Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

6 χρόνια από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015

 


6 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το περίφημο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015 που τελικά έφερε το 3ο μνημόνιο, το μνημόνιο Τσίπρα, που ψηφίστηκε με ευρεία συναίνεση και πλειοψηφία 222 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Τα νταούλια βέβαια είχαν αρχίσει να βαράνε αρκετό καιρό νωρίτερα...

Το χρονικό ενός στημένου παιχνιδιού…

Λίγες μέρες μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και τον σχηματισμό κυβέρνησης με το θολό, δήθεν "αντιμνημονιακό", ακροδεξιό μόρφωμα των ΑΝΕΛ, του επί σειρά ετών βουλευτή και υπουργού της ΝΔ, Πάνου Καμμένου,  ξεκίνησε η διαπραγμάτευση με την τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), η οποία βαφτίστηκε "θεσμοί", καθώς η δανειακή σύμβαση του προηγούμενου μνημονίου έφτανε στο τέλος της. Παρά την επικοινωνιακή καταιγίδα, τα αποπροσανατολιστικά τηλεοπτικά σόου του υπουργού Οικονομικών τότε του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Βαρουφάκη, που ενισχύθηκαν από τα κανάλια με ρεπορτάζ για τις ενδυματολογικές του επιλογές και τη μηχανή που οδηγάει, όπως και οι απίθανες δηλώσεις του περί δημιουργικής ασάφειας και 70% καλού μνημονίου, δεν μπορούν να κρύψουν αυτό που συνεχώς τόνιζε το ΚΚΕ: Διαπραγμάτευση υπέρ του λαού, εντός των τειχών της ΕΕ και της δικτατορίας του κεφαλαίου, δεν μπορεί να υπάρξει! Έρχεται νέα αντιλαϊκή συμφωνία.

Τα πρωτοσέλιδα και η αρθρογραφία του “Ριζοσπάστη” και του “Οδηγητή” σε όλη τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, από την εκλογή ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη μέχρι την υπογραφή του 3ου μνημονίου τον Αύγουστο, αποτελούν σοβαρό ιστορικό πολιτικό ντοκουμέντο για τη στάση όλων των κομμάτων τη συγκεκριμένη περίοδο.

Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

 

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

 

 

Δεκάδες Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο υπογράφουν κοινή ανακοίνωση με τίτλο «Οι λαοί να δυναμώσουν την πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια».

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα δηλώνουμε δυνατά και καθαρά πως καταδικάζουμε τους επιθετικούς σχεδιασμούς του ιμπεριαλιστικού οργανισμού του ΝΑΤΟ, που κλιμακώνονται και μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του. Αξιοποιούνται παλιά και νέα προσχήματα όπως η ασφάλεια, η άμυνα, η κλιματική αλλαγή, οι κυβερνοεπιθέσεις, άλλες ασύμμετρες απειλές για να κλιμακώσουν την επιθετικότητά τους κατά των λαών, προκαλώντας νέα ξέφρενη κούρσα εξοπλισμών.

Ναι στον εμβολιασμό, όχι στον εκβιασμό – Ναι στην Επιστήμη, όχι στον εκφασισμό

 

O εμβολιασμός είναι αναγκαίος. Η Επιστήμη – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στα χέρια των εκμεταλλευτών και των πολυεθνικών το εμβόλιο δεν έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα άθλιας κερδοσκοπίας και εργαλείο στο πλαίσιο των γεωπολιτικών ανταγωνισμών – έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα ένα όπλο ενάντια στην πανδημία που η χρησιμότητά του επιβεβαιώνεται.

Ο εμβολιασμός, ακόμα κι αν δεν εκμηδενίζει τον κίνδυνο του θανάτου και της βαριάς νόσησης από τον κορωνοιό, τον ελαχιστοποιεί. Ακόμα κι αν δεν εκμηδενίζει την μετάδοση του ιού, τον περιορίζει δραστικά. Το επιβεβαιώνουν οι επιστημονικές έρευνες, το καταγράφουν τα ιατρικά στοιχεία, το πιστοποιούν τα εμπειρικά δεδομένα.  

Ωστόσο, απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα ορθώνεται ένα «αντιεμβολιαστικό» τείχος αμφισβήτησης και δυσπιστίας. Γεγονός καθόλου άσχετο με τον ανορθολογισμό που αποτελεί το «ευαγγέλιο» των κυρίαρχων που βασιλεύουν διδάσκοντας το ψέμα, οπότε συνηθισμένος στο ψέμα άντε βρεις ποια είναι η αλήθεια. Σε αυτό το πλαίσιο – και στην Ελλάδα, όπως θα εξηγήσουμε αναλυτικότερα παρακάτω – εκείνοι που αναδεικνύονται στον πρώτο «αντιεμβολιαστή», είναι οι κυβερνώντες:

Νέοι κανόνες για τις μετακινήσεις στα νησιά, αλλά η κοροϊδία με τα πρωτόκολλα στον τουρισμό συνεχίζεται

 

  Πηγή: Eurokinissi


Mε απογείωση της λογικής της «ατομικής ευθύνης», που είναι άκρως επικίνδυνη, και πρωτόκολλα – λάστιχο, που είναι προσαρμοσμένα στα «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων του τουρισμού, η κυβέρνηση δίνει τη «μάχη» για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης «Δέλτα».

Από σήμερα ισχύουν νέοι πιο «αυστηροί» κανόνες για τις μετακινήσεις στα νησιά, ωστόσο, απουσιάζουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τον έλεγχο των επισκεπτών από το εξωτερικό ή για την προστασία των εργαζομένων στον τουρισμό. 

Συγκεκριμένα, όσοι θέλουν να μετακινηθούν σε νησιά θα πρέπει, είτε να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, εφόσον έχουν ολοκληρώσει πριν από τουλάχιστον 14 ημέρες τον εμβολιασμό, είτε να έχουν αρνητικό rapid ή PCR τεστ, είτε να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν. Ενώ για την επιστροφή υπάρχει απλά μια «σύσταση» για self test.

Πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων για τους δημοσιογράφους της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ζητάει πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Χριστιανοδημοκρατών




Ο Χανς Γκέοργκ Μάσεν, πρώην πρόεδρος της γερμανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος και υποψήφιος βουλευτής για τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου στη χώρα, κατηγόρησε δημοσιογράφους του κεντρικού δελτίου πως έχουν “σχέσεις με την αριστερά και την άκρα αριστερά”, ζητώντας να υποβληθούν σε “τεστ πεποιθήσεων”.

Η Γερμανία σίγουρα δεν είναι η πρώτη χώρα που έρχεται στο νου όταν ακούει κανείς για “ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς”. Αυτό φυσικά δεν εμποδίζει φυσικά το κυρίαρχο αστικό πολιτικό προσωπικό να επιδίδεται σε προπαγάνδα που θα ζήλευα οι δικοί μας θιασώτες αυτού του έωλου, αλλά τόσο κυρίαρχου τα τελευταία χρόνια αφηγήματος.

Ο λόγος εν προκειμένω για τον πρώην προέδρο της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος της ΟΔΓ και υποψήφιου βουλευτή των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών Χανς Γκέοργκ Μάασεν, που ζήτησε σε συνέντευξή του με τοπικό δίκτυο του Βερολίνου, οι παρουσιαστές του κεντρικού δελτίου της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης να υποβληθούν σε “τεστ πεποιθήσεων”, κατηγορώντας τους για διασυνδέσεις “με την αριστερά και την άκρα αριστερά”.