Σάββατο 7 Απριλίου 2018

Πόσες πατρίδες έχει ο πόλεμος;



Του Αεροπεζοναύτη

Το κουβάρι έχει την ιδιότητα να τυλίγεται και να ξετυλίγεται ανάλογα με τη χρήση του.

Ο συμβολισμός του εδώ ταιριάζει στην περίοδο που ξετυλίγεται μπροστά μας.
Τα νήματα πολλά και από πολλές προελεύσεις. Όλοι μαζί ετοιμάζονται να πλέξουν, αν μη τι άλλο, το σάβανο των λαών της περιοχής.

Δείγματα και περγαμηνές από το παρελθόν έχουν όλοι. Η ταυτότητά τους είναι γνωστή και δεν είναι άλλη από την αστική τάξη η οποία στο πέρασμα των αιώνων έκανε την ανθρωπότητα μαλλιά κουβάρια και έστειλε εκατομμύρια εργάτες από όλο τον κόσμο στον τάφο και στα πεδία των μαχών για το συμφέρον της.

Δύο παγκόσμιοι και εκατοντάδες περιφερειακοί και τοπικοί πόλεμοι έχουν την ετικέτα των ιμπεριαλιστών, άλλοτε με την ΑΝΤΑΝΤ, άλλοτε με το ΝΑΤΟ και άλλοτε με πρωτοβουλίες των μεγάλων κρατών που συμμετέχουν σε αυτούς τους στρατιωτικούς οργανισμούς.

Καλή έγερση στους εν υπνώσει λαούς − Το ιουδαιοναζιστικό κτήνος μακελλεύει τη Γάζα ανενόχλητο: 31 δολοφονημένοι - 500 τραυματίες, μονο στις 6/4/2018


100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ Συνεισφορές ανεκτίμητης αξίας στο Αρχείο του ΚΚΕ


Διαταγή του Αρχηγείου Παρνασσίδας του ΔΣΕ
Διαταγή του Αρχηγείου Παρνασσίδας του ΔΣΕ
Στη λεζάντα γράφει: «ΕΠΟΝίτες φτιάχνουν γήπεδο στη φτωχογειτονιά του Κουταλά Αττικής». Την πρώτη έκπληξη διαδέχονται άλλες: «ΕΠΟΝίτες της πρώτης ομάδας ΕΠΟΝ Ελευσίνας πριν τη συνέλευσή τους 10/2/1946», «Ομάδα ΕΠΟΝιτών ενώ ανοικοδομούν τη συνοικία τους, Δράμα 23/7/1946», «Ανοικοδόμηση από ΕΠΟΝίτες στην περιοχή της Δραπετσώνας του Πειραιά», «Αετόπουλα στα Σούρμενα Αττικής 26/7/1946», «Ανοικοδομητική εξόρμηση της ΕΠΟΝ στην Πάνιτσα Τρικάλων» (συνεισφορά στο Αρχείο του ΚΚΕ από το αρχείο του Νίκου Καραντηνού).
 Οι σχετικές φωτογραφίες είναι ένα μικρό δείγμα από ένα πλήθος σπάνιων ντοκουμέντων που συνεχίζει να κατατίθεται στο Αρχείο του ΚΚΕ από συγγενείς αγωνιστών και προβάλλονται στην ειδική ιστοσελίδα (http://arxeio.kke.gr) που έχει στηθεί ειδικά για την προβολή των υλικών που συνεισφέρονται στο Αρχείο του Κόμματος πλουτίζοντάς το ακόμα περισσότερο.
Κάθε υλικό που φτάνει αντιπροσωπεύει μια μικρή ή μεγάλη ιστορία που αξίζει της δικής της προβολής, όλα μαζί συνθέτουν την εκατοντάχρονη επική διαδρομή του ΚΚΕ.

Σε συνέχεια προηγούμενων σχετικών αφιερωμάτων, παρουσιάζουμε σήμερα μια σειρά ντοκουμέντων που συγκροτούν την πιο πρόσφατη «σοδειά» αυτών των συνεισφορών.

Πάσχα το ανέσπερο


1. Ο κόσμος δημιουργεί το Πάσχα, αφού καταργήσει πρώτα την έννοια της εύπεπτης διασκέδασης που υπηρετούν ακόμη και αυτήν τη μέρα όλοι οι μικροαστοί. Ζούμε το Πάσχα. Καθόμαστε όλοι στο τραπέζι και μοιραζόμαστε το θάμπος. Ο θάνατος, μακριά από μας.
2. Περάσαμε τόσα πολλά και θα περάσουμε και άλλα εξαιτίας μιας άπληστης τάξης και όλων των φιλισταίων που εξυπηρετούν τα συμφέροντά της. Είμαστε εδώ, Πάσχα, απέναντί τους.
3. Γεμάτοι χαρά, τιμάμε το Πάσχα με τους αγαπημένους μας, όλους εκείνους που δεν είναι πλούσιοι, δεν έχουν πρόσβαση και επιρροή στο σύστημα, αυτούς τους μη έχοντες αλλά τα πάντα κατέχοντες.
4. Πάσχα ενάντια στην παραίτηση, ενάντια στην κατάθλιψη, ενάντια σε κάθε υπακοή, ενάντια στην Ιερά Σύνοδο που ισχυρίζεται πως είναι εδώ για να μας φυλάξει από τον εαυτό μας.

Καλή Ανάσταση Λαών!

Πασχαλινή κάρτα των κρατουμένων του Αη Στράτη


Καλή Ανάσταση Λαών!

Η φετινή Λαμπρή βρίσκει το λαό μας αντιμέτωπο ξανά με νέα αντιλαϊκή επίθεση και νέους κινδύνους.

Για να αναστηθεί ο λαός μας χρειάζεται αγώνας, πίστη στις δυνάμεις του, αποφασιστικότητα να βγάλει από τη μέση καθετί που τον εμποδίζει να ζήσει με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του.

Μήνας σκληρός, πράγματι, ο Απρίλης, με μια «Παρασκευή το βράδυ μάς προδώσανε», μα και «Σαββάτο του λαού, ξεσηκωνόμαστε, σαν το άγριο ποτάμι να χυθούμε».

Καλή Ανάσταση Λαών!