Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Καπιταλισμός: Η μήτρα που γεννά «Παττακούς»


pattakos

Καπιταλισμός: Η μήτρα που γεννά «Παττακούς»

Γράφει ο Νίκος Μόττας //
«Μη χαίρεστε που σκοτώσατε το κτήνος» έγραφε ο Μπρεχτ μετά το τέλος του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, «η σκύλλα που το γέννησε είναι και πάλι σε οργασμό». Τα λόγια του Μπρεχτ, πάντα επίκαιρα, έρχονται να μας θυμίσουν τις σχέσεις αίματος μεταξύ του φασισμού και της μήτρας που το γεννά: το καπιταλιστικό σύστημα. Ο πρόσφατα θανών πραξικοπηματίας Παττακός και το χουντικό σινάφι του υπήρξαν γέννημα-θρέμμα του μεταπολεμικού ελληνικού καπιταλισμού. Από αυτόν αναδείχθηκαν και αυτόν υπηρέτησαν συνειδητά. Η άποψη που έχει εκφραστεί, για παράδειγμα από τον Ευάγγελο Αβέρωφ, ότι οι απριλιανοί πραξικοπηματίες ήταν «άφρονες αξιωματικοί» στοχεύει στην συγκάλυψη της ταξικής ουσίας της δικτατορίας.

Η στρατιωτική Χούντα, πρωτεργάτης της οποίας υπήρξε ο Παττακός, προέκυψε από την ανάγκη του συστήματος να προστατέψει τα συμφέροντα των πλουτοκρατών της εποχής. Το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967 επιβλήθηκε ως η πλέον συμφέρουσα για το ελληνικό κεφάλαιο διέξοδος από τις οξυμένες ενδοαστικές αντιθέσεις που είχαν συσσωρευτεί στο μετεμφυλιακό αστικό κράτος. 

Το χουντικό καθεστώς εξέφρασε σε πολιτικό επίπεδο την εξουσία των μονοπωλίων, των «Ωνάσηδων» και των «Νιάρχων», των μεγαλοεπιχειρηματιών που στήριξαν με κάθε τρόπο τη δικτατορία, όπως ο ελληνοαμερικανός Τομ Πάππας και άλλοι. Ο κάλπικος- αστικός- «πατριωτισμός» των Παπαδόπουλων, των Παττακών, των Μακαρέζων και του χουντικού συρφερτού δεν ήταν παρά η αντανάκλαση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Αδιαφάνεια και επιδότηση απολύσεων, ομολόγησε ο επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε



evrwpaikitrapezaependysewn


Αδιαφάνεια και επιδότηση απολύσεων, ομολόγησε ο επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε

Αποκαλυπτική τοποθέτηση του επίτροπου Φίλ Χόγκαν στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για την Creta Farms. Απευθείας δίαυλος αδιαφανών χρηματοδοτήσεων μεταξύ Ε.Ε και εταιριών με ενδιάμεσο την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων!

Τα χρήματα των Ευρωπαίων (άρα και των Ελλήνων) φορολογούμενων θα ενισχύουν – με τον πιο αδιαφανή τρόπο- το ιδιωτικό κεφάλαιο προκειμένου να εξασφαλίσει όπως αυτό νομίζει την κερδοφορία του. Κυρίως με απολύσεις και μείωση του εργατικού κόστους.

Αυτό το δόγμα και την ουσία της λεγόμενης «αναπτυξιακής» πολιτικής της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης επιβεβαίωσε ο Επίτροπος Γεωργίας & Ανάπτυξης της Ε.Ε, Φίλ Χόγκαν, που πρόσφατα επισκέφθηκε την Ελλάδα. Πίσω από τον επικοινωνιακό θόρυβο για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Ε.Ε για την ονομασία προέλευσης της φέτας που κυριάρχησε στα μέσα ενημέρωσης κρύβεται η προαναφερθείσα πραγματικότητα. Ομολογήθηκε μάλιστα με κυνισμό, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης που παρείχε ο Ευρωπαίος επίτροπος στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

O Φίλ Χόγκαν θέλησε αρχικά να παρουσιάσει την «καλή» εικόνα της Ε.Ε λέγοντας πως «πάνω από διακόσιες χιλιάδες μικρές εταιρείες και νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ευρώπη, πήραν δάνεια και πάνω από εκατό χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν θέσεις εργασίας». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «στα επενδυτικά σχέδια που έχουμε για τα επόμενα πέντε με έξι χρόνια, σκοπεύουμε να διπλασιάσουμε τις επενδύσεις».

Ανάλυση να σου πετύχει...


Αν καταλάβαμε καλά την ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλου, προχτές, στη Βουλή, για όλα τα δεινά του λαού στη χώρα μας ευθύνεται διαχρονικά το «παρακράτος των εκδοτών, μετέπειτα καναλαρχών» που πρωτοστάτησε «στην ανατροπή κυβερνήσεων και ηγετών». 
 
 Οπως μας είπε ο υπουργός, «το '74 ο Καραμανλής προσπάθησε να βάλει φραγμό στην ασυδοσία των οικονομικά ισχυρών και τον κατηγόρησε η διαπλοκή για "σοσιαλμανία" (...) Ο Ανδρέας Παπανδρέου αντιμετώπισε το βρώμικο '89 και μερικοί το αναπαράγουν τώρα (...) Το παρακράτος της διαπλοκής προσπάθησε να φυλακίσει τον έντιμο αγωνιστή Τσοβόλα (...) έριξε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (...) πολέμησε την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή για τον βασικό μέτοχο (...) καθαίρεσε τον Γιώργο Παπανδρέου όταν θεώρησε ότι δεν του είναι πια χρήσιμος (...) έκανε το μεγάλο πάρτι την οκταετία 1996 - 2004 στο χώρο της Υγείας, των εξοπλιστικών προγραμμάτων». 
 
Δηλαδή, σύμφωνα με τον υπουργό, δίπλα σε μια κυβέρνηση και σε ένα κράτος, που πάσχιζαν να υπηρετήσουν τα ...λαϊκά συμφέροντα, δρούσε πάντα αυτόνομα και διακριτά ένα «παρακράτος της διαπλοκής», που έβαζε εμπόδια και ενίοτε έριχνε κυβερνήσεις και ηγέτες! 
 
 Πέρα από το γεγονός ότι ο υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανέλαβε να ξεπλύνει όλες τις κυβερνήσεις, τουλάχιστον μετά τη Μεταπολίτευση, η ανάλυσή του για το «παρακράτος» είναι πέρα για πέρα αποπροσανατολιστική, αφού προσπαθεί να διαχωρίσει τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα από την πολιτική και τα κόμματα που τα υπηρετούν, για να τα βγάλει λάδι. 
 
Η αντιπαράθεση, όμως, ανάμεσα στις αστικές πολιτικές δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι έκφραση του ανταγωνισμού μεταξύ ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, γεγονός που επιδρά καθοριστικά στις πολιτικές εξελίξεις. 
 
Ολα τα άλλα είναι για λαϊκή κατανάλωση και μόνο...