Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Αποτύπωμα

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το ΙΟΒΕ, μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι, μόλις 12 εταιρείες που ελέγχουν το εμπόριο πετρελαιοειδών στην Ελλάδα, είχαν το 2022 πωλήσεις που έφτασαν τα 17,8 δισ. ευρώ, με αύξηση 70% σε μια χρονιά και κέρδη που ξεπέρασαν τα 528 εκατομμύρια. Τα στοιχεία «βγάζουν μάτι» και γι' αυτό το Ινστιτούτο είπε να υπολογίσει και το «κοινωνικό αποτύπωμα» - όπως το χαρακτηρίζει - αυτής της «ανάπτυξης του κλάδου». Και τι βρήκε; Οτι οι εταιρείες «δημιούργησαν για τον κρατικό προϋπολογισμό έσοδα από φόρους και άλλες εισφορές που ανήλθαν σε 3,7 δισ. ευρώ». Δηλαδή, το κράτος έγδαρε κανονικά τον λαό με τους ειδικούς φόρους, που η κυβέρνηση φυλάει ως κόρη οφθαλμού, επειδή συνεισφέρουν καθοριστικά στην «υπεραπόδοση» του προϋπολογισμού, για να χρηματοδοτεί ξανά από αυτόν τους μεγάλους ομίλους! Βρήκε ακόμη πως οι συγκεκριμένες εταιρείες κατέβαλαν μισθούς στους εργαζομένους τους (χάρη θα τους έκαναν...) περίπου το 1/5 όσων κέρδισαν μια χούφτα μέτοχοι, και συγκεκριμένα 95,9 εκατ. ευρώ μεικτά. Και βέβαια ούτε λόγος για τον στεναγμό του λαού στα βενζινάδικα, στις μεταφορές, στα ταμεία των σούπερ μάρκετ από την εκτόξευση των τιμών των καυσίμων. Οπως παντού, έτσι κι εδώ, το αποτύπωμα από την κερδοφορία του κεφαλαίου μένει ανεξίτηλο σε κάθε πτυχή της ζωής του λαού.

Η «αντικειμενική» και… «αμερόληπτη» δημοσιογραφία στα καλύτερά της

 



Είσαι δημοσιογράφος και πρέπει να μιλήσεις για την οικονομική κατάσταση που ζει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, με τον προϋπολογισμό που συζητιέται από σήμερα στη Βουλή, την ακρίβεια στα τρόφιμα και το «μπουρλότο» στο ρεύμα; «Να βλέπεις – άρα και να περιγράφεις – το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο», είναι η εντολή της εργοδοσίας, των μεγαλοεπιχειρηματιών που έχουν στην ιδιοκτησία τους τα μεγάλα ΜΜΕ.

Αυτήν την εντολή μεταφέρουν στους εργαζόμενους δημοσιογράφους όχι μόνο άμεσα, αλλά και με εντατικά σεμινάρια που γίνονται σε διάφορα συγκροτήματα του Τύπου. Δηλαδή: Τα είδη πρώτης ανάγκης στα σούπερ μάρκετ δεν είναι πανάκριβα. Μπορεί να «τσίμπησαν» λίγο οι τιμές, αλλά έτσι γλιτώνουμε κι από τα περιττά που αγοράζαμε μέχρι τώρα! Ούτε βέβαια οι αυξήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα είναι κάτι φοβερό. Αλλωστε, η παγωνιά φτιάχνει και καλύτερα αντισώματα στις γρίπες!

ΝΑ ΜΗ ΣΥΓΚΑΛΥΦΘΕΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ Συγκλονίζουν οι ομιλίες των γονιών: Ράγισαν καρδιές στη μεγάλη συγκέντρωση στη Βουλή (VIDEO - ΦΩΤΟ)


 
 

Μάτια βουρκωμένα, αλλά και αποφασισμένα να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών.

Αυτή ήταν η εικόνα από τη μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα στο Σύνταγμα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσαν οι συγγενείς Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών απέναντι από τη Βουλή.

Χιλιάδες φωνές έστειλαν δυνατό και καθαρό μήνυμα: «Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή».

Μαζί με τους γονείς, τα παιδιά, τα αδέρφια, τους φίλους των επιβατών που δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους βρέθηκαν εργατικά σωματεία της Αττικής, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, 21 Φοιτητικοί Σύλλογοι, η Ομοσπονδία Γονέων, μαθητές, άλλοι μαζικοί φορείς, στηρίζοντας την πρωτοβουλία και τα αιτήματα τους. Το «παρών» έδωσαν αντιπροσωπείες της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και του προεδρείου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). 

ΞΕΚΙΝΑ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ 2024 Νέα φοροκαταιγίδα, ματωμένα πλεονάσματα και μποναμάδες στους ομίλους

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Ξεκινά σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2024, που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την ψήφισή του. Ενας προϋπολογισμός που φέρνει φοροκαταιγίδα και για τη νέα χρονιά με 63 δισ. ευρώ φόρους, ματωμένα πλεονάσματα, περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες, ουσιαστική καθήλωση των μισθών που θα συνεχίζουν να εξαϋλώνονται από την ακρίβεια, την πολιτική της «πράσινης μετάβασης» και την «απελευθέρωση» - εμπορευματοποίηση.

Και όλα αυτά στο όνομα της «επενδυτικής βαθμίδας» (όπως διαφημίζει η κυβέρνηση) που ...ανέκτησε η ελληνική οικονομία, πάνω στα συντρίμμια του λαϊκού εισοδήματος και στο όνομα της «ανάπτυξης», του πολλαπλασιασμού δηλαδή των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Συνοπτικά, ο προϋπολογισμός του 2024 προβλέπει: