Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Δεν το συγχωρούν

 

 

Τον κίνδυνο να επικρατήσει η «στασιμότητα» αντί της «προόδου», εξαιτίας των λαϊκών αντιδράσεων για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, επισημαίνουν τα αστικά επιτελεία, καλώντας την «να μην κάνει πίσω», αλλά να προχωρήσει στους «εκσυγχρονισμούς» που έχει αναγγείλει στα Εργασιακά, στην Υγεία, στο Ασφαλιστικό, στην Παιδεία και σε άλλους τομείς.

Κουνάνε μάλιστα απειλητικά το δάκτυλο στον λαό και τον προειδοποιούν με θράσος ότι θα πληρώσει ακριβά την όποια καθυστέρηση, όπως πλήρωσε τις αναβολές στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού τη δεκαετία του 2000, ή τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία που κατά καιρούς αναστάλθηκαν κάτω από τις γενικευμένες λαϊκές - νεολαιίστικες αντιδράσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι λίγες μέρες πριν την πανεργατική πανελλαδική απεργία και ενώ εκφράζεται καθολικά η αντίθεση των εργαζομένων στο αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης, στο στόχαστρο μπαίνουν για μια ακόμη φορά οι εργατικοί αγώνες, που συκοφαντούνται ως η πηγή κάθε κακού, επειδή εμποδίζουν την «ανάπτυξη της οικονομίας» και τον «εκσυγχρονισμό του κράτους», που γίνονται τάχα προς όφελος της λαϊκής πλειοψηφίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Το αντεργατικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί όσο μαζική και αν είναι η απεργία...

 

«Το εργασιακό νομοσχέδιο του Χατζιδάκη μαθηματικά θα ψηφιστεί όσο μαζική και αν είναι  η απεργία». Ποιος τα λέει αυτά; Ούτε ο Κ. Χατζηδάκης, ούτε ο Αδ. Γεωργιάδης, ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αυτός που δηλώνει σίγουρος ότι η κυβέρνηση θα τα ...καταφέρει να περάσει το νομοσχέδιο-έκτρωμα είναι ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης! Και όπως εξηγεί στο Twitter, οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη λύση: «Πρέπει να στηρίξουν τις πολιτικές δυνάμεις που όχι μόνο θα αντιπαλέψουν, αλλά και που μπορούν να αλλάξουν αυτούς τους αντεργατικους νόμους ως κυβερνητική πλειοψηφία»!

Τέτοιο σαμποτάρισμα στην απεργία λίγα 24ωρα πριν την πραγματοποίησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ... Τέτοια απαξίωση των εργατικών αγώνων και τέτοια αβάντα στην απεργοσπασία... Τέτοια πλάτη στην κυβέρνηση για να περάσει το νομοσχέδιο, μπας και μαζέψει κανένα «κουκί» ώστε να ξανακάτσει στην κυβερνητική καρέκλα και να «ψηφίσει με ένα νόμο κι ένα άρθρο» νέα μνημόνια και αντεργατικά μέτρα.

Όσο για την εργοδοσία; Αυτή κι αν τρίβει τα χέρια της που έχει δυο παίκτες ισάξιους: Ο ένας να νομοθετεί κι ο άλλος να νουθετεί τους εργαζόμενους να κάτσουν στ' αυγά τους... Σε κάτι τέτοιους και στα αφεντικά έχουν την ευκαιρία να απαντήσουν οι εργαζόμενοι την Πέμπτη στην απεργία, διαλύοντας κάθε προσδοκία ότι τους έχουν στο χέρι... 

902gr

 

Τα «βαρίδια» της ανάκαμψης

 

Η επιχείρηση συρρίκνωσης των «κόκκινων» δανείων και η συνολικότερη «αποκατάσταση» του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος βρίσκονται ψηλά στη λίστα των αντιλαϊκών παρεμβάσεων από την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως ήταν και με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με φόντο αυτήν τη φορά τις προσδοκίες για το άνοιγμα ενός νέου κύκλου διευρυμένης επιχειρηματικής κερδοφορίας. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι μεταξύ άλλων η διοχέτευση φτηνού τραπεζικού δανεισμού προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, σε συνδυασμό με τον πακτωλό των κρατικών ενισχύσεων και τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα.

Ουσιαστικά, η «εξυγίανση» του τραπεζικού συστήματος, με κεντρικό άξονα την προσπάθεια απαλλαγής του από τα βαρίδια των «κόκκινων» δανείων, προβάλλεται ως όρος για την καπιταλιστική ανάκαμψη. Για παράδειγμα, ο γενικός κανόνας των χρηματοδοτήσεων και «μοχλεύσεων» από το πολυδιαφημισμένο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, πέρα από την κρατική επιδότηση και την ίδια συμμετοχή των επενδυτών, εστιάζει και στη διοχέτευση φτηνού - ανταγωνιστικού δανεισμού προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, στο 30% του επιχειρηματικού πλάνου. Επομένως, μόνο από το σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης οι επενδύσεις στην «πράσινη» και «ψηφιακή» οικονομία θα απαιτήσουν δεκάδες δισ. ευρώ από τραπεζικό δανεισμό, που καλούνται να διεκπεραιώσουν οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, κάθε ευρώ «κόκκινου» δανείου αποτελεί «επισφάλεια» για τις τράπεζες, αλλά και ανάχωμα για τη διοχέτευση νέων δανείων. Αυτός είναι ο λόγος που «τρέχει» η προσπάθεια για απομείωση των «κόκκινων» δανείων, με καθοριστικό εργαλείο σε ό,τι αφορά τη λαϊκή κατοικία τη διοχέτευσή τους στα «κοράκια» των funds και τη διεύρυνση των πλειστηριασμών, προκειμένου να τα ξεφορτωθούν οι τράπεζες.