Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Η πραγματική αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό

 

  Πηγή: Associated Press


Ολες αυτές τις μέρες που εξελίσσεται η ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, σύσσωμο το ευρωατλαντικό μπλοκ και στη χώρα μας «ψέλνει» την ανάγκη «να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό». Ποια «αλληλεγγύη» εννοούν; Αυτήν που ...μοιράζουν απλόχερα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων σε χώρες περιμετρικά της Ρωσίας, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά των ανταγωνισμών και συσσωρεύοντας νέα καύσιμη ύλη για μια πιο γενικευμένη ανάφλεξη; Αυτήν που σπρώχνει τον ουκρανικό λαό στη σφαγή για τα δικά τους συμφέροντα και μιας χούφτας Ουκρανών ολιγαρχών που εκφράζει η ουκρανική κυβέρνηση; Αυτήν την «αλληλεγγύη», με την οποία στρατεύεται και η ελληνική κυβέρνηση, για να εμπλακεί βαθύτερα στον πόλεμο, με απρόβλεπτη εξέλιξη και οδυνηρές συνέπειες για τον λαό;

Το ουκρανικό «μνημόνιο»... και τα παπαγαλάκια


Τελευταία, για να επιτεθούν στο ΚΚΕ, κυβερνητικοί ευρωβουλευτές, ΜΜΕ και άλλα «παπαγαλάκια» διακινούν ότι στο Ευρωκοινοβούλιο καταψήφισε δήθεν οικονομική «βοήθεια» της ΕΕ στην Ουκρανία, ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Κάνοντας «το μαύρο άσπρο», παρουσιάζουν προκλητικά σαν «βοήθεια» το αντιλαϊκό «μνημόνιο» που έχουν επιβάλει τα όργανα της ΕΕ σε βάρος του ουκρανικού λαού με τον μανδύα «Μακροοικονομικής Χρηματοδοτικής Συνδρομής». Εχουν προηγηθεί πέντε παρόμοια «δάνεια», συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ, την περίοδο 2014 - 2021. Με τη συγκεκριμένη απόφαση, εξουσιοδοτείται η Κομισιόν εξ ονόματος της ΕΕ να δανείζεται κεφάλαια από τις κεφαλαιαγορές ή από χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και να τα δανείζει στη συνέχεια στην Ουκρανία. Προαπαιτούμενο για το νέο δάνειο είναι η υπογραφή μνημονίου με αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα. Το άρθρο 3 της απόφασης προβλέπει ρητά ότι η εκταμίευση του δανείου εξαρτάται από τη «συνεχή επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος του ΔΝΤ» που ήδη «τρέχει» στη χώρα αυτή, ενώ τονίζεται ότι «κατά τον σχεδιασμό των μέτρων πολιτικής λαμβάνονται επίσης δεόντως υπόψη η πρόοδος όσον αφορά το αμοιβαίο άνοιγμα των αγορών, η ανάπτυξη θεμιτών εμπορικών συναλλαγών βάσει κανόνων και άλλες προτεραιότητες στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της Ενωσης».

Πρόκειται λοιπόν για ένα βάρβαρο μνημόνιο με σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, που ταυτόχρονα απαιτεί την πρόσδεση της Ουκρανίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, στο έδαφος των σφοδρών ανταγωνισμών με την καπιταλιστική Ρωσία, που οδήγησαν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Στην ίδια κατεύθυνση άλλωστε λειτουργεί και η επίσπευση των διαδικασιών ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, που σπεύδουν να χαιρετίσουν τα ευρωενωσιακά επιτελεία. Τα δάνεια της ΕΕ εντάσσονται στη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας, με βάση την οποία η τελευταία άνοιξε τις αγορές της στα προϊόντα και τις υπηρεσίες των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων. Ετσι η ΕΕ έγινε τα τελευταία χρόνια ο πρώτος «εμπορικός εταίρος» της Ουκρανίας, με τις εισαγωγές από χώρες της να έχουν ανέλθει στο 43,3% του συνόλου το 2020. Τέτοιου είδους «βοήθεια» υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, ενώ αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ, «μάστορες» στην υποκρισία και την παραπλάνηση, ψήφισαν λευκό. Το ΚΚΕ καταψήφισε το επαίσχυντο αυτό μνημόνιο - δάνειο, ακριβώς γιατί υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ουκρανικού λαού. Δυναμώνει την πάλη του ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, απαιτώντας: Καμία συμμετοχή - καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να κλείσουν τώρα όλες οι στρατιωτικές βάσεις - ορμητήρια πολέμου. Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα έξω από τα σύνορα. Αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες ΕΕ και ΝΑΤΟ, με τον λαό στο τιμόνι της εξουσίας.

«Και με τον νόμο» οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα καθορίζουν ποια δημόσια έργα θα γίνονται

 

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Συνδεδεμένο με τη μοιρασιά του Ταμείου Ανάκαμψης το απαράδεκτο νομοσχέδιο

 


 

«Και με τον νόμο» παραδίδεται πλέον στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους ό,τι έχει σχέση με δημόσια έργα, από τον προγραμματισμό τους, σχεδιασμό, μελέτη, κατασκευή, μέχρι και τον έλεγχο, τα πάντα δηλαδή, με νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που ήδη συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής (χτες είχε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις) και φέρει τον τίτλο «Πρότυπες προτάσεις για έργα υποδομής και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

Με δεδομένο ότι τα έργα που αφορούν λαϊκές ανάγκες, όπως αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά, σχολικής στέγης κ.ο.κ. ήδη γίνονταν με το σταγονόμετρο, αφού ήταν εκτός των επιλέξιμων έργων από την ΕΕ και τους επιχειρηματικούς ομίλους επειδή δεν αφήνουν κέρδος, τώρα με το νομοσχέδιο, που προβλέπει ότι και επίσημα τον πρώτο λόγο για τα δημόσια έργα και τι ανάγκη από αυτά έχει η κάθε περιοχή θα έχουν στο 100% οι επιχειρηματικοί όμιλοι, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τι περιμένει τον λαό. Βεβαίως το νομοσχέδιο είναι άμεσα συνδεδεμένο με το Ταμείο Ανάκαμψης και αποτελεί προετοιμασία για τη μοιρασιά των δισ. που θα «μασήσουν» οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ Η Ελλάδα έξω από τον πόλεμο είναι η πατριωτική στάση του ΚΚΕ (VIDEO)

 


Πάρα πολύς κόσμος συμφωνεί με το ΚΚΕ και αυτό ενοχλεί

 

 
 

Η Ελλάδα έξω από τον πόλεμο, αυτή είναι η πατριωτική στάση του ΚΚΕ, τόνισε Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Σημείωσε ότι πάρα πολύς κόσμος συμφωνεί με το ΚΚΕ και αυτό ενοχλεί. 

Ανέφερε ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έκανε μεγάλη κινητοποίηση στη ρωσική πρεσβεία και πορεία στην αμερικανική και εκφράζει καθημερινά τη συμπαράστασή του στον λαό της Ουκρανίας και της Ρωσίας που θα πληρώσουν και οικονομικά και σε ανθρώπινες απώλειες.

Ενα ... ευαγές ίδρυμα στην υπηρεσία του ευρωατλαντισμού

 

Ο πρόεδρος του «Ιδρύματος Μπούμπουρα» βραβεύεται από τον δήμαρχο της Οδησσού το 2018
Ο πρόεδρος του «Ιδρύματος Μπούμπουρα» βραβεύεται από τον δήμαρχο της Οδησσού το 2018
«Εκκληση στις κυβερνήσεις να στείλουν αμυντικό εξοπλισμό για την Ουκρανία, απευθύνει μέσω ανακοίνωσής του το Ιδρυμα Μπούμπουρα, τονίζοντας πως οι Ουκρανοί είναι πρόθυμοι να πεθάνουν για την ελευθερία». Ετσι παρουσιάστηκε στην Ελλάδα από διάφορα ΜΜΕ η ανακοίνωση του συγκεκριμένου ιδρύματος, που δραστηριοποιείται στην Ουκρανία.

Η «έκκληση» δημοσιεύθηκε την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι στέλνει πυρομαχικά μέσω Πολωνίας, ενώ πλέον είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για την αποστολή και μαχητικών αεροσκαφών. Καθώς μαίνεται ο πόλεμος της προπαγάνδας, «φωνές» σαν αυτή του «Ιδρύματος Μπούμπουρα» ρίχνουν λάδι στην εμπλοκή της χώρας μας και βαφτίζουν «μάχη για την ελευθερία» τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που σκοτώνει και τον ουκρανικό λαό, στο έδαφος των ανταγωνισμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, για τα συμφέροντα μιας χούφτας μονοπωλιακών ομίλων.

Ποιο είναι όμως αυτό το «Ιδρυμα Μπούμπουρα»; Πρόεδρός του είναι ο Παντελής Μπούμπουρας με καταγωγή από τη Λήμνο, ο οποίος είναι παράλληλα πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Επιχειρηματιών στην Ουκρανία και επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στη χώρα, με αρμοδιότητα στις περιοχές της Χερσώνας και της Κριμαίας. Ο ίδιος, ιδρυτής της κατασκευαστικής εταιρείας «GEFEST» που δραστηριοποιείται στην Ουκρανία από το 1997, σε συνεργασία με τη «Μηχανική» του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, διαθέτει χαρτοφυλάκιο επενδύσεων και στην Ελλάδα. Προβάλλεται ιδιαίτερα για το «φιλανθρωπικό έργο» του ιδρύματος στην ελληνική ομογένεια της Ουκρανίας, το οποίο - όπως φαίνεται - δεν αφορά μόνο ελληνόφωνες χορωδίες και δωράκια σε παιδιά της ομογένειας...

Η σωστή πλευρά της Ιστορίας!

 

 

Ποια είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο, σε έναν πόλεμο για το μοίρασμα αγορών, εδαφών, σφαιρών επιρροής; Μήπως να επιλέξεις στρατόπεδο ληστών; Να διαλέξεις ανάμεσα σε ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ από τη μια πλευρά και στη Ρωσία από την άλλη; Δηλαδή με ποιο ιμπεριαλιστικό κέντρο θα πας σε αυτόν τον πόλεμο, που γίνεται σε βάρος των λαών;

Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι «η Ελλάδα διαλέγει την σωστή πλευρά της Ιστορίας», στρατευμένη με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, είναι χαρακτηριστική. Ήρθαν βέβαια να την επιβεβαιώσουν και όλοι οι υπόλοιποι: Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα, παρά τις διαφορές τους, τις επιφυλάξεις, τις ανησυχίες τους, την αναζήτηση ελιγμών, κανείς δεν αμφισβήτησε αυτήν τη στράτευση!

Είμαστε με τη «Δύση», με τις «δυτικές αξίες», τις δεσμεύσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, επαναλάμβανε και χτες ο πρωθυπουργός. Αλλος ζήταγε περισσότερες αποδείξεις για δεσμεύσεις και αποφάσεις, άλλος περισσότερα «ανταλλάγματα», άλλος ήθελε πιο ενεργό τον έναν ή άλλον πόλο της ευρωατλαντικής λυκοσυμμαχίας - η οποία βεβαίως συνεχίζει να έχει αντιθέσεις στο εσωτερικό της παρά το γεγονός ότι προσώρας κουκουλώνονται - και πάει λέγοντας.