Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

Γιώτα Ταβουλάρη: Τα «εργοδοτικά πρωτόκολλα»

 

 

Της Γιώτας Ταβουλάρημέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμάκου και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας

Δυο χρόνια τώρα, οι εργαζόμενοι, ο λαός πληρώνουν το βαρύ «τίμημα» της πανδημίας παγκόσμια, όπου καθεστώς στη διαχείρισή της αποτελούν οι παλινωδίες και ο ανορθολογισμός σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη, με κυβερνήσεις κάθε «απόχρωσης».

Όπως τίποτα, δεν είναι ανεξήγητο, έτσι κι ο συγκεκριμένος ανορθολογισμός εξηγείται, αφού βασικό κριτήριο και στη διαχείριση της πανδημίας είναι η θωράκιση της καπιταλιστικής οικονομίας, οι «αντοχές» της και η στήριξη των επιχειρηματικών κερδών. Αυτή η «σταθερά» παραμένει σε όλες τις φάσεις, καθιστώντας τα «υγειονομικά πρωτόκολλα», «εργοδοτικά», με συνέπεια, σε όλα τα «κύματα» της πανδημίας, η διασπορά να γίνεται κυρίως στους εργασιακούς χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι προς και από τη δουλειά. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για το σημερινό “κύμα” της πανδημίας δείχνουν ότι πλέον του 75% των δεκάδων χιλιάδων καθημερινών κρουσμάτων είναι μέχρι 59 ετών, δηλαδή παραγωγικές ηλικίες.

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗ Κατασκοπεύουν τα συναισθήματά μας


Με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης αναλύουν τι φαίνεται να αισθάνονται μεμονωμένα άτομα και πλήθη. Αποφάσεις για εργασιακές προσλήψεις και κατηγοριοποίηση ανθρώπων με βάση αμφισβητήσιμα και προκατειλημμένα μοντέλα, υλοποιημένα σε νευρωνικά δίκτυα

 

Το πλαίσιο στο οποίο ένας άνθρωπος κάνει έναν συναισθηματικό μορφασμό μπορεί να διαφοροποιήσει τελείως το νόημά του. Εδώ μια κοπέλα που έχει εκστασιαστεί από το συγκρότημα των Μπιτλς φαίνεται σαν να κλαίει, μέσα στο χαρούμενο πλήθος που υποδέχεται τους μουσικούς στη Νέα Υόρκη το 1964
Το πλαίσιο στο οποίο ένας άνθρωπος κάνει έναν συναισθηματικό μορφασμό μπορεί να διαφοροποιήσει τελείως το νόημά του. Εδώ μια κοπέλα που έχει εκστασιαστεί από το συγκρότημα των Μπιτλς φαίνεται σαν να κλαίει, μέσα στο χαρούμενο πλήθος που υποδέχεται τους μουσικούς στη Νέα Υόρκη το 1964
Φλεβάρη του 2020, άνθρωποι που επισκέπτονται μια ανύποπτη έκθεση στο Λίβερπουλ κοντοστέκονται μπροστά σε ορισμένα εκθέματα και προσπερνούν κάποια άλλα. Τις κινήσεις τους και τις συσπάσεις των μυών του προσώπου τους παρακολουθούν δέκα φορές το δευτερόλεπτο 24 κάμερες, που έχουν τοποθετηθεί διακριτικά σε όλη την έκταση της έκθεσης. Οι εικόνες τροφοδοτούνται σε ένα δίκτυο υπολογιστών, όπου αλγόριθμοι Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) ανιχνεύουν το φύλο και την ηλικιακή ομάδα κάθε ατόμου και αναλύουν τις εκφράσεις τους για ενδείξεις «ευχαρίστησης» και «ενδιαφέροντος». Πρόκειται για σύστημα παρακολούθησης, που λειτουργεί τόσο σε εξωτερικό όσο και σε εσωτερικό χώρο ακόμη και χωρίς καλό φωτισμό, για ανθρώπους που φοράνε ή δεν φοράνε μάσκα, ενώ δίνει αποτελέσματα ακόμη και για ανθρώπους που φοράνε γυαλιά ηλίου και καπέλο.
 
Ρομποτική παρακολούθηση

Είναι ένα από τα πολλά συστήματα ΤΝ-συναισθημάτων ή συναισθηματικής υπολογιστικής, που συνδυάζουν κάμερες και άλλες συσκευές με προγράμματα ΤΝ, ώστε να ανιχνεύσουν εκφράσεις του προσώπου, γλώσσα του σώματος, στοιχεία από τον τονισμό της φωνής, τον βηματισμό και άλλες ενδείξεις. Στόχος να προχωρήσουν ένα βήμα πέρα από την αναγνώριση προσώπου και ταυτοποίηση, στην αποκάλυψη αυτού, που μέχρι πρόσφατα ήταν άπιαστο για την τεχνολογία: Των συναισθημάτων, των κινήτρων και των συμπεριφορών των ανθρώπων, που καταγράφονται στις εικόνες. Είναι η αυγή της ρομποτικής παρακολούθησης, όπου αυτόματα συστήματα δεν καταγράφουν απλώς, αλλά βγάζουν και κρίσεις γι' αυτά που καταγράφουν.

Ελπίδα για τον λαό ο αγώνας και η συμπόρευση με το ΚΚΕ και όχι το «κοινό πρόγραμμα» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

 

«ΗΧΗΡΗ» ΟΜΟΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΑ «ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ» ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ

Eurokinissi

Με πάνω από 200 νόμους το τελευταίο δίχρονο στις «αποσκευές» και με μια νέα φουρνιά αντιλαϊκών μέτρων προ των πυλών, όπως αυτά αποτυπώνονται στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης και στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής 2022, υποδέχεται η κυβέρνηση της ΝΔ το νέο έτος, δίνοντας στους επιχειρηματικούς ομίλους κάθε λόγο να «ατενίζουν με αισιοδοξία» το μέλλον.

Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος όγκος από τα νομοσχέδια όλου του προηγούμενου διαστήματος, τα οποία έτσι κι αλλιώς «χτίζουν» πάνω στα «έργα και τις ημέρες» των προηγούμενων κυβερνήσεων, περνάνε και με την τυπική και πολύ περισσότερο την ουσιαστική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, με «οδηγό» το «κοινό σχέδιο» για το «Πράσινο New Deal», αποτυπώνει και το πόσο κάλπικες είναι οι προσδοκίες που καλλιεργούνται ότι ο λαός πρέπει δήθεν να ελπίζει από τις διάφορες διεργασίες «μεταμφίεσης» του αστικού πολιτικού συστήματος και την αναζήτηση «σωτήρων» μέσα από την κυβερνητική εναλλαγή.

Για τον λαό, για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται πως η καπιταλιστική ανάπτυξη έχει ως προϋπόθεση το τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων, την ένταση της εκμετάλλευσης, το φόρτωμα και νέων βαρών και χαρατσιών στον λαό, για να βρίσκεται παραπέρα «δημοσιονομικός χώρος» για το κεφάλαιο, και γι' αυτό οι αστικές κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από «αυτοχαρακτηρισμούς», εναλλάσσουν την αντιλαϊκή σκυτάλη. Απέναντί τους οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα έχουν όλες τις κυβερνήσεις, τα αστικά κόμματα κι ένα κράτος που «έχει συνέχεια» στο να υπηρετεί τη στρατηγική του κεφαλαίου, τσακίζοντας τις δικές τους ανάγκες.

Αυτά ακριβώς πρέπει να «σημαδέψουν» με τον αγώνα τους, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να φέρουν τις ανάγκες τους στο προσκήνιο: Πολλαπλασιάζοντας τις εστίες αντίστασης, δυναμώνοντας τη συντονισμένη πάλη εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων ενάντια στον κοινό αντίπαλο.

ΧΙΛΗ Το λαϊκό κίνημα και το «μαντρί» της αστικής διαχείρισης


Ο Γκ. Μπόριτς (αριστερά στη φωτ.) με τον νυν Πρόεδρο Σ. Πινιέρα, τον οποίον διαδέχεται σε μια τυπική εναλλαγή στην αστική διακυβέρνηση

Copyright 2021 The Associated

Ο Γκ. Μπόριτς (αριστερά στη φωτ.) με τον νυν Πρόεδρο Σ. Πινιέρα, τον οποίον διαδέχεται σε μια τυπική εναλλαγή στην αστική διακυβέρνηση
Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Χιλής (19/12/21) ο Γκαμπριέλ Μπόριτς αναδείχθηκε νέος Πρόεδρος, επικεφαλής του συνασπισμού «Apruevo Dignidad» (Εγκρίνω Αξιοπρέπεια), όπου συμμετείχαν διάφορα σοσιαλδημοκρατικά και οπορτουνιστικά κόμματα.

Ο Μπόριτς είναι μέλος του κόμματος «Convergencia Social» (Κοινωνική Σύγκλιση), που αυτοπροσδιορίζεται ως «φεμινιστικό», «σοσιαλιστικό», «της χειραφέτησης» και συμμετέχει στη λεγόμενη «Προοδευτική Διεθνή» που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Γ. Βαρουφάκη (ΜέΡΑ25) και του ηγέτη της «αριστερής πτέρυγας» του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, Μπέρνι Σάντερς...

Το ΚΚ Χιλής αρχικά υποστήριζε τον Ντανιέλ Χάουδε, που απέσυρε μετά τις προκριματικές εκλογές του Ιούλη του 2021, για να στηρίξει την υποψηφιότητα του Μπόριτς.

Η εκλογή του Μπόριτς πανηγυρίστηκε από αστικές σοσιαλδημοκρατικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις. Χαρακτηριστικά, συγχαρητήρια εκφράστηκαν από τον πρώην πρόεδρο του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Τζ. Κόρμπιν, τον πρώην Πρόεδρο και ξανά υποψήφιο στη Βραζιλία Λούλα Ινάσιο ντα Σίλβα, τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ν. Μαδούρο, μέχρι τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ εκεί, Χ. Γκουαϊδό. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τηλεφωνικά συνεχάρη τον Μπόριτς και αποκάλεσε τη Χιλή «παράδειγμα για τη δημοκρατία στην περιοχή». Ανάλογα συγχαρητήρια διατυπώθηκαν από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις, Ζ. Μπορέλ.

Από τη «μεταμνημονιακή επιτήρηση» ... στην επιτήρηση του Ταμείου Ανάκαμψης


INTIME NEWS

Την ερχόμενη Τρίτη ξεκινά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων η προεργασία σχετικά με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα στο πλαίσιο του 13ου κύκλου ενισχυμένης εποπτείας, ενώ στις 25 Γενάρη θα ακολουθήσουν μέσω τηλεδιασκέψεων οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της ΕΕ. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί προς τα τέλη Φλεβάρη με την έκδοση νέας «έκθεσης αξιολόγησης» από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και η επικύρωσή της αναμένεται στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 14 Μάρτη.

Η ατζέντα περιλαμβάνει τις εκκρεμότητες από προηγούμενες «αξιολογήσεις», με αιχμή την πορεία εφαρμογής των διατάξεων του νέου πτωχευτικού νόμου και τα δημοσιονομικά μεγέθη όπως αυτά διαμορφώθηκαν στο κλείσιμο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, αλλά και τις προβλέψεις για τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ το 2022. Σε κάθε περίπτωση, η τυχόν διαμόρφωση πρόσθετου «δημοσιονομικού χώρου» διαμορφώνει τις προϋποθέσεις και για νέες παρεμβάσεις στήριξης επιχειρηματικών ομίλων και ισχυρών επιχειρήσεων.

Ολα τα προαπαιτούμενα της «ενισχυμένης εποπτείας», της «μεταμνημονιακής αξιολόγησης» που ξεκίνησε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται με την κυβέρνηση της ΝΔ, ενσωματώνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης, που αποκτά και επίσημα έτσι τον τίτλο του υπερμνημόνιου για τον λαό.