Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Η χειρότερη αγγελία εργασίας? Η αρχή μιας σύγχρονης δουλείας?


Χωρίς αμοιβή, χωρίς άδειες, χωρίς ωράριο


 Η εύρεση εργασίας έχει γίνει εφιάλτης για εκατομμύρια ανθρώπους, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Η απελπισμένες προσπάθειες των ανέργων να βρουν μια δουλειά έχει γεμίσει με θράσος πολλούς εργοδότες που βρίσκουν ευκαιρία να εκμεταλλευθούν ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς μία πραγματικά θλιβερή (ή εξοργιστική) αγγελία που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στις βρετανικές εφημερίδες για μία θέση μαθητείας στην εκδοτική επιχείρηση Dalkey Archive Press.
Ο εργοδότης «υπόσχεται» εργασία χωρίς αμοιβή, χωρίς ωράριο, χωρίς ρεπό και χωρίς άδειες. Η παραμικρή «ενασχόληση με το internet πέραν της απαραίτητης για τη δουλειά, θα θεωρηθεί αιτία για απόλυση».
Σαν να μην έφθανε αυτό, οι υποψήφιοι πρέπει να είναι «άτομα που δεν έχουν καμία άλλη υποχρέωση (κοινωνική ή επαγγελματική) η οποία θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στη δουλειά τους».
Κοινώς, ο εργοδότης ψάχνει για σκλάβους, χωρίς ζωή. Και για όποιον αντέξει και περάσει το τεστ της μαθητείας, η συνέχεια θα σημάνει «πρόσληψη με τον κατώτερο μισθό».
Η δημοσίευση της αγγελίας έχει προκαλέσει πλήθος οργισμένων αντιδράσεων, όχι μόνο από εργαζόμενους, αλλά και από άλλους εργοδότες και υψηλόβαθμα στελέχη εκδοτικών επιχειρήσεων.
Το πιο θλιβερό της υπόθεσης είναι ότι έχουν ήδη υπάρξει αρκετοί νέοι που έχουν απαντήσει στην αγγελία.

Η αγγελία στα αγγλικά εδώ: Dalkey Archive Press.
πηγή: newsbeast.gr