιοχής και μεγαλώνει τους κινδύνους. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ, το ΝΑΤΟ ενθαρρύνουν την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, ευθύνονται για την εισβολή και κατοχή του 40% της Κύπρου, τα πραξικοπήματα και τις χούντες σε Ελλάδα, Κύπρο και άλλες χώρες.

Lockdown στην πολιτική τους!

 

Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

 

Η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει ένα νέο lockdown ...μέσα στο lockdown, για να εκτονώσει την πίεση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, είναι ομολογία των αδιεξόδων στα οποία οδηγεί τον λαό η πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Αυτή η πολιτική, που υλοποιούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, ευθύνεται για το σημερινό χάλι στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, που κάνει υγειονομικούς, ασθενείς και συνολικά τον λαό να αγανακτούν και να φωνάζουν ότι «δεν πάει άλλο»!

Το νέο lockdown αποδεικνύει ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση δεν πήρε ούτε έκτακτα κάποιο μέτρο για να αντιμετωπίσει ουσιαστικά την πίεση στο σύστημα της Υγείας από την πανδημία, να θωρακίσει την υγεία του λαού, παρά τους απανωτούς περιορισμούς που έχει επιβάλει τον τελευταίο χρόνο, απορρίπτοντας επιδεικτικά τις διεκδικήσεις υγειονομικών, σωματείων και φορέων.

Ο χρόνος που κερδήθηκε, ειδικά στο πρώτο κύμα, δεν αξιοποιήθηκε για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, αλλά για την καλύτερη οργάνωση της επίθεσης στο λαό, με τα σχεδόν 100 νομοσχέδια που ψήφισε η κυβέρνηση μέσα στην πανδημία, πολλά από αυτά για την άμεση ή έμμεση ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.