Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

Εσπασε...

 

«Πίσω Γιάννη τα καράβια» από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος φαίνεται πως μέτρησε τις αντιδράσεις από τις αρχικές απαράδεκτες δηλώσεις του και την Πέμπτη «μαζεύτηκε» άρον άρον. Θυμίζουμε ότι την περασμένη Δευτέρα, εν αναμονή των μπλόκων στη Θεσσαλία και αλλού, ο Λ. Αυγενάκης είχε μιλήσει για «κινητοποιήσεις με συγκεκριμένη κομματική προέλευση» από «στελέχη που ζουν και θρέφονται από τις κινητοποιήσεις - κατά βάση του ΚΚΕ (...)». Εκανε, επίσης, υποτιμητικά λόγο για «ασυνάρτητες κραυγές» και «βραχυκύκλωμα αιτημάτων» σε ζητήματα που το υπουργείο έχει τάχα δρομολογήσει λύσεις, ενώ για όλα τα υπόλοιπα παρέπεμψε στο «master plan» που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση για την «ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας». Την Τετάρτη οι Θεσσαλοί αγρότες, ξεκινώντας τις κινητοποιήσεις, οδήγησαν πάνω από 1.000 τρακτέρ σε κόμβους της Λάρισας, της Καρδίτσας, της Μαγνησίας και των Τρικάλων, ενώ έδειξαν την αποφασιστικότητά τους όταν η αστυνομία απρόκλητα τους επιτέθηκε στον Ε65. Η αγανάκτηση για την εγκατάλειψη από το κράτος και η αγωνία για την επιβίωση αυξάνουν τη μαχητικότητα και πυροδοτούν ανάλογες κινητοποιήσεις και στην υπόλοιπη χώρα. Φαίνεται λοιπόν ότι τα μηνύματα αυτά «ταξίδεψαν» γρήγορα έως την Αθήνα και έκαναν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να το ξανασκεφτεί και να ανασκευάσει. Οπως δήλωσε την περασμένη Πέμπτη, κατανοεί «πλήρως την αγωνία, την ανασφάλεια που οδηγεί πολλούς από τους αγρότες μας στους δρόμους» και «είμαστε πραγματικά ανοιχτοί σε διάλογο. Δεν κρυφτήκαμε ποτέ, δεν αποποιηθήκαμε των ευθυνών μας». Από Δευτέρα σε Πέμπτη, μεγάλη ...πρόοδος για τον υπουργό, που άφησε το μαστίγιο και έπιασε το καρότο, βλέποντας πως δεν πιάνουν οι τσαμπουκάδες και οι συκοφαντίες σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο στο υπ. Δικαιοσύνης ενάντια στον αυταρχισμό της κυβέρνησης

 

 

Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Δευτέρα 29 Γενάρη στις 11 π.μ. στο υπουργείο Δικαιοσύνης θα πραγματοποιήσουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Αθήνας ενάντια στην απαράδεκτη απόφαση για διενέργεια εισαγγελικής έρευνας ενάντια στις καταλήψεις των φοιτητικών συλλόγων στα Πανεπιστήμια! 

Το απαράδεκτο κρεσέντο αυταρχισμού σε βάρος των αγώνων του φοιτητικού κινήματος καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», η οποία θα κατατεθεί ως ψήφισμα στους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθήνας και Πειραιά.

«Μια μεγάλη επανάσταση μπορεί να γεννηθεί μόνο από ένα μεγάλο αίσθημα αγάπης…»

 



 

Σαν σήμερα, στις 28 του Γενάρη 1853, γεννήθηκε στην Αβάνα ο μεγάλος Κουβανός επαναστάτης στοχαστής, ποιητής, πολιτικός και συγγραφέας, Χοσέ Μαρτί, ο «Απόστολος της Κουβανικής Ανεξαρτησίας» όπως τον αποκαλούν οι συμπατριώτες του.

Ο Χοσέ Μαρτί (José Julián Martí Pérez) ανέπτυξε από νεαρή ηλικία επαναστατική δράση. Στα δεκαεφτά συλλαμβάνεται, καταδικάζεται για προδοσία, φυλακίζεται και στη συνέχεια εξορίζεται στην Ισπανία. Θα σπουδάσει φιλοσοφία, λογοτεχνία και δίκαιο. Θα βρεθεί στο Παρίσι, θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη και στη Βενεζουέλα, θα μείνει κατά διαστήματα στο Μεξικό, όπου θα γνωρίσει την Κουβανή Κάρμεν Σάγιας Μπασάν που θα γίνει σύζυγός του και στη Γουατεμάλα, όπου θα διδάξει στην Κεντρική Παιδαγωγική Ακαδημία.

Επιστρέφοντας στην Κούβα (1879) παίρνει μέρος στην προετοιμασία εξέγερσης κατά των Ισπανών αποικιοκρατών. Συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται ξανά στην Ισπανία. Από το 1880 θα ζήσει στις ΗΠΑ όπου θα γίνει γνωστός μέσα από την αρθρογραφία του. Με τα άρθρα του   καταφέρεται εναντίον του συστήματος της εκμετάλλευσης και στηλιτεύει τα επιθετικά σχέδια του βορειοαμερικανού γίγαντα της Κούβας, που θέλει να γίνει αυτοκράτορας. Παράλληλα αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα για την προετοιμασία μιας νέας εξέγερσης, στην αλυσίδα των εξεγέρσεων της Κούβας για την κατάκτηση της ανεξαρτησίας της.