Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Εντός συνόρων

 

Σταθερά εντός «συνόρων» της βάρβαρης πολιτικής της ΕΕ, που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις και τα κόμματά της, «γυρνάει» αυτές τις μέρες η προεκλογική αντιπαράθεση για το ναυάγιο στην Πύλο. Ο διαγωνισμός κυνισμού και κοροϊδίας δεν έχει τέλος, με τον πρόεδρο της ΝΔ να ξεστομίζει ότι «οι πρόσφυγες εκμεταλλεύονται την καλοσύνη της ΕΕ» και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να «καταριέται» την πολιτική του εγκλωβισμού, που ο ίδιος εφάρμοσε, υπογράφοντας την κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, στήνοντας κολαστήρια στη Μόρια και αλλού. Ξεχειλίζει απ' τα μπατζάκια η «καλοσύνη» της ΕΕ, που βάζει το χεράκι της σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση και έπειτα στήνει μηχανισμούς αποτροπής και απελάσεων, καταπατώντας ακόμα και στοιχειώδη δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, για να μην δει «των εγκλημάτων της τον απόηχο». Μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ παρουσιάζουν ως «λύση» τα παζάρια για τη «νέα μεταναστευτική πολιτική» της ΕΕ, που οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερες τραγωδίες και σε «ψιλή κρησάρα» τους μετανάστες, ανάλογα με τις ανάγκες του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Αυτήν την πολιτική, που σαν πραγματική άβυσσο ρουφάει ξεριζωμένους ανθρώπους, προσπαθούν να κρύψουν με κροκοδείλια δάκρυα και προεκλογικές κορόνες. Αυτήν πρέπει να βάλει απέναντι ο λαός, δυναμώνοντας την ταξική αλληλεγγύη με πρόσφυγες και μετανάστες, τον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, με ένα ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ στο πλευρό του.

Νερό - εμπόρευμα

 

Από κινητοποιήσεις εργατικών σωματείων ενάντια στην παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού
Από κινητοποιήσεις εργατικών σωματείων ενάντια στην παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού

 

Την «έξοδο» της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο ανακοίνωσε στη διακαναλική συνέντευξη ο Κυρ. Μητσοτάκης, ως ένα από τα πρώτα μέτρα της επόμενης κυβέρνησης, λέγοντας ότι έτσι «μπαίνει τέλος» στη συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Στην πραγματικότητα, κανένα τέλος δεν μπαίνει... Ο εμπορευματικός χαρακτήρας του νερού ενισχύεται ολοένα και περισσότερο, με νόμους και αποφάσεις όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, ανεξάρτητα από τη μετοχική σύνθεση και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Απόδειξη αποτελούν οι χιλιάδες διακοπές νερού (60.000 κατά μέσο όρο την τριετία 2018 - 2020) που γίνονται από τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης ακόμα και για μικρές οφειλές, τα υπέρογκα τέλη που «φουσκώνουν» τους λογαριασμούς, η λογική της ανταποδοτικότητας και του κόστους - οφέλους στην κατασκευή και συντήρηση των έργων ύδρευσης και αποχέτευσης, που φορτώνει διαρκώς νέα βάρη στον λαό κ.ά.

ΚΚΕ: Ερωτήσεις που ζητούν άμεσες και σαφείς απαντήσεις για το ναυάγιο

 

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ


Πηγή: Eurokinissi

 

Ερωτήσεις που ζητούν άμεσες και σαφείς απαντήσεις σχετικά με το πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου θέτει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ:

Το αλιευτικό – πλωτό φέρετρο, που βυθίστηκε ανοιχτά της Πύλου, παρέσυρε στον υγρό τάφο και οδήγησε στο θάνατο εκατοντάδες ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους εκατοντάδες γυναικόπαιδα. Οι απαντήσεις που έχουν δώσει οι αρμόδιες αρχές, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος είναι εντελώς ανεπαρκείς. Παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα και το ΚΚΕ καταθέτει ορισμένες ερωτήσεις, που καλούνται οι αρμόδιες αρχές να απαντήσουν με σαφήνεια.

ΠΑΣΟΚ Μια αναδρομή στα ... «ωραία χρόνια» ενός συστημικού κόμματος


Eurokinissi

Δηλώνει ότι είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να κάνει «εποικοδομητική» και «αξιόπιστη» αντιπολίτευση στην επόμενη κυβέρνηση. Δηλώνει ότι θα είναι «ο κύριος αντίπαλος της ΝΔ και του Μητσοτάκη στην επόμενη Βουλή». Και ζητά την ψήφο από όσους δεν θέλουν να υπάρχει μία «ανεξέλεγκτη δεξιά». Αυτό είναι το κυρίαρχο αφήγημα του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, και θα μπορούσε να είναι κυριολεκτικά το ανέκδοτο της προεκλογικής περιόδου...

Οταν μιλάμε για το ΠΑΣΟΚ, μιλάμε για το κόμμα που η πορεία του είναι μακρά και με περγαμηνές άκρως αντιλαϊκές και επικίνδυνες. Το ΠΑΣΟΚ δεν εφάρμοσε μόνο ως κυβέρνηση την πολιτική που τώρα λέει ότι θα «αντιπολιτευτεί». Δεν συγκυβέρνησε μόνο με τη «δεξιά», που τώρα τη βαφτίζει ξανά «αντίπαλό» του. Αλλά, επιπλέον, ως αντιπολίτευση την τετραετία 2019 - 2023 ήταν ο καλύτερος σύμμαχος της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στο ξεδίπλωμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Ποιος άλλωστε μπορεί να ξεχάσει ότι κορυφαία στελέχη του συζητούσαν ανοιχτά το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσουν «χωρίς τον Μητσοτάκη», αλλά με ίδια κι απαράλλακτη την πολιτική της ΝΔ!

Ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή στον «βίο και την πολιτεία» του συγκεκριμένου κόμματος, για να θυμηθούν οι παλιότεροι αλλά κυρίως να γνωρίσουν οι νέοι που σήμερα είναι ανυποψίαστοι για το τι πραγματικά εστί ΠΑΣΟΚ.

Ποιος το είπε;

 

«Πρώτη προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη. Με διαφορετικά όμως χαρακτηριστικά από το παρελθόν. (...) Που να δίνει έμφαση στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων:στη σύγκλιση των μισθών και κυρίως στη στήριξη των χαμηλών μισθών. Η αντιμετώπιση των ανισοτήτων που νομοτελειακά παράγει ο καπιταλισμός, αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση για όλα τα κόμματα τα οποία αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικά και θέλουν να καλύπτουν τον μεσαίο χώρο...».

Αν υπήρχε ένα κουίζ για το ποιος είπε τα παραπάνω λόγια, λίγοι θα απαντούσαν ότι πρόκειται για απαντήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη στην τελευταία του συνέντευξη στα «Νέα», με την οποία ξεκαθάριζε ότι η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ «θα τρέξει ακόμα πιο γρήγορα» για τη δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος.

* * *

Πρόκειται για διατυπώσεις που θα μπορούσαν άνετα να ακούγονται από στελέχη της σοσιαλδημοκρατίας όπως ο Αλ. Τσίπρας και ο Ν. Ανδρουλάκης. Αλλωστε, όπως και ο ίδιος ο Μητσοτάκης αναφέρει, πάει να κλέψει τη «δόξα» από τη σοσιαλδημοκρατία, τη δόξα της γνωστής απάτης, που εδώ και δεκαετίες διακινούν πότε το ΠΑΣΟΚ και πότε ο ΣΥΡΙΖΑ: Οτι υπάρχει και «κοινωνικό πρόσημο» στη βαρβαρότητα, ότι μπορεί να υπάρξει «φιλολαϊκή» στήριξη στο κεφάλαιο, ότι υπάρχει καπιταλισμός χωρίς «ανισότητες», μέσα από τις «επενδύσεις και την εξωστρέφεια». Οτι μπορεί εντός ΝΑΤΟ και ΕΕ ο λαός να ζήσει καλύτερα, με «σταθερότητα και ασφάλεια».

Τι δεν λέει όμως ο Κυρ. Μητσοτάκης; Αυτά που δεν λένε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε και το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα που είναι οι βασικοί φορείς της λογικής ότι η «στρατηγική των επενδύσεων» είναι ο δρόμος επίλυσης των λαϊκών προβλημάτων.

Η ίδια η πραγματικότητα «φωνάζει» για το αντίθετο: Οτι ακριβώς αυτός ο δρόμος είναι η αιτία που οξύνονται τα προβλήματα των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΚΕ: Αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους, κοινή πάλη Ελλήνων και ξένων εργατών

 

Από κινητοποίηση στην Καλαμάτα για το πολύνεκρο ναυάγιο
Από κινητοποίηση στην Καλαμάτα για το πολύνεκρο ναυάγιο

 

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων:

«Τιμάμε τη φετινή Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων στη σκιά του τραγικού πολύνεκρου ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου, ενός ακόμα προδιαγεγραμμένου εγκλήματος στις θάλασσες της Μεσογείου και του Αιγαίου. Αναδεικνύουμε τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων για το συνεχιζόμενο έγκλημα με τους χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους στο Αιγαίο και στον Εβρο. Ταυτόχρονα απαιτούμε τη διερεύνηση όλων των πραγματικών συνθηκών και ευθυνών για το συγκεκριμένο ναυάγιο. Διεκδικούμε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των διασωθέντων, για τα ζητήματα της οικογενειακής επανένωσης, ιδιαίτερα για τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, καθώς και να δοθούν άσυλο και ταξιδιωτικά έγγραφα στους βασανισμένους ανθρώπους.

Το ΚΚΕ θέτει στο επίκεντρο την ανάγκη να δυναμώσει η αντιιμπεριαλιστική πάλη, ο αγώνας σύγκρουσης με το σύστημα της εκμετάλλευσης που παράγει κρίσεις, πολέμους, εξαθλίωση και ξεριζωμό. Στο πλαίσιο της πάλης αυτής εκφράζεται η γνήσια ταξική αλληλεγγύη στα θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της εξαθλίωσης από την καταλήστευση των χωρών, μπορεί και πρέπει να ενταθεί ο αγώνας για τα δικαιώματα και την προστασία των ξεριζωμένων.