Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Δάνεια με το στανιό, με ρήτρα… υποτέλειας!




Δάνεια με το στανιό, με ρήτρα… υποτέλειας! – του Δάνη Παπαβασιλείου

 



Στις 19 Ιανουαρίου του 1928 η Ελλάδα υποχρεώνεται, ύστερα από συμφωνία, να αναγνωρίσει ότι όφειλε στις ΗΠΑ 18.127.000 δολάρια από τις πιστώσεις που είχαν παραχωρηθεί από αυτές και τους τόκους τους.

Ηταν μια ακόμη ληστρική συμφωνία, μια λεόντειος συμφωνία, που έδενε χειροπόδαρα τη χώρα και την παρέδιδε στους πιστωτές της. Το μέγεθος της ληστείας αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι το δάνειο που είχε πάρει από τις ΗΠΑ ήταν 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων και το τελικό ποσό που θα πλήρωνε ήταν κατά 330% μεγαλύτερο!

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλης κλίμακας έφοδο του αμερικανικού κεφαλαίου στην Ελλάδα, αφού μέχρι τότε κυριαρχούσε το αγγλικό και το γαλλικό κεφάλαιο. Εξάλλου, όπως είναι γνωστό, από το 1898 είχε επιβληθεί στην Ελλάδα καθεστώς «Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου», με το οποίο δινόταν η δυνατότητα στους μεγάλους πιστωτές της (Αγγλία, Γαλλία, ΗΠΑ) να ελέγχουν τα έσοδα και τα έξοδα του κράτους, όπως και να καθορίζουν τον τρόπο πληρωμής των χρεών και των δανείων της.

Η Μακεδονία είναι μια και Νατοϊκή.



ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ Καταστολή και εμπαιγμός για τους εργαζόμενους της πρώην «Καρυπίδης» - Στο απυρόβλητο η εργοδοσία



Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Το... «ταξικό πρόσημο» της κυβερνητικής πολιτικής υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων αναδείχθηκε και χτες από τη συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, για τους εργαζόμενους της πρώην «Καρυπίδης».
 Ο βουλευτής του ΚΚΕ, αφού σχολίασε ότι η υπουργός εδέησε τελικά να απαντήσει μετά από δύο μήνες καθυστέρηση, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι «που είναι απλήρωτοι 18 μήνες κινδυνεύουν να χάσουν και το σπίτι τους, την ώρα που εσείς ως κυβέρνηση διευρύνετε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και για χρέη προς το Δημόσιο (...) Ο εργοδότης που αρνείται να καταβάλλει τον κόπο, τον ιδρώτα των εργαζομένων, δεν έχει καμία επίπτωση. Αυτή είναι η ταξική, μεροληπτική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους εργοδότες, όπως βέβαια και των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Ελλάδα. H πρώτη χώρα που αναγνώρισε τα Σκόπια ως Μακεδονία.

Η πρώτη χώρα λοιπόν που αναγνώρισε τα Σκόπια ως «Μακεδονία» ήταν η Ελλάδα!



Ότι και να λένε και όσο και να χτυπιούνται φασίστες και δεξιοί για το όνομα των Σκοπίων, αυτοί ήταν που αναγνώρισαν τα Σκόπια ως «Μακεδονία»! Τα Σκόπια τα αναγνώρισαν de facto ως Μακεδονία οι μετεμφυλιακές κυβερνήσεις οι οποίες την ίδια στιγμή βασάνιζαν και εκτελούσαν τους κομμουνιστές στις φυλακές και στις εξορίες! Τα Σκόπια αναγνωρίστηκαν ως «Μακεδονία» από τους φασίστες που κυβέρνησαν την Ελλάδα μετά την Αγγλοαμερικανική ιμπεριαλιστική επέμβαση δια χειρός του Κωνσταντίνου Καραμανλή!



«Νομοθετικό Διάταγμα υπ’ αριθ. 4009

Στον αστερισμό των ηλιθίων

 

 

ΦΑΚΟΣ ΕΡΥΘΡΑΣ ΕΠΑΦΗΣ: Πάει καιρός τώρα που βεβηλώνονται εβραϊκά νεκροταφεία και κομμουνιστικά σύμβολα στα τέσσερα σημεία του πολιτισμένου ορίζοντα. Κι όταν οι χρυσαυγίτες, μόλις χτες στη Βουλή, ουρλιάζουν “συμμορίτες θα σπάτε πέτρες” χωρίς καμιά επίπτωση, ποιος θα προστατέψει τον καντηνιέρη, ίσως τελικά τον απλό φύλακα της διπλανής μας πόρτας, που τον απείλησαν με πυρά;

Ένα αόρατο νήμα συνδέει τα αγάλματα σ’ όλο τον κόσμο. Είναι τέτοια η ισχύς αυτού του νήματος που δεν γνωρίζει σύνορα, θρησκείες και ιδεολογίες. Λες κι έχει εγκατασταθεί στη φωλιά της, μια μαύρη τρύπα, η γιγάντια αράχνη στον αστερισμό των ηλιθίων κι απλώνει τον ιστό της, τραβώντας πάνω του όλα τα φώτα της δημοσιότητας που εκπαιδεύουν επικοινωνιακά τις μάζες, σε μια σημειολογική ανθολογία του κακού.

Κάλπικη αντιπαράθεση


Πηγή: Eurokinissi

Από τη μία, η κυβέρνηση υλοποιεί με αποφασιστικότητα, με «καρότο και μαστίγιο», παλιά και νέα μέτρα, που κληρονόμησε ή ψήφισε μαζί με τη ΝΔ. Από την άλλη, αξιοποιεί την πλειοδοσία που κάνει η ΝΔ στην αντιλαϊκή της πολιτική, για να πείσει το λαό ότι θα πρέπει να λέει και «ευχαριστώ», που με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «γλιτώνει τα χειρότερα».

Η ΝΔ, διεκδικώντας εκείνη το χρίσμα από το κεφάλαιο, καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι άτολμος στις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις και διαφημίζει τη δική της αποφασιστικότητα να «τρέξει» πιο γρήγορα το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής. Ως στοιχείο «αφερεγγυότητας» και «ασυνέπειας» στην αντεργατική πολιτική αξιοποιεί την «αριστερή» καταγωγή στελεχών του, κάτι που δεν φαίνεται βέβαια να ενοχλεί ιδιαίτερα τους επιχειρηματικούς ομίλους, αφού κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους, ενώ από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιείται για «αντιδεξιές» κορόνες. Η μεταξύ τους αντιπαράθεση γίνεται πάνω σε κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, που δεν αφορούν στα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού, αλλά στοχεύουν στον εγκλωβισμό τους.