Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Απλά μαθήματα εργατικής αυτογνωσίας απο την Αμερική του 1921


ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ

Τεύχος: 2007 Τεύχος 5της Συντακτικής Επιτροπής της ΚΟΜΕΠ

Στην ενότητα «Οικονομία: χθες … σήμερα» η ΚΟΜΕΠ δημοσιεύει το περιεχόμενο μιας μικρής μπροσούρας που περιλαμβάνεται στο «Αρχείο ΚΚΕ», τις «Οικονομολογικές Κουβέντες» της MaryMarcy. Αποτελεί εκλαϊκευτική παρουσίαση: α) Του μηχανισμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης από την τάξη των καπιταλιστών. β) Του δίκιου της εργατικής τάξης να κατακτήσει την πολιτική εξουσία και να απαλλοτριώσει τα μέσα παραγωγής από τους καπιταλιστές και να τα θέσει κάτω από τη σχεδιασμένη κοινωνική παραγωγή.
Το ξεχωριστό αυτού του κειμένου είναι ότι δημοσιεύτηκε το 1921 σε μπροσούρα από το Εκδοτικό Τμήμα της Ελληνικής Σοσιαλιστικής Ενωσης στην Αμερική (793 SecondAvenue, NewYork, N.Y.).
Στην αναδημοσίευσή μας τηρήθηκε η ορθογραφία του πρωτότυπου κειμένου, η οποία έχει μια ιδιαίτερη αξία, καθώς δείχνει τη γλώσσα της εποχής και το επίπεδο της μετάφρασης.
Η ίδια η ύπαρξη και η δραστηριότητα της Ελληνικής Σοσιαλιστικής Ενωσης Αμερικής είναι δείγμα της ανόδου του επαναστατικού εργατικού κινήματος της εποχής, της διεθνούς ακτινοβολίας της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης το 1917 στη Ρωσία.
Η έκδοση είναι χαρακτηριστική για την αξία διάδοσης στην εργατική τάξη και στις μέρες μας, της μαρξιστικής θεωρίας που επιστημονικά αποκαλύπτει το μηχανισμό της εκμετάλλευσης και ξεσκεπάζει τις θεωρίες της ταξικής συνεργασίας.
Χαρακτηριστική της εκδοτικής δραστηριότητας της Ελληνικής Σοσιαλιστικής Ενωσης Αμερικής είναι και η λίστα με τα άλλα βιβλία που είχε εκδώσει, τα οποία παραθέτει στο εσωτερικό οπισθόφυλλο του βιβλίου, κάτω από την προτροπή προς τους Ελληνες εργάτες μετανάστες στις ΗΠΑ: «Ελληνες εργάται μορφωθείτε σοσιαλιστικώς». Το δε οπισθόφυλλο της έκδοσης είναι αφιερωμένο στη διάδοση της εφημερίδας «Η Φωνή του Εργάτου», οργάνου της Ελληνικής Σοσιαλιστικής Ενωσης.
Το παρόν ντοκουμέντο εύκολα φέρνει στο νου τις διώξεις, τη βία, τις δολοφονίες που δέχτηκε το εργατικό κίνημα στις ΗΠΑ και τον προδοτικό ρόλο της εργατικής αριστοκρατίας της σοσιαλδημοκρατίας που οδήγησε στην υποταγή και τον πλήρη εκφυλισμό που επακολούθησαν τα επόμενα χρόνια.
Διαβάζοντας το κείμενο συνειδητοποιεί κάποιος ακόμα μια φορά τη σημασία που έχει η επαφή με ντοκουμέντα της ιστορίας του κινήματος της εργατικής τάξης. Αναδεικνύεται η ανάγκη να αναζητηθούν, να προβληθούν και να αξιοποιηθούν και άλλα τέτοια ντοκουμέντα. Σε αυτό μπορούν να συμβάλλουν και οι αναγνώστες και αναγνώστριες της ΚΟΜΕΠ, που διαθέτουν ή γνωρίζουν την ύπαρξη ιστορικών ντοκουμέντων, φωτογραφιών, εντύπων και άλλων υλικών, επικοινωνώντας με το κόμμα μας, για την προσφορά τους, σε φυσική μορφή είτε σε ψηφιακό αντίγραφο.

Eχουμ’ αρχηγό βαρβάτο Σπρώξε μας και παρακάτω μέχρι που να βρούμε πάτο

Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ: Να νικήσει η ελπίδα στην Ελλάδα και την Ευρώπη 

 










Είσαι η ελπίδα μας, πήδα πήδα πήδα μας

  Είσαι η φροντίδα μας, κοφτερή λεπίδα μας