Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

«Η Μόσχα αντεπιτίθεται»: Η σοβιετική ταινία-ντοκουμέντο για το τσάκισμα του φασισμού που υμνήθηκε στις ΗΠΑ (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)



«Εδώ είναι μια ταινία για να ανυψώσει το ηθικό και το πνεύμα των Αμερικάνων, με το θάρρος ενός λαού που έχει περάσει πολλά…» – Η NEW STAR παρουσιάζει για πρώτη φορά στην πρωτότυπη έκδοσή του το ντοκιμαντέρ «Η Μόσχα αντεπιτίθεται» των Ilya Kopalin και Leonid Varlamov
Για την επέτειο των 75 χρόνων της Αντιφασιστικής νίκης των Λαών και τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, η NEW STAR παρουσιάζει για πρώτη φορά στην πρωτότυπη έκδοσή του το ντοκιμαντέρ «Η Μόσχα αντεπιτίθεται» των Ilya Kopalin και Leonid Varlamov. Από 30 του Γενάρη στο STUDIO.

“Η Μόσχα αντεπιτίθεται” είναι ένα σοβιετικό ντοκιμαντέρ πολέμου για τη μάχη της Μόσχας που έγινε κατά τη διάρκεια της μάχης τον Οκτώβριο του 1941 – Ιανουαρίου 1942, σκηνοθετημένη από τον Leonid Varlamov και τον Ilya Kopalin. Η ταινία αρχικά έφερε τον τίτλο «Ήττα των Γερμανικών Στρατευμάτων κοντά στη Μόσχα», ο οποίος άλλαξε με την διανομή της ταινίας στην Αμερική. Κέρδισε το βραβείο Όσκαρ για το καλύτερο ντοκιμαντέρ. Από τον Οκτώβριο του 1941 έως τον Ιανουάριο του 1942 χρησιμοποιήθηκε ένας μεγάλος αριθμός από καμεραμέν στην πρώτη γραμμή για να ληφθούν τα πλάνα του ντοκιμαντέρ, που σήμανε και τον λαϊκό πόλεμο εναντίον των Γερμανών εισβολέων, των οποίων οι φρικαλεότητες εμφανίζονται με γραφικές λεπτομέρειες. Ο ρωσικός ηρωισμός είναι έκδηλος σε όλη την ταινία. Στη ταινία παρουσιάζονται με γλαφυρό τρόπο οι γερμανικές φρικαλεότητες.

Οι εξελίξεις επιβάλλουν αγωνιστικό συναγερμό, απέναντι στην πολιτική που βάζει το λαό στην «κάννη των κανονιών»


Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» και τον δημοσιογράφο Γ. Κορωναίο

-- Κύριε Γενικέ Γραμματέα, στην ανακοίνωση του Κόμματός σας με αφορμή τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη κάνετε λόγο για «ιμπεριαλιστική ειρήνη» και κατηγορείτε την κυβέρνηση που εμπλέκει τη χώρα στον φαύλο κύκλο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Σας ανησυχούν οι ισορροπίες τρόμου στη Μεσόγειο και προς ποια κατεύθυνση, σύμφωνα με το ΚΚΕ, μπορεί να κινηθεί η κυβέρνηση;
 -- Οι εξελίξεις επιβάλλουν αγωνιστικό συναγερμό. Η Ελλάδα αναλαμβάνει επικίνδυνο ρόλο στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ σε βάρος των ανταγωνιστών τους όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν. Την προηγούμενη βδομάδα η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως προτίθεται να στείλει προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στην Λιβύη, στη Σαουδική Αραβία και στα Στενά του Ορμούζ, γεγονός που περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Καμία δουλειά δεν έχει προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων!
Παράλληλα, συζητείται στη Βουλή η νέα ελληνοαμερικανική Συμφωνία, που επικυρώνει τη λειτουργία 3 νέων αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων (Βόλος, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη) στη χώρα, καθώς και την επέκταση της βάσης της Σούδας. Η ελληνοαμερικανική Συμφωνία ήταν προίκα που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ, αφού οι βάσεις αυτές ήδη λειτουργούν. Μήπως όμως μειώθηκε η προκλητικότητα της ΝΑΤΟικής Τουρκίας εξαιτίας της λειτουργίας περισσότερων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα; Οχι βέβαια. Οι βάσεις είναι ορμητήρια πολέμων. ΝΑΤΟ και ΗΠΑ δεν προστάτεψαν ποτέ κανέναν λαό. Αντίθετα, από όπου πέρασαν άφησαν όλεθρο, προσφυγιά, δικτατορίες, κατοχή, διαφθορά. Ταυτόχρονα οι βάσεις αποτελούν στόχο αντιποίνων, όπως δημόσια έχουν δηλώσει Ρώσοι και Ιρανοί αξιωματούχοι.

«Oι ελίτ χρειάζονται τους ακτιβιστές» και αντίστροφα



«Οι ελίτ χρειάζονται τους ακτιβιστές. Οι ακτιβιστές χρειάζονται τις ελίτ». Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ακτιβιστής, αλλοτινός διαδηλωτής στο Νταβός κατά του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum - WEF), συνιδρυτής της οργάνωσης «Occupy Wall Street» («Καταλάβετε τη Γουολ Στριτ») και φετινός πανελίστας στο WEF.

Ενόψει της συμμετοχής του στο WEF, ο Μίκα Γουάιτ ένιωσε την υποχρέωση να εξηγήσει - με δύο άρθρα του στην ιστοσελίδα του φόρουμ - γιατί από ακτιβιστής κατά των «ελίτ» από τα 13 του χρόνια, από «φλογερός διαδηλωτής» που συγκρουόταν με την αστυνομία, από «ηγέτης» των «κινημάτων» «Occupy Wall Street» (οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν σε 82 χώρες και περίπου 1.000 πόλεις) και «Occupy Davos», βρέθηκε φέτος συνομιλητής των «ελίτ» στο Νταβός. Οι απόψεις του - κάποιες φορές στα όρια της χυδαιότητας - είναι πολύ αποκαλυπτικές για το αλισβερίσι «ακτιβιστικών» οργανώσεων και «κινημάτων» με μονοπωλιακούς κολοσσούς, ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και κυβερνήσεις.

Αγωνιστικά μηνύματα


Από το συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα στις 25 Γενάρη 2020 
Από το συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα στις 25 Γενάρη 2020

Η στήριξη και η αλληλεγγύη που εισέπραξαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ από χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους και νεολαίους της Αττικής μετέτρεψαν τη συγκέντρωσή τους στην Αθήνα σε ένα μεγάλο συλλαλητήριο, που δίνει κουράγιο, αγωνιστική ανάταση και ελπίδα σε όλους όσοι συμμετείχαν, αλλά και σε όσους φτάνει ήδη ο απόηχος της κινητοποίησης, όχι μόνο στη Στερεά και στην Εύβοια αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.

Η στήριξη και η αλληλεγγύη που εισέπραξαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ από χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους και νεολαίους της Αττικής μετέτρεψαν τη συγκέντρωσή τους στην Αθήνα σε ένα μεγάλο συλλαλητήριο, που δίνει κουράγιο, αγωνιστική ανάταση και ελπίδα σε όλους όσοι συμμετείχαν, αλλά και σε όσους φτάνει ήδη ο απόηχος της κινητοποίησης, όχι μόνο στη Στερεά και στην Εύβοια αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.