Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Καθοριστικός ο ρόλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας στην ανάπτυξη του μαζικού Αθλητισμού


Με αφορμή τα 100χρονα της Οκτωβριανής Επανάστασης, ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει το αφιέρωμα στις κατακτήσεις του σοσιαλισμού στον τομέα της άθλησης και της Φυσικής Αγωγής

Σημαντική ήταν η συμβολή της Κομσομόλ στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας, το 1980
Σημαντική ήταν η συμβολή της Κομσομόλ στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας, το 1980
Στο προηγούμενο δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» για τον Αθλητισμό στην ΕΣΣΔ, έγινε ιδιαίτερη αναφορά και παρουσιάστηκε η δομή του συστήματος που αφορούσε στην άθληση και τη Φυσική Αγωγή του λαού της χώρας. Μέσω αυτής αναδείχθηκε η σημασία του κεντρικού σχεδιασμού και στην άθληση, ώστε αυτή να υπηρετεί την ολόπλευρη αρμονική ανάπτυξη των σωματικών και πνευματικών ικανοτήτων του ανθρώπου. Εργαζόμενοι, υπάλληλοι, νεολαία, μαθητές, σπουδαστές, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας είχαν πλήρη πρόσβαση και κυρίως ενεργό ρόλο στην άθληση.
 Στο σημερινό δημοσίευμα, θα αναφερθούμε ειδικά στο ρόλο της νεολαίας στον τομέα της άθλησης και της Φυσικής Αγωγής. Ενας ρόλος που δεν εξαντλούνταν στη μαζική συμμετοχή, αλλά υπήρξε ενεργός και βασικός πυλώνας στη λειτουργία του συστήματος που στο επίκεντρο είχε τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, όχι το κέρδος και την εκμετάλλευση της ανάγκης για άθληση.

Ο Βασίλης Τσιάρτας πήρε θέση και για την ελληνική σημαία,




  λέγοντας πως πρέπει να την κρατάνε μονάχα Έλληνες και αυτό δεν είναι υπό διαπραγμάτευση.

Ευαγγέλιο


Για ένα «νέο παραγωγικό μοντέλο», που έχει ανάγκη τις ιδιωτικές επενδύσεις για να δημιουργηθούν «περισσότερες και καλύτερες δουλειές πλήρους μισθωτής απασχόλησης» κάνει λόγο ο ΣΕΒ. Περιγράφοντας ορισμένες πλευρές αυτού του «νέου παραγωγικού μοντέλου», οι βιομήχανοι αναφέρουν σε εβδομαδιαίο δελτίο τους: «Οσον αφορά στο ύψος των αμοιβών, η Ελλάδα, με 10,2 δολάρια την ώρα, προσφέρει στον εργαζόμενο υψηλότερες αμοιβές από χώρες όπως η Τουρκία (5,6 δολάρια/ώρα), το Μεξικό (4 δολάρια/ώρα), η Χιλή (6,5 δολάρια/ώρα), η Ρωσία (4,1 δολάρια/ώρα), το Ισραήλ (8,5 δολάρια/ώρα), η Κορέα (9,6 δολάρια/ώρα), και από τις ευρωπαϊκές χώρες, η Πορτογαλία (8,6 δολάρια/ώρα), η Πολωνία (7,2 δολάρια/ώρα), η Τσεχία (8,5 δολάρια/ώρα), η Σλοβακία (8,3 δολάρια/ώρα), η Ουγγαρία (7,3 δολάρια/ώρα), κ.λπ., με την υψηλότερα αμειβόμενη εργασία να είναι στην Ολλανδία (29,2 δολάρια/ώρα)». Πέρα από τη μεγάλη σχετικότητα που έχουν αυτές οι συγκρίσεις, εκείνο που «φωνάζει» στην ανάλυση του ΣΕΒ, είναι ότι το έδαφος για επενδύσεις στρώνεται πρώτα απ' όλα με την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο υπουργός Οικονομίας παρουσίαζε σαν «κράχτη» για επενδύσεις στην Ελλάδα, το γεγονός ότι το 2008 το «εργατικό κόστος» έφτανε στο 65,5% της ΕΕ και το 2016 «ήταν μόνο το 47,7%». Κι όλα αυτά με τους νόμους της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που έχουν για ευαγγέλιο τις «αναλύσεις» των βιομηχάνων και προπάντων την κερδοφορία τους...

06/11/1917 Παραμονές της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης,


 Ο Β. Ι. Λένιν απευθύνει «Γράμμα προς τα μέλη της ΚΕ», στο οποίο τονίζει μεταξύ άλλων:

 

«Σύντροφοι!

Γράφω αυτές τις γραμμές στις 24 [σ.σ. 24 Οκτωβρίου με το παλιό ημερολόγιο – 6 Νοεμβρίου με το νέο] το βράδυ. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Είναι ολοκάθαρο ότι πραγματικά τώρα πια κάθε καθυστέρηση της εξέγερσης ισοδυναμεί με θάνατο.

Με όλες μου τις δυνάμεις θέλω να πείσω τους συντρόφους ότι τώρα όλα κρέμονται από μια τρίχα, ότι στην ημερήσια διάταξη μπαίνουν ζητήματα που δε λύνονται με συσκέψεις, ούτε με συνέδρια (έστω και με συνέδρια των Σοβιέτ), αλλά αποκλειστικά από τους λαούς, από την πάλη των οπλισμένων μαζών.

Η... φυματική σαρανταποδαρούσα




Της Κάλι Καρά

Όσο και αν υψώσουν τους τόνους στους καυγάδες στη Βουλή, όσα «άπλυτα» και αν προσπαθήσουν να βγάλουν στη φόρα, δεν μπορούν να κρύψουν ότι δουλειά και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι να διευκολύνουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που απαιτεί αντεργατικά μέτρα και θυσίες δίχως τέλος για το λαό, με μνημόνια, μεταρρυθμίσεις και μέτρα που οι πρώην ψήφισαν και οι νυν διατηρούν, διότι «το κράτος έχει συνέχεια». Δεν κρύβουν άλλωστε, ότι και τα δύο αυτά αστικά κόμματα και όχι μόνο, εναρμονίζονται πλήρως με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.