Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821 Κανένας συσχετισμός, όσο αρνητικός κι αν είναι, δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην κοινωνική εξέλιξη


 

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την επέτειο της Επανάστασης του 1821 αναφέρει:  

«Η Επανάσταση του 1821 διδάσκει ότι κανένας συσχετισμός δυνάμεων, όσο αρνητικός και αν είναι, δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην κοινωνική εξέλιξη. Ο αγώνας των επαναστατών του 1821 ήταν ένας αγώνας δίκαιος, ακριβώς επειδή εξέφραζε τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας, επειδή τασσόταν με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, με την πλευρά της κοινωνικής εξέλιξης. Αυτό του επέτρεψε και να νικήσει.

Η Επανάσταση του 1821 ήταν τέκνο μιας εποχής κοσμογονικών αλλαγών, στη διάρκεια της οποίας ο παλιός φεουδαρχικός κόσμος παρήκμαζε, ο νέος καπιταλιστικός κόσμος επικρατούσε ήδη στα σημαντικότερα οικονομικά κέντρα της εποχής και επιδίωκε να επικρατήσει παγκόσμια, τσακίζοντας τις υπάρχουσες φεουδαρχικές εξουσίες, αλλά και τον σκοταδισμό και τους αναχρονισμούς, στους οποίους στηριζόταν.

Η «σωστή πλευρά της ιστορίας» είναι αυτή που κινεί τον τροχό της κοινωνικής εξέλιξης προς τα μπρος

 

 

Σε δήλωσή του για την επέτειο της Επανάστασης του 1821 ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφέρει τα εξής: 

«Η επανάσταση του 1821, ως γνήσιο "τέκνο" της εποχής της, διδάσκει ότι η “σωστή πλευρά της ιστορίας” είναι αυτή που κινεί τον τροχό της κοινωνικής εξέλιξης προς τα μπρος, είναι ο δίκαιος αγώνας των καταπιεσμένων ενάντια στις κοινωνικές τάξεις που, σε κάθε ιστορική περίοδο, εκφράζουν το “παλιό” και “ξεπερασμένο”.

Στη σημερινή εποχή, ο σοσιαλισμός αποτελεί τη μοναδική προοδευτική απάντηση απέναντι στο γερασμένο καπιταλιστικό σύστημα. Αυτός είναι ο δρόμος, για να μπει τέλος στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και βαρβαρότητα, για τη συναδέλφωση των λαών.»

1821: “Ολοι μαζί”, ε; Αλήθεια;

 

 

«Όσοι το χάλκεον χέρι του φόβου βαρύ αισθάνονται, ζυγόν δουλείας, ας έχουσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία» (Αντρέας Κάλβος). Η’ όπως το έλεγε 120 χρόνια μετά την Επανάσταση του ’21 ο ύμνος του ΕΛΑΣ:«Αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι, πάντα είναι ο ίδιος ο λαός».

 

 

“Ο,τι ξέρουμε για το 1821 μοιάζει με αντεστραμμένο είδωλο στον καθρέφτη. Υπάρχουν δύο ‘21, αυτό των αρχόντων, των Φαναριωτών και της επίσημης διπλωματίας και αυτό του λαού και των προοδευτικών ανθρώπων όλου του κόσμου…» (Δ. Φωτιάδης, από την ιστορική μονογραφία «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ»)

Πώς γίνεται η Καλαμάτα να έχει απελευθερωθεί από τον τουρκικό ζυγό στις 23 Μάρτη του 1821, αλλά να γιορτάζουμε την έναρξη της Επανάστασης στις 25 Μάρτη; 

«Τίνος είσαι εσύ, παιδάκι μου»;

 


Ο Ημεροδρόμος και οι επαγγελματίες που τον υπηρετούμε δεν κάνουμε «δημοσιογραφία» ασχολούμενοι με τα καμώματα που αφορούν τους γιούς, τις θυγατέρες, τις συζύγους, τους συζύγους, τις πεθερές και τους πεθερούς των πολιτικών προσώπων, των υπουργών, των πρωθυπουργών.  

Ούτε τώρα θα κάνουμε εξαίρεση. Δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με το γεγονός ότι ο κύριος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ο νεώτερος, αυτός που έγραψε αυτό το πράμα

είναι γιός του κυρίου Μητσοτάκη.

Το κυβερνητικό σκυλολόι, η Νατάσσα και η ΔΑΠ...

 

2ο AUDIO PODCAST ΤΗΣ ΚΝΕ

 

 

Κυκλοφόρησε το δεύτερο επεισόδιο audio Podcast της ΚΝΕ με τίτλο:

«Το κυβερνητικό σκυλολόι, η Νατάσσα και η ΔΑΠ...»

Όλο το σκυλολόι, που ξεκινάει από την κυβέρνηση και όσους τάσσονται φανατικά υπέρ των «συμμαχικών υποχρεώσεων» της χώρας -όπως τις λένε- και καταλήγει μέχρι τους γλείφτες της εξουσίας και κάτι ΔΑΠιτοειδείς βουλαρίνους, προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι στη σωστή μεριά της Ιστορίας. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας κάνουν να διαλέξουμε πιο εύκολα τη δική μας πλευρά, χωρίς να παίζει καν δίλημμα: Πάντα απέναντι στους ανταγωνισμούς που δημιουργούν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, πάντα αλληλέγγυοι με τους λαούς που τους πληρώνουν με το αίμα τους και πάντα δίπλα σε αυτούς που προσπαθούν να σπάσουν τα δεσμά της εκμετάλλευσης.

Πάντα με τον άνθρωπο.

Το επεισόδιο είναι διαθέσιμο σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες που φιλοξενούν podcasts (Spotify, Google podcasts κ.λπ.).

Ακούστε το εδώ και εδώ

ΝΑΤΟ247

 

  Πηγή: Associated Press

 

Όπως πάντα η επιθυμία της άρχουσας τάξης να στρατεύσει τον λαό κάτω από τα συμφέροντά της, τις σημαίες της και τους στόχους της δεν είναι μονοκόμματη αλλά πολύμορφη. Έτσι μπροστά στις πολύ επικίνδυνες εξελίξεις που διαμορφώνονται για τους λαούς όλου του πλανήτη, όλα τα σφυριά της αστικής ενημέρωσης - κατ' αντιστοιχία με την στάση όλων των αστικών κομμάτων στην χώρα μας - βαράνε στον ίδιο στόχο μέσα από πολλούς δρόμους.

Βασικά χαρακτηριστικά: αντικομμουνισμός (πότε ραφιναρισμένος, πότε μπογδανικός), επιλεκτικές ευαισθησίες και εννοείται fake news.Δεν θα κάναμε το σημερινό σχόλιο αν δεν είχαμε καταγράψει σε δύο ημέρες, δύο χτυπητά παραδείγματα από ένα ΜΜΕ που δεν είναι φιλοκυβερνητικό. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Έτσι και στην περίπτωση του news247.gr.

Παράδειγμα 1ο: Η είδηση του μέσου για το θάνατο της Μαντλίν Ολμπράιτ τιτλοφορούταν «Πέθανε η πρώτη γυναίκα ΥΠΕΞ των ΗΠΑ«. Το κείμενο της είδησης ήταν πιο πικάντικο από μία απλή επίκληση του φύλου μίας εκ των εμπνευστών του πρώτου μεγάλου πολέμου στο έδαφος της Ευρώπης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.