Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Την αλήθεια ρε… Την αλήθεια



Η χθεσινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα αποτέλεσε μνημείο ακατάσχετης άγνοιας για βασικά πολιτικά και οικονομικά μεγέθη, όπως και το λεκτικό επιστέγασμα μιας ήδη διενεργηθείσας πολιτικής στροφής προς τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό, ως η έλλογη φυσική ροπή κάθε σοσιαλδημοκρατίας, που στο δίλημμα κόσμος της εργασίας ή αφεντικά, επιλέγει διαχρονικά  τα αφεντικά. Ακριβώς για αυτό, όσοι είχαν ή συνεχίζουν να έχουν αυταπάτες για τις προθέσεις του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν καλό να εντρυφήσουν στην πρόσφατη πολιτική ιστορία της Ευρώπης αλλά  και της Ελλάδας, προκειμένου να αντιληφθούν πως η σοσιαλδημοκρατία σε κάθε της μορφή εκφράζει διαχρονικά τον ίδιο πολιτικό ιδεότυπο : Ψεύδη και εξαπάτηση για τον κόσμο της εργασίας, υποταγή και κυβιστήσεις στις καπιταλιστικές ελίτ. 

Είχε και η βαυαροκρατία διόδια, «Μπομπολαίους» και «Καλογρίτσες»…





Είχε και η βαυαροκρατία διόδια, «Μπομπολαίους» και «Καλογρίτσες»…

 

 
 
Με αφορμή τη συζήτηση για τους νέους δρόμους (Κορίνθου- Πατρών, Αντιρρίου- Ιωαννίνων και τμήματα του Αθηνών- Θεσσαλονίκης) και τα διόδια που θα πληρώνουν οι διερχόμενοι, μια αναζήτηση στα φύλλα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, αποδεικνύει ότι τα διόδια είναι μια παλιά ιστορία, τουλάχιστον 175 χρόνων!

«… εφ’ εκάστου ζώου»

Διαβάζουμε λοιπόν στο φύλλο αρ. 15 του 1842, με ημερομηνία 6 Ιουλίου: 

Οι «συμπτώσεις» της ανάκαμψης


«Σκοπός είναι να απελευθερωθούν παραγωγικές δυνάμεις που σήμερα είναι "παγιδευμένες" στην υπερχρέωση και να δοθεί μια πραγματικά δεύτερη ευκαιρία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Αυτά, ανάμεσα σε άλλα, είπε προχτές ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, κατά τη σύσκεψη που είχε με τη διοίκηση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Η «δεύτερη ευκαιρία» βέβαια, δεν θα αφορά τα περίπου 1,65 εκατομμύρια των εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων για τους οποίους λίγες ώρες πριν προαναγγελλόταν «σαφάρι» κατασχέσεων και «αναγκαστικών μέτρων είσπραξης», ώστε να κλείσει το κενό των τεράστιων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία λόγω της «απογείωσης» της φοροληστείας, κι ενώ ήδη οι κατασχέσεις φτάνουν σχεδόν στις 1.000 τη μέρα! Πρόκειται για μια «σύμπτωση» ανακοινώσεων κάθε άλλο παρά τυχαία: Τα αντιλαϊκά μέτρα, η απογείωση της φοροληστείας, η ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης αποτελούν την προϋπόθεση για να «απελευθερωθούν δυνάμεις» και ζεστό χρήμα για το κεφάλαιο. Μια «εικόνα από το μέλλον» της καπιταλιστικής ανάκαμψης, για την οποία πασχίζει η κυβέρνηση.