Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Οι κομμουνιστές λογοτέχνες αλληλέγγυοι στον παλαιστινιακό λαό





Από herko στο Ιούν 7, 2018 Λογοτεχνία

Την αλληλεγγύη της στην Παλαιστίνια ποιήτρια Νταρίν Τατούρ και στον αγώνα του μαχόμενου Παλαιστινιακού λαού για το δικαίωμά του να ζει στη δική του πατρίδα, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Λογοτεχνών του ΚΚΕ.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Πρόσφατα, το ισραηλινό δικαστήριο στη Ναζαρέτ καταδίκασε την 36χρονη Παλαιστίνια ποιήτρια (ισραηλινής υπηκοότητας) Νταρίν Τατούρ, επειδή τόλμησε να γράψει ποιήματα και μηνύματα σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, καλώντας τον Παλαιστινιακό λαό να παλέψει ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις!

Η Νταρίν Τατούρ καταδικάστηκε για “υποκίνηση σε βία” και “υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης”, µε αφορμή την ανάρτηση του ποιήματός της µε τίτλο «Αντιστάσου λαέ µου, αντιστάσου τους».
Συνελήφθη στις 11/10/2015 και φυλακίστηκε. Το Γενάρη του 2016 αφέθηκε προσωρινά ελεύθερη, φορώντας “ηλεκτρονικό βραχιολάκι”. 
Της απαγορεύτηκε η χρήση κινητού τηλεφώνου και διαδικτύου. Έως σήμερα παραμένει υπό περιορισμό και αναμένεται η ποινή του ισραηλινού δικαστηρίου.

Δεν είναι καθόλου αστεία τα «άγια στυλό» για τις πανελλαδικές εξετάσεις



Δεν είναι καθόλου αστεία τα «άγια στυλό» για τις πανελλαδικές εξετάσεις – του Γεράσιμου Χολέβα

 

Την γλώσσα μου έδωσαν… κοτζιαϊκή στις αμμουδιές του ΝΑΤΟ


ΦΑΚΟΣ ΕΡΥΘΡΑΣ ΕΠΑΦΗΣ: Ταμπακιέρα εστί, εδώ και τώρα, η ένταξη στο ΝΑΤΟ της ήδη αναγνωρισμένης μεταγιουγκοσλαβικής οντότητας ως Μακεδονία από τις αφορήτως πιέζουσες ΗΠΑ.



Ένας από τους πιο ευτελείς και παλιάς κοπής αποικιοκρατικούς εκβιασμούς λαμβάνει χώρα, εδώ και τώρα, με αφορμή το άθλιο κι αμαρτωλό ονοματολογικό -σκοπιανό ζήτημα. Αρκούσε να δει κάποιος ένα μικρό απόσπασμα που παίχτηκε στο δελτίο του ΣΚΑΙ (6/6/18) με πρωταγωνιστή τον αμερικανό υφυπουργό εξωτερικών κ. Μίτσελ να δηλώνει ότι “Αμερική και Ευρώπη δουλεύουμε αθόρυβα… ώστε η Μακεδονία να ενταχθεί το συντομότερο δυνατό στο ΝΑΤΟ”!

Τα υπόλοιπα περί υποβοηθητικών πιέσεων προς τα Σκόπια, και άλλα τέτοια μεγαλόστομα που διαρρέονται ακατάσχετα, ωσάν βαρύ γαστρεντερολογικό πρόβλημα από τα έγκατα του Μαξίμου, περιττεύουν κι αφήνουν άθικτα την ταμπακέρα.

Και ταμπακιέρα εστί, εδώ και τώρα, η ένταξη στο ΝΑΤΟ της ήδη αναγνωρισμένης μεταγιουγκοσλαβικής οντότητας ως Μακεδονία από τις αφορήτως πιέζουσες ΗΠΑ. Κοντολογίς λουμπενοποιήθηκε και η εξωτερική πολιτική στο επίπεδο “θα σου βγάλω έγγραφα και θα σου πω εγώ τί είπες…”, “όταν εσύ πήγαινες εγώ ερχόμουνα κλπ κλπ κλπ”.

Ελάχιστοι δε, ακόμα κι από τους αποκλειστικώς απασχολούμενους με την αστικοευρωπαϊκή αντίληψη περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που παρέχονται ως δήθεν προνόμια στους λαούς με ταξικά, και κριτήρια και προνόμια, (δείτε τη διαφορά του νομικού πολιτικού στο επίπεδο προστασίας των 8 Τούρκων αξιωματικών και στην απόφαση για έκδοση του δημοσιογράφου και συγγραφέα Τουργκούτ Καγιάκ στην ασφαλή (;) Τουρκία) μπορούν να ξεχωρίσουν δυο γαϊδουριών άχυρα σε ό,τι αφορά τον γλωσσικό αυτοπροσδιορισμό. Γιατί άντε και μια κρατική οντότητα αυτοβαφτίζεται όπως θέλει. Αλλά μια γλώσσα που δεν είναι ποτέ εποικοδόμημα χωρίς ρίζες, που δεν είναι τέλος πάντων εσπεράντο, όπως το βουλγαροσλάβικο ιδίωμα, να τη λέει κανείς μακεδονική, πατσαβουριάζοντας την έννοια της γλώσσας αυτή καθαυτή στις θηριώδεις νατοϊκές σκοπιμότητες, ξεπερνάει σε οίηση και το γλωσσικό ιδίωμα του ενός και μόνου ομιλούντος, την πολιτική γλώσσα που αυτοαποκαλείται “κοτζιαϊκή” . …


Να σε κάψω Γιάννη...


Μεγάλη προβολή δόθηκε στα οικονομικά στοιχεία και στους αιματοβαμμένους στόχους που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022, το οποίο κατατίθεται την Παρασκευή στη Βουλή. Θυμίζουμε ότι ανάμεσα σε άλλα, το Μεσοπρόθεσμο απογειώνει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, φτάνοντας στο 5,19% το 2022, αυξάνει τα προσδοκώμενα έσοδα από τη φορολογία, με τη συμβολή και της μείωσης του αφορολόγητου ορίου για τα λαϊκά νοικοκυριά, και άλλα παρόμοια. Διαβάζοντας κανείς τα στοιχεία και τους στόχους, εύκολα αντιλαμβάνεται πως η φοροαφαίμαξη του λαού, συνολικά η αντιλαϊκή επίθεση, όχι μόνο δεν σταματά με το «τέλος των μνημονίων», αλλά συνεχίζεται και δυναμώνει, με το ανάλογο βέβαια «τυράκι», που δεν είναι άλλο από τις θολές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι η υπεραπόδοση των εσόδων θα μεταφραστεί σε «κοινωνικό μέρισμα» για τα λαϊκά νοικοκυριά. Από τη μια, δηλαδή, η κυβέρνηση «στεγνώνει» μισθωτούς και συνταξιούχους για να πιάσει και να ξεπεράσει τους στόχους των πλεονασμάτων κι, από την άλλη, δεσμεύεται, προκλητικά, ότι ένα μικρό μέρος αυτών που κόβει μόνιμα θα επιμεριστεί εφάπαξ σε ορισμένους μόνο «δικαιούχους» που φλερτάρουν με τα όρια της φτώχειας. «Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι» που λέει και ο λαός. Και να σκεφτεί κανείς ότι σ' αυτό το ...ολοκαύτωμα που προμηνύουν για το λαό οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου, η ΝΔ και άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης «βλέπουν» κρυφές «προεκλογικές παροχές» από την κυβέρνηση, μεταφέροντας την αντιπαράθεση στο «γήπεδο» της εκλογολογίας, μακριά από την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής, όπου όλοι ομνύουν.

«ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ» 2019 - 2022


Με ορυμαγδό αντιλαϊκών μέτρων στρώνουν το χαλί για την ανάκαμψη του κεφαλαίου
 
 
Την ενσωμάτωση ολόκληρης της γκάμας με τα αντιλαϊκά μέτρα και των τριών μνημονίων, με την προσθήκη, βέβαια, και αυτών που έχουν προνομοθετηθεί για τη διετία 2019 - 2020 (περαιτέρω κατακρεούργηση συντάξεων και αφορολόγητου ορίου), προβλέπει το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» (ΜΠΔΣ) 2019 - 2022, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, αύριο, Παρασκευή, ταυτόχρονα με το νέο εφαρμοστικό πολυνομοσχέδιο με τις δεκάδες αντιλαϊκές παρεμβάσεις του 4ου κύκλου της «αξιολόγησης».
 Σε αυτό το φόντο, μόνιμο χαρακτήρα αποκτούν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόστηκαν από την προηγούμενη φάση της καπιταλιστικής κρίσης, με γνώμονα την απογείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς της επόμενης περιόδου και μάλιστα σε συνθήκες σχετικής ανάκαμψης του παραγόμενου ΑΕΠ, κι ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις για την προσέλκυση ικανής μάζας από νέες κερδοφόρες επενδύσεις. Τα πάντα υποτάσσονται στην ενίσχυση της δημιουργίας συνθηκών κερδοφορίας για τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής.

Την ίδια ώρα, πίσω από τις προβλέψεις και τα δημοσιονομικά μεγέθη του νέου πολυετούς κρατικού προϋπολογισμού (2019 - 2022) «φιγουράρει» το «εθνικό» σχέδιο για τη λεγόμενη «αναπτυξιακή στρατηγική», με έμφαση στην τόνωση των επενδύσεων, στον εξαγωγικό προσανατολισμό των επιχειρηματικών ομίλων που παράγουν «διεθνώς ανταγωνιστικά εμπορεύσιμα αγαθά». Σε κάθε περίπτωση, η διεύρυνση της αντιλαϊκής κλιμάκωσης που προδιαγράφεται στο ΜΠΔΣ εντάσσεται στη στρατηγική ανάκαμψης του εγχώριου κεφαλαίου.

Στην ίδια ρότα


Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

Θέμα χρόνου είναι, σύμφωνα με τις δηλώσεις από την ελληνική και τη σκοπιανή πλευρά, να ολοκληρωθεί η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.
Στο φόντο αυτής της εξέλιξης, κυβέρνηση και ΝΔ κλιμακώνουν τη μεταξύ τους αντιπαράθεση, πάνω σε κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, όπου πίσω από το «δέντρο» του ονόματος κρύβουν το «δάσος» του ευρωΝΑΤΟικού σχεδιασμού στα Βαλκάνια, με τον οποίο συμφωνούν όλες οι αστικές δυνάμεις και τα κόμματα.

Η αντιπαράθεσή τους βεβαίως δεν αφορά την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων και συνακόλουθα τη «γεωπολιτική αναβάθμιση» της Ελλάδας, αφού σ' αυτούς τους άξονες, που συνδέονται άμεσα με τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου, καμιά διαφωνία δεν έχουν. Μόνο η κυβέρνηση «βγαίνει» καμιά φορά ως ΝΑΤΟικότερη των ΝΑΤΟικών, θυμίζοντας ότι δεν είναι απλώς ένα διμερές θέμα αλλά σχετίζεται με την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και φέρνοντας σε αμηχανία τη ΝΔ.

Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για «εθνική μειοδοσία» και η κυβέρνηση απαντά ταυτίζοντας τη ΝΔ με «ακροδεξιές φωνές που δεν θέλουν συμφωνία», ενώ απειλεί να «βγάλει στη φόρα» παλιότερους συμβιβασμούς της ΝΔ πάνω στο ονοματολογικό.