Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

-Αν τα λεφτά για τα κανάλια, είχαν πάει σε αεροπλάνα, δε θα είχαμε τέτοια χάλια…

 


 

Ένας από τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών λέει την ωμή αλήθεια σε ζωντανή σύνδεση του ΣΚΑΪ και οι δημοσιογράφοι έντρομοι αποφασίζουν δημοκρατικά να κόψουν τη σύνδεση…

Η τηλεόραση του ΣΚΑΪ συνδέεται ζωντανά με τον ρεπόρτερ που δίνει ανταπόκριση από κάποιο πύρινο μέτωπο και μιλάει με τους κατοίκους της περιοχής. Αλλά εκεί προκύπτει κάτι απρόοπτο  που δεν μπορούσαν να φανταστούν οι δημοσιογράφοι του καναλιού.

Δε με ενδιαφέρει η εικόνα που θα δείξετε. Απλά, αν τα λεφτά που είχατε πάρει εσείς, τα κανάλια…

Κάπου εκεί πέφτει η πρώτη διακοπή από τον ανταποκριτή, που υποψιάζεται τη συνέχεια. Αλλά ο κάτοικος είναι αποφασισμένος να πει αυτό που θέλει χωρίς διακοπές.

Να τελειώσω.

Και συνεχίζει…

(Αν τα λεφτά που είχατε πάρει εσείς) τα κανάλια, τα είχανε δώσει σε αεροπλάνα, στο σύστημα υγείας, δε θα είχαμε αυτά τα χάλια.

Για λογαριασμό του κεφαλαίου ... γεννούν και τα κοκόρια

 

«Χρυσό αυγό» οι «πράσινοι» φόροι, οι μηχανισμοί στήριξης των ομίλων και τα αντιλαϊκά μέτρα του νέου υπερμνημονίου που είναι το Ταμείο Ανάκαμψης

«ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ»
 
 
Η αντικατάσταση του στόλου των συμβατικών αυτοκινήτων με «πράσινα» είναι μια από τις μεγαλύτερες μπίζνες των επόμενων δεκαετιών, από την οποία οι αυτοκινητοβιομηχανίες περιμένουν μεγάλη τόνωση της κερδοφορίας τους
Η αντικατάσταση του στόλου των συμβατικών αυτοκινήτων με «πράσινα» είναι μια από τις μεγαλύτερες μπίζνες των επόμενων δεκαετιών, από την οποία οι αυτοκινητοβιομηχανίες περιμένουν μεγάλη τόνωση της κερδοφορίας τους
Με πόσους τρόπους θα πληρώσει ο λαός την «πράσινη μετάβαση», την ανάπτυξη δηλαδή για τα «πράσινα» κέρδη του κεφαλαίου, που βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων, στο όνομα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής;

Οπως προκύπτει από όσα αποκαλύπτονται για τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου και από όσα έχουν ήδη αρχίσει να βαραίνουν την πλάτη του λαού, οι τρόποι με τους οποίους θα επιχειρήσουν να του φορτώσουν την «πράσινη ανάπτυξη» είναι ανεξάντλητοι: Από νέα αντεργατικά μέτρα, που αποτελούν «προαπαιτούμενα» για τη συμμετοχή των μονοπωλιακών ομίλων στο Ταμείο Ανάκαμψης, για τη γενναία επιδότησή τους, μέχρι νέους «πράσινους» εθνικούς και ευρωπαϊκούς φόρους, που θα συμπληρώσουν τους ήδη υπάρχοντες και θα μεγαλώσουν την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος.

Το παράδειγμα με την Ενέργεια, που αναλύεται στη διπλανή σελίδα, είναι αποκαλυπτικό. Οι «πράσινοι» φόροι για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας μετακυλίονται αργά ή γρήγορα στα τιμολόγια, όπως και οι ακριβότερες τιμές του εισαγόμενου φυσικού αερίου, αφού οι - επίσης πανάκριβες - ΑΠΕ δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ενεργειακή επάρκεια και σταθερότητα, καθώς εξαρτώνται άμεσα από τις ασταθείς καιρικές συνθήκες.

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα ακόμα παράδειγμα. Τα κράτη - μέλη θα μοιραστούν περίπου 750 δισ. ευρώ για να τα διανείμουν στα μονοπώλιά τους, με έμφαση στους κλάδους της «πράσινης» Ενέργειας και του ψηφιακού μετασχηματισμού, από τους προϋπολογισμούς της ΕΕ και από δανεισμό. Για να εκταμιευθούν αυτά τα λεφτά, θα πρέπει το κάθε κράτος - μέλος να προωθεί μια σειρά από αντιλαϊκές - αντεργατικές μεταρρυθμίσεις, όπως ήταν στη χώρα μας ο νόμος για το 10ωρο.

Το "έλα να δισ." σε ΝΑΤΟ, Rafale, Aegean, διοδιάρχες, καναλάρχες, κλινικάρχες και λοιπούς αναξιοπαθούντες εφοπλιστές — 1,7 εκ. για αντιπυρικά! — ΚΚΕ: Γνωστοί οι υπεύθυνοι και η αιτία για το κατά συρροή έγκλημα

 

Αντιπυρικά: 1,7 εκ.

ΝΑΤΟ: 6,6 δισ.

Rafale: 1,9 δισ.

Aegean: 120 εκ.

ΜΜΕ: 82 εκ.

Εφοπλιστές: 80 εκ.

Κλινικάρχες: 30 εκ.

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: 30 εκ.

Διόδια: 11 εκ.

*

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Η δίκαιη οργή να γίνει δύναμη διεκδίκησης και αγώνα

Πανέτοιμοι... όπως κάθε χρόνο


Eurokinissi

Σε σύσκεψη για τη νέα αντιπυρική περίοδο, στις 24 Μάη, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε ότι «έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία σε επίπεδο κεντρικού κρατικού μηχανισμού και σε επίπεδο Πυροσβεστικής και πιστεύω ότι η συνεργασία μας και φέτος θα είναι άψογη, έτσι ώστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο - τουλάχιστον στην Αττική - τον αντίκτυπο οποιασδήποτε πυρκαγιάς μπορεί να χρειαστεί να διαχειριστούμε». Συμπλήρωνε ότι «έχουμε μπροστά μας ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι» και τόνιζε ότι «η Αττική προφανώς είναι στο επίκεντρο της προσοχής μας, και διότι είναι η Αττική και διότι ακόμα, όπως είπα, έχουμε να διαχειριστούμε τις πληγές της "Μήδειας" ως προς τον μεγάλο όγκο κομμένων δέντρων τα οποία εξακολουθούν να μην έχουν καθαριστεί». Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση ήξερε για το «δύσκολο καλοκαίρι» που μας περίμενε και για τις ...ιδιαιτερότητες της Αττικής. Γι' αυτό ο πρωθυπουργός την έβαλε στο επίκεντρο των δηλώσεών του, μοιράζοντας «εγγυήσεις» ότι «θα περιορίσουμε στο ελάχιστο τον αντίκτυπο οποιασδήποτε πυρκαγιάς». Οι εικόνες της μεγάλης φωτιάς που ξεκίνησε από τη Βαρυμπόμπη και κοντεύει να σβήσει στις παραλίες της Ανατ. Αττικής είναι αδιάψευστος μάρτυρας αυτής της «άψογης» προετοιμασίας του κρατικού σχεδιασμού «με επίκεντρο την Αττική».

Λίγες μέρες μετά, στις 12 Ιούνη, βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα ότι «η τρέχουσα αντιπυρική περίοδος από τις πρώτες κιόλας μέρες μάς υπενθυμίζει με εμφατικό τρόπο ότι η κυβέρνηση προωθεί ακόμη περισσότερο την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση, προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων, σε όλο το φάσμα της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας, από την οργάνωση, την εκπαίδευση, την έρευνα, την παροχή υπηρεσιών μέχρι την εκμετάλλευση δασικών οικοσυστημάτων». Το ΚΚΕ αναδείκνυε την πραγματική κατάσταση στην πρόληψη και την πυρόσβεση, τις διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες, και ζητούσε άμεσα μέτρα ενίσχυσης όλων των μέσων και φορέων που εμπλέκονται στην προστασία των δασών. Οι προειδοποιήσεις αυτές του ΚΚΕ, και όσες παρεμβάσεις ακολούθησαν, αντιμετωπίστηκαν από την κυβέρνηση με τις γνωστές διαβεβαιώσεις ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι πανέτοιμος να αντιμετωπίσει πυρκαγιές, επιστρατεύοντας την κλιματική αλλαγή και την ατομική ευθύνη ως το «νούμερο ένα» άλλοθι απέναντι σε ενδεχόμενες καταστροφές. Οι εξελίξεις δεν προκαλούν μόνο αγανάκτηση. Επιβεβαιώνουν και προς τα πού πρέπει να στραφεί η λαϊκή οργάνωση και κινητοποίηση, για να μη μετράμε κάθε χρόνο τέτοιες μεγάλες απώλειες από τις πυρκαγιές.

Συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης εκφράζοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους πυρόπληκτους

 

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ - ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

 

  Πηγή: Associated Press

 

Συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για την έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης στους πληγέντες, αναδεικνύοντας παράλληλα τις μεγάλες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τις τεράστιες καταστροφές που βιώνει η χώρα και ο λαός από τις πυρκαγιές.

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης

Σε αυτό το πλαίσιο απευθύνουν κάλεσμα για συλλογή ειδών πρώτης πρώτης ανάγκης και συγκεκριμένα: Νερά, κράκερς, μπάρες δημητριακών, κρουασάν, μπισκότα, ρύζι, μακαρόνια, κονσέρβες, είδη προσωπικής υγιεινής, χαρτικά.

Στην Εύβοια

Κάλεσμα συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους της Βόρειας Εύβοιας απευθύνουν η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών και το Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας. Τα είδη μπορούν να παραδίνονται στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας (Μ. Φριζή 10, Χαλκίδα, απέναντι από την Πυροσβεστική) κάθε μέρα μεταξύ 19.00-21.00 και οποιαδήποτε άλλη ώρα κατόπιν συνεννόησης στο 6944303068.

Επίσης, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου και ο Σύλλογος Συνταξιούχων Καρύστου συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης για να τα παραδώσουν άμεσα στους πυρόπληκτους. Τα είδη θα μπορούν να παραδίνονται στην παραλία Καρύστου (δίπλα στους πάγκους των παραγωγών) από το Σάββατο 7/8/2021 και κάθε μέρα μεταξύ των ωρών 7μ.μ. έως 9μ.μ. Για συνεννόηση μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα: 6981151558 Κούλα Βρανά και 6972845825 Μιχάλης Μπάνος (για την περιοχή Μαρμαρίου).