Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Κατήγγειλαν τον προϋπολογισμό - «θηλιά» για το λαό


Κινητοποίηση αντιπροσωπειών συνδικαλιστών χτες έξω από τη Βουλή

 

Συμβολική κινητοποίηση έξω από τη Βουλή, ενάντια στην ψήφιση ενός ακόμα αντιλαϊκού προϋπολογισμού, έκαναν χτες το απόγευμα αντιπροσωπείες Ομοσπονδιών και Συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στις συνθήκες της πανδημίας.

«Περικοπές σε Υγεία και ανέργους, 10ωρη δουλειά, 200 ευρώ μισθός, θηλιά για το λαό ο προϋπολογισμός»: Με το γιγαντοπανό που άπλωσαν στο Σύνταγμα, καθώς και με τα συνθήματα που ακούγονταν κατά τη διάρκεια της παρέμβασής τους, κατήγγειλαν τη νέα επίθεση στα δικαιώματα, στην υγεία, στη ζωή του λαού. «Δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι, ενώ ξεκαθάρισαν πως δεν θα «χαρίσουν» στα αφεντικά τα δικαιώματά τους στην Ασφάλιση, στην Υγεία, στη σύνταξη και τη δουλειά.

Στην κινητοποίηση, στο πλευρό των συνδικαλιστικών οργανώσεων, συμμετείχε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

«Κανένας προϋπολογισμός δεν μπορεί να είναι φιλολαϊκός όταν προέρχεται από την εξουσία των εκμεταλλευτών», τόνισε η Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ). Ετσι, σημείωσε, και ο κρατικός προϋπολογισμός για το επόμενο έτος αποδεικνύει, με δραματικό τρόπο στις συνθήκες της πανδημίας, τον χαρακτήρα του ως εργαλείου για το μοίρασμα των χρημάτων που βγαίνουν από τον ιδρώτα των εργαζομένων σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Οσο για τα όποια ψίχουλα προβλέπονται για το λαό, οι εργαζόμενοι καλούνται να τα πληρώσουν «διπλά και τριπλά».

Προδιαγεγραμμένη εξέλιξη

 

 

Η αύξηση των κρουσμάτων στη Δυτική Αττική, με βασική πηγή τους βιομηχανικούς χώρους δουλειάς, ήταν μια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη. Σημειώνεται ότι «ουδέν νεότερο» από την κυβέρνηση αυτήν τη βδομάδα, ύστερα από τις θολές ανακοινώσεις της περασμένης βδομάδας, τις γενικόλογες «ανησυχίες» και τις «ανεπίσημες» πληροφορίες.

Τα εργατικά συνδικάτα, όμως, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας δεν έχουν σταματήσει να το φωνάζουν και να απαιτούν από κυβέρνηση και εργοδοσία: «Πάρτε μέτρα στους χώρους δουλειάς». Κι όμως, την ίδια στιγμή, οι καταγγελίες πέφτουν βροχή για τη μετατροπή των χώρων δουλειάς σε υγειονομικές βόμβες, αφού δεν τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα: Τα μέσα ατομικής προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο, ενώ η εργοδοσία πολλές φορές αρνείται να δώσει ακόμα και τις προβλεπόμενες άδειες για εργαζόμενους που έχουν στο περιβάλλον τους κάποιο κρούσμα ή ακόμα και σε εργαζόμενους με ύποπτα συμπτώματα. Σε μεγάλους χώρους δουλειάς δεν τηρούνται αποστάσεις ή σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος το πολύ πολύ να υπάρξει κανένας ψευτοπεριορισμός μόνο στο τμήμα του εργαζόμενου που βρέθηκε θετικός.

Καριέρες και ... πρόοδος

 

  Πηγή: Eurokinissi

Αρκετά ενοχλημένος εμφανίστηκε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, από την κριτική που του ασκήθηκε από τους βουλευτές του ΚΚΕ ότι η πολιτική και ο προϋπολογισμός της κυβέρνησής του υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο, τους μονοπωλιακούς ομίλους. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι δεν είχε επιχειρήματα να την αντικρούσει... Ετσι, δεν ήταν λίγες οι στιγμές που μπουρδουκλώθηκε...

Για παράδειγμα, όταν επιχείρησε να υπερασπιστεί το «click away», που ευνοεί τις μεγάλες αλυσίδες του εμπορίου, απευθύνθηκε στο ΚΚΕ λέγοντας ότι το Κόμμα «αρνείται τις παγκόσμιες τάσεις της oικονομίας», οι οποίες για κάποιο λόγο στο δικό του μυαλό είναι ταυτισμένες με την «πρόοδο». Και πρόσθεσε ότι «έτσι έχετε κάνει καριέρα 80 χρόνια...». Έχει δίκιο ο πρόεδρος της ΝΔ.

Δεν κρατιέται


«Δεν κρατιέται» με τίποτα στον «πάγκο» του κεφαλαίου ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόλαβε καλά καλά να καταθέσει την πρόταση για κοινό υπουργό Υγείας και επανήλθε με νέα, «αναβαθμισμένη» προσφορά, προτείνοντας «διακομματική επιτροπή» για τη διαχείριση των κονδυλίων του «Ταμείου Ανάκαμψης». Βέβαια, η στρατηγική τους σύμπλευση για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων είναι τέτοια, που με ευκολία θα μπορούσαν να κρατάνε μαζί το τιμόνι του οδοστρωτήρα που πάει ολοταχώς πάνω στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Ακόμα κι αν έκλεινε κανείς τα μάτια στο γεγονός ότι τα περιβόητα κονδύλια του Ταμείου έρχονται με αυστηρές «οδηγίες χρήσης» για νέες αντιλαϊκές ανατροπές, δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά στους άξονες του «σχεδίου αντι-Πισσαρίδη» που φτιάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου «βγάζουν μάτι» οι δεσμεύσεις στο κεφάλαιο ότι αυτός μπορεί καλύτερα να διασφαλίσει την απαραίτητη «κοινωνική συνοχή», προωθώντας παράλληλα μέχρι κεραίας τις αναγκαίες «μεταρρυθμίσεις» για τα κέρδη του. Ο λαός, από την άλλη, δεν έχει κανένα λόγο να διαλέγει ποιος θα παίζει στη «βασική ενδεκάδα» του κεφαλαίου και ποιος θα είναι η «χρυσή αλλαγή» στον πάγκο. Μπορεί να βγει κερδισμένος όχι από την κερκίδα, αλλά κατεβαίνοντας στον «αγωνιστικό χώρο» της πάλης απέναντι στο κεφάλαιο, στις κυβερνήσεις, στα κόμματά του.