Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

Ευρωατλαντικές «μάχες»


  Πηγή: Eurokinissi

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη την ευκαιρία να δείξει τη στάση του απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία. Εδωσε μάχες για εμάς, μάχες για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, και είμαι πολύ ευχαριστημένος».

Με αυτά τα απλά και αποκαλυπτικά λόγια, ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας, Ζ. Ζάεφ, λίγο πριν συναντήσει την Τετάρτη τον πρωθυπουργό, αποτύπωσε σε συνέντευξή του τη «σκυταλοδρομία» ανάμεσα στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την υλοποίηση της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Βαλκανίων, αλλά και των σχεδίων ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή.

Έφυγε από τη ζωή ο σύντροφος Βαγγέλης Μπούτας - Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ


Τη Δευτέρα 21 Σεπτέμβρη η κηδεία του, στο χωριό του, Μητρόπολη Καρδίτσας
 
 

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ με βαθιά θλίψη αποχαιρετά τον σύντροφο Βαγγέλη Μπούτα, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ και συνδικαλιστή του αγροτικού κινήματος, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο και ταλαιπωρημένος από σοβαρό ατύχημα που είχε στην εργασία του.

Ο σύντροφος Βαγγέλης υπήρξε εμβληματική μορφή του αγροτικού κινήματος της χώρας μας, ένας αυθεντικός, λαϊκός άνθρωπος, σεμνός, πρωτοπόρος αγωνιστής.

Όλη του η ζωή και η διαδρομή, από τα νεανικά του χρόνια, χαρακτηρίστηκε από την πρωτοπόρα δράση του για τα ιδανικά και τους σκοπούς του ΚΚΕ για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, με σημαντική συμβολή στην οργάνωση των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς, χαίροντας της πλατιάς αναγνώρισης και εκτίμησης από τους συναδέλφους του αγρότες, γενικότερα από τους λαϊκούς ανθρώπους του Θεσσαλικού κάμπου, αλλά και όλης της χώρας.

Απαράδεκτους και επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς κατά των λαών προωθεί το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία

 

Eurokinissi

Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του σχεδιασμού της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ είναι το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία. Οπως αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, το ψήφισμα εντάσσεται στον σχεδιασμό για να στρωθεί το τραπέζι της επιζήμιας για τους λαούς συνεκμετάλλευσης σε Αιγαίο, A. Μεσόγειο και Κυπριακή ΑΟΖ, βάζοντας στον «πάγκο του Προκρούστη» τα κυριαρχικά δικαιώματα, ανακυκλώνοντας τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή.

Γι' αυτό και για τους λόγους που παρατίθενται παρακάτω, το ΚΚΕ καταψήφισε αυτό το απαράδεκτο και επικίνδυνο για τα συμφέροντα του λαού μας και των λαών της περιοχής ψήφισμα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος:

«Το ψήφισμα ωραιοποιεί και επιχειρεί να ξεπλύνει τη στάση της ΕΕ, που βάζει πλάτη στην τουρκική επιθετικότητα. Ως βάση του ψηφίσματος μάλιστα υιοθετούνται οι προκλητικές δηλώσεις ίσων αποστάσεων του ύπατου εκπροσώπου της, Ζ. Μπορέλ. Πίσω από την αναφορά ότι το ερευνητικό "Oruc Reis" επιχειρούσε "σε ζώνη επί της οποίας διεκδικεί επίσης δικαιοδοσία η Τουρκία", το ψήφισμα επιχειρεί τη νομιμοποίηση τουρκικών αξιώσεων, ενώ γενικότερα αντιμετωπίζει σαν λάστιχο την ερμηνεία της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Οι συνταξιούχοι (ξανά) στο στόχαστρο


Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2000, τότε που η έκρηξη της οικονομικής κρίσης έκανε την εμφάνισή της στην ελληνική πολιτική σκηνή κι άρχισε να την αισθάνεται στο πετσί του ο ελληνικός λαός, εμείς οι απόμαχοι της εργασίας, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κοινωνική ομάδα, διαισθανθήκαμε πως ο συνταξιοδοτικός μας ορίζοντας άρχιζε να σκοτεινιάζει επικίνδυνα και πως το οικονομικό μας μέλλον φάνταζε δυσοίωνο!

Δεν φανταζόμασταν όμως ποτέ πως θα χρεωνόμασταν την κατάρρευση της οικονομίας της χώρας. Ούτε βέβαια περνούσε από το μυαλό μας πως η πενιχρή, μετά από τις απανωτές μειώσεις, σύνταξή μας, στερεί από την Ελλάδα, ακόμα και σήμερα, την ανάπτυξη και την ασφάλειά της και από τους νέους της χώρας, ένα εύρωστο και ασφαλές οικονομικό μέλλον!

Μέχρι τότε γνωρίζαμε πως ως συνταξιούχοι, κάθε μήνα παίρναμε πίσω ένα πολύ μικρό μέρος από το αποθεματικό που εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε στον ασφαλιστικό μας φορέα, με τις πολύχρονες εισφορές μας, ως εργαζόμενοι. Πολλοί δε από εμάς, ουδέποτε εξαντλούσαμε αυτόν τον (ατομικό) «κουμπαρά», γιατί μας καλούσε, κοντά του, ο Ύψιστος, πριν την ώρα μας!

Το ΚΚΕ καλεί σε αγωνιστική συμπόρευση για τα δικαιώματα και τις ανάγκες της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας (VIDEO)

 

Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο «THESSALONIKI HELEXPO FORUM» 
 

 

Ομιλία στο πλαίσιο του «Thessaloniki Helexpo Forum» στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕΔημήτρη Κουτσούμπα, σήμερα Πέμπτη το βράδυ, όπου παρουσίασε τις εκτιμήσεις του Κόμματος για τις τρέχουσες εξελίξεις και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Στη συνέχεια, το λόγο έλαβαν ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ και ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος

Στην ομιλία του, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε: 

«Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε εδώ στη Θεσσαλονίκη, στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης, για να παρουσιάσουμε τις θέσεις του ΚΚΕ για τα προβλήματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο, την ίδια τη χώρα ως σύνολο, ρίχνοντας κριτική ματιά σε αυτό που πέρασε, ιδιαίτερα αυτό που μεσολάβησε από πέρσι, κυρίως για να δούμε πού πάμε, ποιες είναι οι βαθύτερες αιτίες των προβλημάτων και πώς θα βαδίσουμε πιο σταθερά προς το μέλλον.

Γι’ αυτό ίσως έχει ιδιαίτερη αξία να θυμηθούμε τι έλεγε το ΚΚΕ ένα χρόνο πριν, απ’ αυτό εδώ το βήμα και ταυτόχρονα να θυμηθούμε τι έλεγαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Ριζικές αλλαγές στην οικονομία και για δωρεάν ασφαλείς συγκοινωνίες


Στην τραγική κατάσταση που επικρατεί στις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο Λ. Στολτίδης, επισημαίνοντας ότι αναδεικνύεται η αντίθεση ανάμεσα στις υπαρκτές μεγάλες επιστημονικές - τεχνολογικές δυνατότητες και τις κοινωνικές ανάγκες για σύγχρονες, φθηνές, ασφαλείς συγκοινωνίες από τη μια, και την τραγική κατάσταση που βιώνουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της πόλης από την άλλη. Είπε μεταξύ άλλων:

«Αυτή η τραγική κατάσταση αποκαλύπτει τις τεράστιες διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, οι οποίες, με βασικό κριτήριο την ενίσχυση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των συγκοινωνιών και την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων, έχουν οδηγήσει με την πολιτική τους σε απίστευτες καθυστερήσεις, σε αδιέξοδα.

Αναδεικνύεται και σε αυτήν την περίπτωση ο βασικός παράγοντας που βάζει εμπόδιο στην κοινωνική πρόοδο, στη βελτίωση της ζωής της κοινωνικής πλειοψηφίας, και ο οποίος δεν είναι άλλος από το καπιταλιστικό κέρδος και την πολιτική που το υπηρετεί.