Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Στην τελική ευθεία για τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά


Πρεμούρα της κυβέρνησης να «κλείσουν» πριν τις 5 Δεκέμβρη οι αντεργατικές ανατροπές που περιλαμβάνονται στη δεύτερη «αξιολόγηση»

Παρά τις σκόπιμα «θολές» αναφορές, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζονται να βάλουν την τζίφρα τους στα νέα αντεργατικά μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο
Eurokinissi
Παρά τις σκόπιμα «θολές» αναφορές, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζονται να βάλουν την τζίφρα τους στα νέα αντεργατικά μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο
Παρά τη συστηματική προσπάθεια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να θολώσει τα νερά και να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες στο λαό, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι τα παζάρια της με το κουαρτέτο για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» και την προώθηση των νέων χτυπημάτων στα Εργασιακά που αυτή περιλαμβάνει έχουν μπει πια για τα καλά στην τελική ευθεία.
 Χαρακτηριστικά, υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Εργασίας που αποτιμούσαν χτες την πορεία της διαπραγμάτευσης, την ίδια ώρα που ισχυρίζονταν ότι τα Εργασιακά είναι ακόμα «ανοιχτά», υπογράμμιζαν ότι κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αξιολόγηση να κλείσει εντός χρονοδιαγραμμάτων και μέχρι το Γιούρογκρουπ στις 5 Δεκέμβρη να υπάρχει έτοιμη συμφωνία. Σε αυτό το πλαίσιο - και σε συνδυασμό με την προαναγγελία της άμεσης κατάθεσης 2 πολυνομοσχεδίων (βλ. ρεπορτάζ στη σελ. 4) - είναι σαφές ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει άμεσα τις νέες αντεργατικές ανατροπές με βάση τις «βέλτιστες πρακτικές» που καθορίζουν οι ανάγκες του κεφαλαίου.

«Σιγή ασυρμάτου» αυτοί... συναγερμό εμείς


Δεν κράτησε και τόσο πολύ τελικά η ύπουλη τακτική της «σιγής ασυρμάτου» που είχε επιλέξει όλη την προηγούμενη βδομάδα η κατά τ' άλλα λαλίστατη κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τη συζήτηση πίσω απ' τις κλειστές πόρτες με τους «θεσμούς». 
Βλέπετε, θέλουν να κρυφτούν αλλά η «χαρά» και η «αισιοδοξία» για το γρήγορο κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», που την παρουσιάζουν στο λαό και σαν «αχτίδα φωτός» (λες και δεν περιλαμβάνει το τσάκισμα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, τους «υπο-κατώτερους» μισθούς και όλα τ' άλλα μέτρα - κόλαση για τους εργαζόμενους), δεν κρύβεται...
 Ετσι, χτες ο πρόεδρος της Βουλής έβγαλε το μπλοκάκι και ανακοίνωσε για την επόμενη βδομάδα, όχι ένα, αλλά δύο πολυνομοσχέδια, άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις με την απαράδεκτη μορφή του «κατεπείγοντος», ενώ για την επόμενη βδομάδα είναι προγραμματισμένη και η συζήτηση για τον προϋπολογισμό.
 Στους εργαζόμενους πρέπει να σημάνει συναγερμός. 
Σε θέσεις μάχης για άμεση αγωνιστική απάντηση και με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα στην προετοιμασία της απεργιακής μάχης στις 24 Νοέμβρη και 8 Δεκέμβρη.

Oι ΗΠΑ επέβαλαν πρόστιμο σε επιχείρηση για συναλλαγές με την Κούβα



Η πολυεθνική National Oilwell Varco πρέπει να πληρώσει περίπου 6 εκατομμύρια δολάρια για 45 εμπορικές συναλλαγές που πραγματοποίησε με την Κούβα.

Ο οικονομικός αποκλεισμός της Κούβας παραμένει σε ισχύ και οι επιπτώσεις του συνεχίζονται, αυτή τη φορά με την επιβολή ενός προστίμου σχεδόν έξι εκατομμυρίων δολαρίων στην βορειοαμερικάνικη πολυεθνική National Oilwell Varco (NOV) και στις θυγατρικές της Dreco Energy Services και NOV Elmar.