Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

«Μια προσέγγιση καθοδηγούμενη από την αγορά»

 

Φωτο άπο networkrailmediacentre.co.uk

Αλλο ένα παράδειγμα για τις οδυνηρές συνέπειες της πολιτικής του «κόστους - οφέλους» στους σιδηροδρόμους αναδείχθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, με την αποκάλυψη της εφημερίδας «Independent» στις 18 Απρίλη. Σύμφωνα με διαβαθμισμένη έκθεση της «Network Rail» που απευθύνεται σε διευθυντικά στελέχη, τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν οι καθυστερήσεις των τρένων και τα ναύλα, ενώ το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης για την επόμενη πενταετία δεν επιτρέπει στη «Network Rail» «να λειτουργήσει, να διατηρήσει και να ανανεώσει» τον σιδηρόδρομο στο σημερινό επίπεδο αξιοπιστίας του.

Η «Network Rail» είναι κρατική εταιρεία, ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια των υποδομών στο μεγαλύτερο μέρος του σιδηροδρομικού δικτύου. Από τις αρχές του 1990, με το κύμα των μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων, η κρατική «British Rail» «έσπασε» σε πολλά κομμάτια. Εκατοντάδες ιδιωτικές εταιρείες και ακόμα περισσότεροι υπεργολάβοι ανέλαβαν τμήματα του σιδηρόδρομου, τη συντήρηση του δικτύου, τη σήμανση, τα δρομολόγια κ.ο.κ., υπό την αιγίδα της ιδιωτικής «Railtrack». Οταν αυτή πτώχευσε, και ενώ είχαν μεσολαβήσει πολλά και αιματηρά ατυχήματα, το σιδηροδρομικό δίκτυο επέστρεψε στην ιδιοκτησία του κράτους, μέσω της «Network Rail», που συστάθηκε γι' αυτόν τον σκοπό.

«Ψήφισε κι όπου βγει»;

 

Πηγή: Eurokinissi

 

«Ο,τι κι αν πούμε πριν τις εκλογές είναι σχετικό. Το βράδυ των εκλογών, που θα έχουμε το αποτέλεσμα, θα δούμε πώς θα το διαχειριστούμε ώστε να προκύψει κυβέρνηση»: Τα παραπάνω διακινούνται όλο και περισσότερο τις τελευταίες μέρες από στελέχη των αστικών κομμάτων, περιγράφοντας με τον δικό τους χυδαίο τρόπο το πώς γίνονται τα παζάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Λένε δηλαδή ωμά στον λαό ότι η ψήφος του σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και άλλους «πρόθυμους» θα ερμηνευτεί κατά το δοκούν και με κριτήριο τη «συγκυρία», όπως είπε πρόσφατα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, μεταφράζοντας στη γλώσσα τους την «ανάγκη» για σχηματισμό της επόμενης αντιλαϊκής κυβέρνησης.

Πρόκειται για την επιβεβαίωση όσων σημειώνει το ΚΚΕ: Οτι όποιος λαϊκός άνθρωπος ψηφίζει τα παραπάνω κόμματα δεν μπορεί να είναι σίγουρος πού ακριβώς θα καταλήξει η ψήφος του, παρά μόνο ότι αυτή θα μεταφραστεί σε «πράσινο φως» για την εφαρμογή ενός προγράμματος που εν πολλοίς είναι δεδομένο: Περιλαμβάνει τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, τις θυσίες για την «αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας», της εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο πλευρό του ΝΑΤΟ κ.ο.κ.

Για τα 56 χρόνια από την επιβολή της δικτατορίας

 

 

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τα 56 χρόνια από την επιβολή της δικτατορίας:

«Πριν από 56 χρόνια, ο λαός μας ξύπνησε από τους ήχους των ερπυστριών και των στρατιωτικών εμβατηρίων. Νωρίτερα, πολλοί πρωτοπόροι των εργατικών - λαϊκών αγώνων είχαν συλληφθεί, προκειμένου να αποτραπεί κάθε οργανωμένη αντίσταση στο πραξικόπημα.

Η δικτατορία των συνταγματαρχών δεν υπήρξε αποτέλεσμα της διαπάλης δημοκρατικών και αντιδημοκρατικών δυνάμεων, αλλά των ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων αναφορικά με το ξεπέρασμα των αδιεξόδων του αστικού πολιτικού συστήματος, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά το τέλος του αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Αντιθέσεις που αφορούσαν τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος, που διαπλεκόταν με τον ρόλο του Παλατιού, αλλά και με την ικανότητά του να ενσωματώνει τις εργατικές - λαϊκές δυνάμεις και άρα να ισχυροποιεί την καπιταλιστική εξουσία. Αφορούσαν, επίσης, τη γεωπολιτική αναβάθμιση του εγχώριου καπιταλισμού με επίκεντρο το Κυπριακό και τις διεθνείς του συμμαχίες.