Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ Η καπιταλιστική εκμετάλλευση είναι ασυμβίβαστη με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος

 

Αποσπάσματα από την ομιλία του μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Μεσογείων - Λαυρεωτικής Αττικής, με θέμα «Τρία χρόνια από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, δυναμώνουμε την πάλη για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής», που έγινε στη Νέα Μάκρη, την Πέμπτη 22 Ιούλη

 

Από την εκδήλωση
Από την εκδήλωση
Τον Ιούλη του 2018 δεν είχαμε μια μεγάλη καταστροφή, είχαμε μια ακόμα μεγάλη καταστροφή, και από τότε ακολούθησαν και άλλες σε πολλά μέρη της χώρας. Μπροστά μας, αν δεν παρθούν μέτρα, είναι η επόμενη καταστροφή που θα έρθει σίγουρα χωρίς να γνωρίζουμε το πότε.

Οι υποδομές παραμένουν ανύπαρκτες, οι υπηρεσίες υποστελεχωμένες, υποχρηματοδοτούμενες, για να εξασφαλίζεται ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους για να στηρίζουν την ανάκαμψη των κερδών των λίγων. Πέρασαν 3 ολόκληρα χρόνια. Εκφωνήθηκαν λόγοι από την προηγούμενη και τη σημερινή κυβέρνηση. Πέρασαν πολλές φορές και φωτογραφήθηκαν. Το μαχαίρι θα έφτανε στο κόκαλο. Θα γίνονταν ριζικές αλλαγές. Η Πυροσβεστική παραμένει υποστελεχωμένη και υποχρηματοδοτούμενη με μειωμένους χρόνο με το χρόνο πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει να μην διαθέτει ούτε ένα όχημα να στείλει, αλλά πριν από κάθε αντιπυρική περίοδο δαπανά τεράστια ποσά σε εργολάβους για υδροφόρες. Η εμπορευματοποίηση της γης, τα ξενοδοχεία πάνω στον αιγιαλό και οι βίλες που έφραζαν το δρόμο για τη θάλασσα είναι στη θέση τους και τώρα δεν βαφτίζονται παγίδες θανάτου και αυθαίρετη δόμηση, αλλά ευκαιρίες ανάπτυξης!

Το αστικό κράτος δεν είναι πάντα γυμνό. Οταν πρόκειται για τους επιχειρηματικούς ομίλους είναι ταχύτατο για τις φοροαπαλλαγές τους, την ψήφιση και προώθηση αναπτυξιακών νόμων, το ξεκοκάλισμα ευρωπαϊκών προγραμμάτων και προγραμμάτων δημόσιων επενδύσεων, για την ψήφιση αντεργατικών εκτρωμάτων όπως το πρόσφατο που κάνει το 8ωρο 10ωρο και 12ωρο και τη δουλειά λάστιχο, βάζει νέα εμπόδια στη συλλογική διεκδίκηση των εργαζομένων, στερεί το δικαίωμα στα παιδιά του λαού να σπουδάσουν με το επιχείρημα ότι «δεν μπορούν να σπουδάζουν όλοι» εκτός αν έχουν να πληρώσουν τα ιδιωτικά κολέγια. Τότε δεν υπάρχει περιορισμός.

Το «θαύμα»


Μέσα σε μόλις ένα μήνα, τα απανωτά παραδείγματα από εργαζόμενους στον Τουρισμό που μένουν ξεκρέμαστοι επειδή η εργοδοσία αποφάσισε να μη λειτουργήσει τις επιχειρήσεις της για φέτος είναι αρκετά αποκαλυπτικά: 3.000 εργαζόμενοι στον όμιλο «Μουζενίδη» στη Βόρεια Ελλάδα, άλλοι 700 στον «Κυπριώτη» στην Κω, 60 σε ξενοδοχείο στη Λήμνο και πάει λέγοντας. Μήπως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν έκαναν αρκετές ...«θυσίες» για να πάνε καλά οι επιχειρήσεις; Κάθε άλλο. Στον κλάδο του Τουρισμού άλλωστε η εργοδοσία έχει ένα πλούσιο μενού για να διαλέγει πώς θα εκμεταλλεύεται ένα όσο γίνεται πιο φτηνό εργατικό δυναμικό: Η εποχικότητα, οι κάμποσες διαφορετικές εργασιακές σχέσεις, οι μισθοί στον πάτο και η εντατικοποίηση στα ύψη είναι στην ημερήσια διάταξη. Κι εκεί στηρίζεται το θαύμα της «βαριάς βιομηχανίας» της Ελλάδας, τα εκατομμύρια των κερδών για μια χούφτα επιχειρηματικούς ομίλους του Τουρισμού. Στις συνθήκες αυτές λοιπόν αποκτά μεγάλη σημασία το κάλεσμα που απευθύνει το ΠΑΜΕ στα σωματεία και τους εργαζόμενους του Τουρισμού - Επισιτισμού, για την υπεράσπιση του εισοδήματος, για την Ασφάλιση, για τα εργασιακά δικαιώματα και για μέτρα προστασίας από την πανδημία. Αν η εργοδοσία έχει στη διάθεσή της όλα τα νομοθετικά όπλα που της έδωσαν οι κυβερνήσεις, οι εργαζόμενοι έχουν την οργάνωση, τα σωματεία τους και την πλούσια πείρα τους, για να προτάξουν τις δίκαιες διεκδικήσεις τους.

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης

 

Φωτό αρχείουΦωτό αρχείου

 

Στη Βουλή κατατέθηκε στις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων και την παράδοσή τους στα κοράκια του τζόγου. Όπως σε όλα τα προηγούμενα νομοθετικά εκτρώματα, με έναν παραπλανητικό τίτλο, στην προκειμένη περίπτωση «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά», η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκαλύψει τον εξόφθαλμα αντιλαϊκό του χαρακτήρα. 

Το νομοσχέδιο  θα εισαχθεί προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής την Τρίτη 27 Ιούλη, στις 4 μ.μ. και, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια μετά τις θερινές διακοπές.

Στο νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), που θα λειτουργεί με βάση την κεφαλαιοποίηση, θα υπαχθούν υποχρεωτικά οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας από 1/1/2022 και, σε μια προσπάθεια μεγέθυνσης της πελατείας, προαιρετικά όσοι ασφαλισμένοι είναι κάτω των 35 ετών, αλλά και κλάδοι ελεύθερων επαγγελματιών, που μέχρι τώρα δεν υπάγονται στην επικουρική ασφάλιση.