Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Ελλάς – Ελλήνων – Ευεργετών – Γιατί να ψηφίζουμε για κυβέρνηση κι όχι κατευθείαν για το ΔΣ του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”;

 


Ακόμα καλύτερό βέβαια, θα ήταν να πάψουμε να ψηφίζουμε όσους κατηγορούν τους κομμουνιστές ότι βρίσκονται στο “19ο αιώνα”, όταν οι ίδιοι, αναβιώνουν την εποχή των “χρυσοκάνθαρων” των πρώτων δεκαετιών του ελληνικού κράτους

Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Κι όταν λέμε δημοκρατία, εννοούμε φυσικά τι μία και μοναδική αστική δημοκρατία, την κορωνίδα των πολιτευμάτων και τέλος της ιστορίας – έστω κι αν είναι ντεμοντέ να χρησιμοποιούν αυτούσιο τον όρο – σύμφωνα με τους θιασώτες της.

Για παράδειγμα, μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να μην μπορεί να “γεννήσει λεωφορεία”, εκτός από φυσικά από το να τα νοικιάζει, ενίοτε με περιπετειώδη αποτελέσματα, μπορεί όμως να γεννοβολάει σαν κουνέλα περιπολικά κι άλλα υπηρεσιακά οχήματα της ΕΛ.ΑΣ, της οποίας ο λογαριασμός του τουίτερ τείνει να προσομοιάσει ολοένα και περισσότερο με έκθεση αυτοκινήτου. Πιο πρόσφατο παράδειγμα χθεσινή ανάρτηση, όπου οι διαχειριστές καμαρώνουν φανερά για την απόκτηση στόλου 141 οχημάτων “ελεύθερου χρωματισμού”, τουτέστιν δηλαδή ασφαλίτικα.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για μέτρα προστασίας, ενίσχυση της ΠΦΥ, αλλά και ενάντια στις μονάδες καύσης αποβλήτων στη Σίνδο (VIDEO)

 

 
 

Τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που προγραμματίζουν το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της πάλης τους για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, ουσιαστική ενίσχυση σε προσωπικό και εξοπλισμό των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην περιοχή της Σίνδου, αλλά και ενάντια στα σχέδια δημιουργίας μονάδων καύσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ, παρουσίασαν εκπρόσωποι εργατικών σωματείων, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν σήμερα στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Η συνέντευξη οργανώθηκε από τα Σωματεία Εργαζομένων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας, Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, Εργαζομένων και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Κεντρικής Μακεδονίας και Σωματείο Γραφικών Τεχνών Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι αγωνιστικές παρεμβάσεις ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί σήμερα με ενημερωτικές εξορμήσεις στις εισόδους της ΒΙΠΕ Σίνδου και σε χώρους δουλειάς με το ψήφισμα και το πλαίσιο πάλης, που διαμορφώθηκε μέσα από την πλατιά σύσκεψη Σωματείων και Φορέων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στη Σίνδο.

Πρόβες πολέμου

 


Προσοχή, στόχος!

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η συγκέντρωση τεράστιων στρατιωτικών δυνάμεων από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία και η απάντηση της τελευταίας «με το δάχτυλο στη σκανδάλη», δείχνουν για μια ακόμα φορά πόσο επικίνδυνη για το λαό είναι η εμπλοκή της χώρας μας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, για λογαριασμό της αστικής τάξης, με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, συνολικά των κομμάτων του «ευρωατλαντικού τόξου».

Η περίπτωση της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων, που όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο Αμερικανός πρέσβης, είναι ένας από τους τρεις «κύκλους» (μαζί με Νοτιοανατολική Μεσόγειο και Βόρεια Αφρική) όπου η χώρα αναλαμβάνει να προωθήσει βήμα - βήμα τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, είναι ενδεικτική. Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Με «πρόσκληση» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΝΑΤΟική αρμάδα εγκαταστάθηκε μόνιμα στον «δίαυλο» του Αιγαίου από τη Μαύρη Θάλασσα προς τη Μεσόγειο, τάχα για το Προσφυγικό, στην πραγματικότητα όμως για τον έλεγχο διέλευσης των ρωσικών πλοίων.

Συμπαιγνία

 

Την Τρίτη, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ ανέλαβε τον ρόλο του «λαγού» στην προσπάθεια να εκφυλιστεί ο γιορτασμός της φετινής Πρωτομαγιάς, προτείνοντας να μεταφερθεί από το Μεγάλο Σάββατο στις 4 Μάη, την επομένη δηλαδή των αργιών του Πάσχα! Χτες, το υπουργείο Εργασίας ήρθε να επιβεβαιώσει τη συμπαιγνία που στήθηκε πίσω από την πλάτη εργαζομένων και συνδικάτων. Ετσι, η «πρόταση» της ΓΣΕΕ δημοσιεύτηκε και ως ...κυβερνητική απόφαση: «Η υποχρεωτική αργία της 1ης Μαΐου 2021 μετατίθεται για την Τρίτη 4 Μαΐου 2021». «Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο», λοιπόν, στην προσπάθεια να περάσει άβρεχτο το αντεργατικό νομοσχέδιο, αλλά και να θαφτούν βαθιά οι πολιτικές ευθύνες για το χάλι στο δημόσιο σύστημα Υγείας και στους χώρους δουλειάς, όπου η πανδημία συνεχίζει να θερίζει ζωές. Από τη μία, λοιπόν, είναι τα Συνδικάτα, οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που πρωτοστάτησαν όλους τους προηγούμενους μήνες στην οργάνωση της πάλης για την υγεία, τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων και τώρα παίρνουν πάνω τους τον απεργιακό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη, καλώντας όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής. Και από την άλλη, είναι οι εργατοπατέρες, στήριγμα της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών της, που έφτασαν να αποκαλούν «γελοίες» τις διεκδικήσεις και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Ο απεργιακός, αγωνιστικός γιορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς είναι υπόθεση των συνδικάτων και όχι των κυβερνήσεων, της εργοδοσίας και των εργατοπατέρων. Κι αυτό θα αποδειχθεί και φέτος, με την απεργία στις 6 Μάη.

 

Την Τρίτη που μας πέρασε, δόθηκε στο Κογκρέσο και στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση της επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών στον Λευκό Οίκο, Αβρίλ Χέινς, όπου καταγράφονται οι βασικοί γεωπολιτικοί αντίπαλοι, οι παγκόσμιες απειλές και οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ το αμέσως επόμενο διάστημα. Κατά το αναμενόμενο, στην έκθεση κυριαρχούν οι αναφορές στην Κίνα και τη Ρωσία, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν, σε συνέχεια της προηγούμενης Τραμπ, επικεντρώνει την πολιτική της μέσα κι έξω από τη χώρα στην αντιμετώπιση των απειλών που προέρχονται από τους δυο βασικούς ανταγωνιστές της, και κυρίως από την Κίνα, που απειλεί την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα. Οπως σημειώνεται στη εισαγωγή της έκθεσης, οι δυο αυτές χώρες, με το Ιράν και τη Β. Κορέα σε πιο περιφερειακούς ρόλους, έχουν αποδείξει «την ικανότητα και την πρόθεση να προωθήσουν τα συμφέροντά τους σε βάρος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, παρά την πανδημία».

* * *

Στο μακροσκελές κεφάλαιο για την Κίνα σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα ότι η κυβέρνησή της «θα συνεχίσει την προσπάθεια να επεκτείνει την επιρροή της χώρας και να υπερσκελίσει την επιρροή των ΗΠΑ, βάζοντας "σφήνες" μεταξύ της Ουάσιγκτον, των συμμάχων και των εταίρων της, ενθαρρύνοντας νέους διεθνείς κανόνες», που ευνοούν τα συμφέροντα της Κίνας. Παράλληλα, όμως, η έκθεση προβλέπει ότι «οι Κινέζοι ηγέτες θα επιδιώξουν ευκαιρίες για τη μείωση των εντάσεων με την Ουάσιγκτον, όταν αυτό ταιριάζει στα συμφέροντά τους». Περιγράφοντας ορισμένα από τα «σημεία» που «ποντάρει» η Κίνα για να υπερφαλαγγίσει τις ΗΠΑ, η έκθεση αναφέρει ότι η κινεζική κυβέρνηση «θα συνεχίζει να εστιάζει την πολιτική της στην καινοτομία και τη βιομηχανία, επειδή βλέπει αυτήν τη στρατηγική ως αναγκαία για να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας από τις ξένες τεχνολογίες, να καταστεί δυνατή η στρατιωτική πρόοδος και να διατηρηθεί η οικονομική της ανάπτυξη».