Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Ορατός εχθρός


Παγκόσμια Μέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία ήταν η χτεσινή και μ' αυτήν την αφορμή δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η Διεθνής Οργάνωση Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΔΟΕ) καταγράφει 2.000.000 θανάτους ετησίως από εργατικά «ατυχήματα» και επαγγελματικές ασθένειες. Αλλοι 440.000 εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους από επικίνδυνες ουσίες και συνολικά ένας εργαζόμενος πεθαίνει κάθε 15 δευτερόλεπτα, 6.000 κάθε μέρα! Και αυτά χωρίς πανδημίες και κορονοϊούς. Και μόνο αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα να δυναμώσει η προσπάθεια σε κάθε χώρο δουλειάς για τη συγκρότηση Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας, ως το ελάχιστο μέτρο προστασίας και διεκδίκησης απέναντι στην εργοδοσία, που λογαριάζει ως κόστος τα μέτρα ασφαλείας, μετατρέποντας τους χώρους δουλειάς σε παγίδες ασθενειών ή και θανάτου για τους εργαζόμενους. Κι επειδή πολλά ακούγονται αυτές τις μέρες για τη φονικότητα του «αόρατου εχθρού», όπως χαρακτηρίζεται από τα αστικά επιτελεία η πανδημία του κορονοϊού, η εκατόμβη στους χώρους δουλειάς έρχεται για μια ακόμη φορά να επιβεβαιώσει ότι ο ορατός και πιο επικίνδυνος εχθρός είναι ο καπιταλισμός, όπως εύστοχα γράφει και στην πρωτομαγιάτικη αφίσα του το ΠΑΜΕ.

Φοβάται ο Γιάννης τον ιό κι ο καπιταλισμός το Γιάννη !!!







Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΜΑΣ !!!

Φοβάται ο Γιάννης τον ιό κι ο καπιταλισμός το Γιάννη !!! 

O Τραμπ κι οι φασίστες του λένε ότι δε μπορεί το 1% των πιο αδύναμων να στέκεται εμπόδιο στην ανάπτυξη και την αγορά. Δε μπορεί μια ολόκληρη κοινωνία να φρενάρει για να υπερασπιστεί αυτούς τους λίγους. 

Ο Σόιμπλε λέει ότι η ανθρώπινη ζωή δεν είναι το παν. «Όταν ακούω ότι όλα υποχωρούν μπροστά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, πρέπει να πω ότι αυτό δεν είναι απόλυτο» … είπε. 


Ο Μπόρις Τζόνσον θέλει «ανοσία της αγέλης». 


Κι εμάς οι «διακεκριμένοι» επιστήμονες και τα ρόμποκοπ, μας λένε ότι ... «Σαν λαός δεν έχουμε ακόμα ανοσία. Βγείτε έξω να βρείτε τον ιό, να νοσήσετε και να φτιάξετε αντισώματα». 


Για ένα IQ πολύ κάτω του μετρίου, αυτές οι δηλώσεις, δεν έχουν σχέση μεταξύ τους. Αν κι εσύ λες αυτό, μη συνεχίζεις. Συγνώμη. Εγώ κάνω λάθος κι ο γάιδαρος πετάει. Αν όχι ... τότε συνέχισε. 

Φορτώνει τις ευθύνες της και τα βάρη της κρίσης στο λαό


Eurokinissi
Το σχέδιο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού, από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μάη, ανακοίνωσαν χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης και υφυπουργοί της κυβέρνησης.
 
 Μιλώντας σε όλους τους τόνους για τα περί «ατομικής ευθύνης» και υπευθυνότητας, με φράσεις όπως ότι «όσο χαλαρώνουν οι περιορισμοί, τόσο θα αυξάνεται ο ρόλος της προσωπικής ευθύνης», ο πρωθυπουργός έδωσε το «στίγμα» ότι, όπως και στη φάση της όξυνσης της πανδημίας, έτσι και στη συνέχεια, δεν πρόκειται να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την προστασία των εργαζομένων.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «η έξοδος από την καραντίνα θα γίνεται βήμα βήμα» και «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή αναζωπύρωση της απειλής», άρα το σχέδιο «θα υπόκειται σε αναθεωρήσεις, ανάλογα με τις εξελίξεις των πραγμάτων και τις οδηγίες των ειδικών». Δεν έχασε δε την ευκαιρία να παρουσιάσει την πειθαρχία και την αποφασιστικότητα των εργαζομένων και του λαού να προστατέψουν την υγεία και τη ζωή τους ως τάχα «εμπιστοσύνη» στην κυβέρνηση, ισχυριζόμενος πως «στο πεδίο της πολιτικής αμβλύνθηκαν οι επιφυλάξεις και η παλιά καχυποψία».

Απέναντι στον ορατό εχθρό!


Φωτο αρχειου 
Φωτο αρχειου

Ο φετινός γιορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς, μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, αναδεικνύει όλα όσα εκπροσωπεί η μέρα αυτή για την εργατική τάξη: Μέρα τιμής στους αγώνες της τάξης μας, αλλά πάνω απ' όλα μέρα απεργίας, μέρα αγώνα και διεκδίκησης απέναντι στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, απέναντι στο βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα, για σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή, για τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, για την οριστική απελευθέρωση από τα δεσμά του κεφαλαίου.

Το διαχρονικό αυτό μήνυμα «δένει» φέτος με τον αγώνα για την προστασία των δικαιωμάτων και της υγείας των εργαζομένων και του λαού, την ώρα που η εργοδοσία, με τις πλάτες της κυβέρνησης, έχει βγάλει «το μαχαίρι απ' το θηκάρι» για να τους φορτώσει την πανδημία και τη νέα καπιταλιστική κρίση.

Το διαχρονικό αυτό μήνυμα «δένει» φέτος με τον αγώνα για την προστασία των δικαιωμάτων και της υγείας των εργαζομένων και του λαού, την ώρα που η εργοδοσία, με τις πλάτες της κυβέρνησης, έχει βγάλει «το μαχαίρι απ' το θηκάρι» για να τους φορτώσει την πανδημία και τη νέα καπιταλιστική κρίση.

Κυριάκος: Νίπτουμε τα χέρια μας καλά καλά, χαλαρώνουμε ατομικά και από 17 Μάη επι-κοινωνούμε κανονικά με ψάλτες και πρωτοψάλτες — ΚΚΕ: Διαγνωστικά τεστ και μέτρα προστασίας σε εργασιακούς χώρους, εκπαίδευση, μεταφορές — Μένουμε δυνατοί - Δεν μένουμε σιωπηλοί!


ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Στην πεπατημένη της «ατομικής ευθύνης» το σχέδιο σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων
Τρίτη 28/04/2020 - 19:08 - Ενημέρωση: Τρίτη 28/04/2020 - 20:54
Tη «σταδιακή αποκλιμάκωση» των περιοριστικών μέτρων από τις 4 Μάη ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, με τηλεοπτικό του διάγγελμα.
Ωστόσο, αντί συγκεκριμένων ανακοινώσεων για μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων που θα έπρεπε να συνοδεύουν τη χαλάρωση των περιορισμών, παρέπεμψε στην περιβόητη «ατομική ευθύνη» για την επιτυχία του σχεδίου.
Επικαλούμενος την «πρωτοφανή υπευθυνότητα και αλληλεγγύη» που επέδειξε ο ελληνικός λαός έως τώρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «τα μέτρα που πήραμε απέδωσαν» και προανήγγειλε πως «είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στη δεύτερη φάση των μέτρων».