Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Διακρίσεις, σκοταδισμός και ο καπιταλισμός καθαυτός μείωσαν απότομα το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ

 

ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Στο επίπεδο όπου βρισκόταν 26 χρόνια πριν, γύρισε το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της πανδημίας και της αντιμετώπισής της από πλευράς δημόσιας Υγείας από το κράτος, αλλά και σειράς άλλων τραγωδιών που έκοψαν νωρίς το νήμα της ζωής εκατομμυρίων Αμερικανών. Την περίοδο 2019 - 2021 το προσδόκιμο ζωής έπεσε στα 76,1 χρόνια, μειούμενο κατά 3,1 χρόνια για τους άντρες και κατά 2,3 χρόνια για τις γυναίκες. Η πτώση του ήταν δε πολλαπλάσια για τις μειονότητες, φτάνοντας στα 6,6 χρόνια για τους γηγενείς (ινδιάνικης καταγωγής), στα 4,2 χρόνια για τους ισπανόφωνους και στα 4 χρόνια για τους μαύρους Αμερικανούς.

Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης οφείλεται στους θανάτους από COVID, με δεύτερο παράγοντα την υπερβολική δόση ναρκωτικών, ενώ αυξήθηκαν και οι θάνατοι από καρδιολογικά προβλήματα, χρόνια προβλήματα του ήπατος (π.χ. κίρρωση εξαιτίας αλκοολισμού) και αυτοκτονίες. Η πτώση του προσδόκιμου ζωής θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν δεν είχαν μειωθεί οι θάνατοι από τη γρίπη και την πνευμονία, λόγω της χρήσης μάσκας και κοινωνικών αποστάσεων, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

ΕΕΔΥΕ «ΝΑΤΟ και ΕΕ: Εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών»

 

Παρουσίαση της ειδικής έκδοσης της Επιτροπής στις 15/11

 

Η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί στην παρουσίαση της επικαιροποιημένης ειδικής έκδοσης «ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση: Εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών», που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ., στην αίθουσα «Γεώργιος Καραντζάς» του Μεγάρου της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος).

Η εκδήλωση της παρουσίασης περιλαμβάνει ομιλία εκ μέρους της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και παρεμβάσεις από φορείς του λαϊκού κινήματος.

Η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί μια προσπάθεια από τη Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ στην κατεύθυνση της ενημέρωσης του λαού για τις πολύ επικίνδυνες εξελίξεις όλου του τελευταίου διαστήματος, της αποκάλυψης τόσο του χαρακτήρα των ιμπεριαλιστικών ενώσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ως εργαλείων του κεφαλαίου κατά των λαών, όσο και των βαριών ευθυνών που φέρουν η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού για το ολοένα και μεγαλύτερο βάθεμα της εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, για τη μετατροπή της χώρας όχι μόνο σε αμερικανοΝΑΤΟικό πολεμικό ορμητήριο, αλλά ταυτόχρονα και σε στόχο αντιποίνων. Αποτελεί συνέχεια της αντίστοιχης έκδοσης που είχε κυκλοφορήσει το 2018, εμπλουτίζοντάς την με τις πυκνές εξελίξεις που μεσολάβησαν από τότε μέχρι σήμερα, αλλά και με την πείρα που συγκεντρώθηκε από την πολύμορφη δράση του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος.

Ο «Σπούτνικ», τα φοιτητικά δάνεια και η επίσκεψη των 30 αμερικανικών πανεπιστημίων

 


Από το Πανεπιστήμιο Νότιας Καλιφόρνιας

Copyright 2017 The Associated

Από το Πανεπιστήμιο Νότιας Καλιφόρνιας
Αν οι εικόνες που έρχονται από τη μητρόπολη του καπιταλισμού είναι εικόνες από το μέλλον, η πολυδιαφημισμένη επίσκεψη των 30 αμερικανικών πανεπιστημίων είναι μια καλή ευκαιρία για να προβληματιστούμε για το μέλλον της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης - αν αυτή συνεχίσει να πορεύεται πάνω στις ράγες της Μπολόνια και της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Το μακρινό 1956, στον απόηχο του σοκ που προκάλεσε στις ΗΠΑ η εκτόξευση του «Σπούτνικ», περνάει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ο «Νόμος για την Παιδεία Εθνικής Αμυνας» (NDEA), που «διέθεσε σημαντικά κονδύλια για χαμηλότοκα φοιτητικά δάνεια, δίνοντας ώθηση στα δημόσια και ιδιωτικά κολέγια και πανεπιστήμια. (...) Οι φοιτητές, από 3,6 εκατ. το 1960, έφτασαν τα 7,5 εκατ. το 1970». Κάπως έτσι, 60 χρόνια πριν, μπήκαν στη ζωή των Αμερικανών τα φοιτητικά δάνεια κι άνοιξε η πόρτα των πανεπιστημίων για τα πολυπληθή μεσαία στρώματα. Σήμερα, τα ομοσπονδιακά δάνεια, μαζί με τα πολιτειακά και τα ιδιωτικά (από τράπεζες), είναι το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στις ΗΠΑ, η οποία καλύπτει από 2ετή κολέγια επαγγελματικής κατάρτισης (community colleges), που προσφέρουν μεταλυκειακή εκπαίδευση τύπου ΙΕΚ, μέχρι μεγάλα πολιτειακά και ιδιωτικά πανεπιστήμια. Κάθε χρόνο, πάνω από το 70% των φοιτητών καταφεύγει στον δανεισμό για να αντιμετωπίσει το κόστος σπουδών. Το σωρευτικό χρέος από φοιτητικά δάνεια ξεπερνάει πλέον το 1,7 τρισ. δολάρια, όταν το ΑΕΠ της χώρας κυμαίνεται στα 21 τρισ. δολάρια.

Οι εργαζόμενοι στην αναμέτρηση για τη ζωή και τα δικαιώματά τους

 


Με τη μεγάλη μέρα της απεργιακής μάχης να πλησιάζει, η αναμέτρηση δυναμώνει. Μια αναμέτρηση που διεξάγεται κάθε μέρα, κάθε ώρα, για τον εργατόκοσμο και τη νεολαία, για τη φτωχολογιά, τους μικρούς επαγγελματίες, τους αγρότες.

«Πεδίο» αυτής της αναμέτρησης είναι οι χώροι δουλειάς, εκεί που ο εργαζόμενος βγάζει το ψωμί του, που ζει την εκμετάλλευση και την καταπίεση, τους κινδύνους στον πάγκο εργασίας και στη σκαλωσιά, στο κλαρκ... Εκεί που βλέπει ότι ο δικός του ιδρώτας, ο «παγωμένος» του μισθός μετατρέπεται σε ιστορικά ρεκόρ για μια σειρά από κλάδους, όπου οι κυρίαρχοι όμιλοι δεν προλαβαίνουν να καταγράψουν τα κέρδη τους. «Πεδία μάχης» γίνονται οι γειτονιές, εκεί που η λαϊκή οικογένεια στενάζει από τις επιπτώσεις μιας πολιτικής που αφήνει σχολεία και παιδικούς σταθμούς στο έλεός τους, τις δομές Υγείας ξεχαρβαλωμένες, τις συγκοινωνίες να γίνονται «Γολγοθάς». Εκεί που ο εργατόκοσμος ψάχνει να βγάλει «άσους» από το μανίκι μπας και βγει κι αυτή η βδομάδα, που ζει τον εφιάλτη των λογαριασμών κάθε μήνα, του σούπερ μάρκετ, του βενζινάδικου, εκεί που έρχεται αντιμέτωπος με μια κοροϊδία που του σερβίρεται όχι με τη «σέσουλα» αλλά με τα «καλάθια».

Η αναμέτρηση, λοιπόν, αυτή αφορά τους πάντες! Και τον οργανωμένο, τον συνδικαλισμένο εργάτη, κι εκείνον που μέχρι σήμερα δεν το έχει πάρει απόφαση. Αφορά όσους τα τελευταία χρόνια μπήκαν στον αγώνα, μπορεί να δοκίμασαν και απογοητεύσεις και σήμερα σκέφτονται αν «αξίζει τον κόπο». Αφορά τους εργαζόμενους σε κλάδους που με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους έδειξαν τη δύναμη του αγώνα, κατάφεραν να αποσπάσουν αυξήσεις σε μισθούς, ΣΣΕ κ.λπ., γίνονται και οι ίδιοι πια «υποκινητές» αγώνων σε άλλους χώρους δίνοντας το παράδειγμα.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 5 - 6 Νοέμβρη


 

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 5 - 6 Νοέμβρη:

  • Καμία αναμονή – Καμία «προσαρμογή» στην ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια. 9 Νοέμβρη απεργιακός ξεσηκωμός! Κανείς για δουλειά, όλοι στις συγκεντρώσεις! Στην κοροϊδία των voucher, των pass και των ...καλαθιών δίχως πάτο, εκατοντάδες σωματεία και φορείς απαντούν με κλιμάκωση του αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, ρεύμα και καύσιμα φτηνά για τον λαό. Αθήνα, Προπύλαια 10.30 π.μ., Θεσσαλονίκη, Αγ. Βενιζέλου 10.30 π.μ. και σε δεκάδες ακόμα πόλεις.
  • Ένα μοναδικό ντοκουμέντο με τον «Ριζοσπάστη»: «ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ - Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά». Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ.